Не е работата за поддржуавање или не. Определени бактерии, се целосно неопасни за дете или возрасен, за разлика од плодот. Си правиме муабет, нема потреба да етикитирање со епититети од типот смешни или некаков потценувачки тон. Сите сме со бебиња во стомакот, сите го посакуваме најдоброто за нив, и сите се трудиме да споделуваме она што ни е пренесено од докторите и да се доинформираме.
Epa nie sme u Mk, zoshto ne prashuvash dali jademe koga ne jademe ista hrana ochigledno? ) Lejdi ti od kolachite od kal li si tolku zgodna mor?? takvi ko tebe mi se omileni. so zdrav apetit i pak se zgodnici. ruchni shto ti dusha saka, jas za zal bebac vegetarijanski go nosam, ruchni za mene nekoj pohovan stek ej
@danichap кои доктори бе срцка? Оние истите кои уживаат ракија и цигари, а ти викаат не пуши? Оние кои без да им пикнеш у џеб не те ни погледнуваат, или оние кои не те ни прашуваат дали си алергичен на нешто и ти препишува нешто на лепе очи? Сите сме доктори во 21ви век ко што гледам како завршуваат и факс и средно. Примам совет само од постари кои го поминале ова што ние го поминуваме. Од никој друг.
Potpolno te podrzuvam,nie koga sme bile mali ni davale da pieme kokakola i seker ni stavaa vo nea za da ne ne fati grlo,a denes se vnimava seker da nema,gluten da nema,ova ona a decata denesni na devet godini pubertet gi faka oti neli mnogu zdravo se hraneti
Ama malce se bunish devojche. kaj nas nema ni listerija ni toksoplazmoza vo mesoto. prvo vikas 'moze kaj vas e drukse' - jas ti kazuvam kako e zasto jas licno toa imam ispituvano. a ti bidejki neli zdravo se hranis, neli ova ne spagja vo zdrava hrana!? @LadyC na dietalno togas ke ideme prkni malce i ti da ne se trkalam sama u stomakot pa ke ideme kaj sakas.
Не сум девојче, жена сум. Потценувачкиот тон кој го употребуваш кажува нешто за тебе, не и за мене. Толку беше од мене на тема таксоплазмоза, листерија. Ќе имав грижа на совест да споделам нешто што ми било кажано од доктор. Секако не е универзално правило, само сакав да го споделам, па секој со своето. Со добра мисла, лесни бремености на сите и здрави дечиња да си родиме.
Еве мене штo ми е кaжaнo, јaјцетo дa е убaвo вaренo , прженo не сaмo зaрaди листеријa туку и зaрaди сaлмoнелa. Се.oстaнaтo oд млечни прoизвoди дa е пaстеризирaнo впрoчем дo сегa нa пoлиците вo мaркетиве.не сум виделa непaстеризирaн прoизвoд.
Денес имам, утре немам. Треба ли да се срамам или плашам дека еден ден ќе нема тоа дете услови да јаде здрава храна? Ма има се да јаде и да бара уште. Ќе се пекмезиме сега без потреба. Има да создаде здрав имунитет, а не болежливо да е постојано...
Pred da stigne neshto do bebeto vo stomakot, nashiot organizam ja prerabotuva seta hrana. kaj bebeto stiga samo toa shto mu e potrebno. normalno ova ne vazi za alkohol i droga. i toa kje stigne normalno, bidejki i vo ednoto i vo drugoto ima opojni sostojki koi samiot organizam i da nejke gi apsorbira. Lejdi ubavo razmisluvas, jas bi igrala isto, samo bi pripazila na cokoladi koi se polni mlecni masti, a nema ni gram kakao. i normalno, na stvari polni aditivi. no toa koga kje se rodi i prkne. inache drushki ja odamnu utrinski shoping, kje razgleduvam krevetchinja pak. se slushame podocna imajte ubav den
Може. Имаме договор. Има диетални кременадли? Ако нема, може да брцнеме некоја салатка, ептен зашто жештини фаќаат или нешто добро што ќе предложиш. Еве нека биде за нареден месец. На добар пат сум да пркнам до тогаш.
Жени бе, не гледам ништо лошо во тоа да се споделат информации кои не засегаат. Па сите сакаме здрава бременост и здраво и живо бебе. Оставете човек да си праша што сака и што не му е јасно. Затоа постои темава! Смирете страсти малку. Ауууу ова хормониве чуда прават. Лоши сте! Секс ви фали, секс...
Докторот убаво те советувал. Штом во Германија, каде што стандардот е повисок, секојдневно има повлекување на конкретни продукти, за нас што останува... кој знае што јадеме. Факт е дека тешко е на се да внимаваш, особено кога немаш познавања за производството и контролите, ама па со добра мисла, се ќе биде во ред. Во однос на храната, да бидам искрена, во оваа бременост не јадам баш се како што беше случај во првата бременост, и некако повеќе осеќам стрв за тесто, за благо и за нездрава храна (што вклучува сувомеснато, паштети и џанк фуд). Ама се контролирам, иако си дозволувам она што ми бара душата. Поретко јадам варива (и верувам дека ќе си имам проблем со второво за јадење, за разлика од првото). Јадам сувомеснато, повремено, исклучиво на рефус купено, оти вакумираните ми се мачка во вреќа - неколку пати се случило да купиме вакумиран сувомеснат производ, со добар рок и неоштетена амбалажа, а внатре расипано до немајкаде, кога ќе го отвориш те удира реа на гнило, дури ни кучето не го јаде. Не дека рефусните не се, ама за среќа ретко купуваме, па реално не се плашам. Јајца имам домашни, секогаш термички ги обработувам, млеко не пијам, само растителни, сирењето пазам да е зрело. Овошјето и зеленчукот темелно ги мијам, бидејќи и во нив знае да се крие некој паразит (особено листестите зеленчуци). И да, многу пазам што давам на дете - имала, немала, без некои работи се може.
И јaс мислев декa вo Гермaнијa се е пoдoбрo aмa не билo. Мм беше три месецa тaму, нa дoaѓaње му нaрaчaв пoлнo рaбoти меѓу кoи и чoкoлaдни пудингчињa. Ми дoнесе, е сегa јaс не јaдaм ништo без дa видaм рoк, a мaж кo мaж пикaл се вo кoличкa. Рoкoт не гo нaјдoв никaде, a гледaм гoре нa сaмoтo кaпaче т.е не беше кaпaче плaстичнo туку oбичнo кaкo кaј нaс зaлепенo aкцијa нaмaлени декa, е викaм oвa ќе гo oдлепaм кaкo знaм, едвaј.гo.oдлепив, се рaзмaчкaв целa сo пудинг, и рoкoт пoминaт a прикриен. Кaкoв е тoј стaндaрд дa прoдaвaaт прoизвoди сo прикриен изминaт рoк?
Ооооо, дебата на нивоу....Мое размислување, секој нека сподели што сака односно што мисли дека ќе им користи на другите. Кој како ќе го прифати тоа е индивидуално. Па не сме сите исти , не сме сите исто растени, сите не живееме ист живот., меѓутоа секој верувам дека прави што мисли дека е најдобро. Јас конкретно не сум голем месар, меѓутоа јадам сувомеснати кога си правам ладни сендвичиња дома. Најчесто купувам рефус од маркетите. Аргета јадам редовно. Но, не можам без млечни производи, кашкавал, сирење, млеко и јогурт ми се main food, значи и со манџа ги јадам. Купувам она што ми е највкусно. сирења и од бачило купувам и јадам. И кој шо сака нека каже, јас од тоа не се одрекувам. А за децата понатаму, здравје, ќе јадат шо им се јаде, како и јас што сум правела кога сум била мала и никој ништо не ми скратувал. Понатаму, кога ќе прерасне во своја личност ќе се определи за начин на исхрана, како сега на овие години ние шо правиме. Меѓутоа кога игра пред зграда да не му направам сендвиче со мајонез, патлиџанче, саламче и кашкавалче,,...епа нема да му скратам такво детство. (и да не го радувам со чоколади нема шанси ) Ај убав ден!!!
Е арно. Имала немала ќе му купам здрава храна... Ако имам ќе му купам, ако немам треба да ме мрази? Не дај боже, ние сме борци и ќе дадеме се за нашите најмили, ама во сиромаштија како Мк што е , нема мајка која не сака да му даде најдобро на детето свое, ама за жал не секоја може да му пружи. Има многу самохрани, без работа, со една плата... Не знам баш дали е така и се прашувам дали воопшто и би можеле сите да си дозволат сувомеснато да купат...