Јас веке неколку месеци пијам само фолна киселина сакам да земам и витамини ама без препорака на лекар не смеам зошто и ако се премама и сл и тие содржат фолна да не ми дојде мн
Женцки, многу бурна дебата сте имале. Барем имав со што да се занимавам додека се возев со автобусот до дома. Ако, ако нема ништо лошо од вакви конструктивни муабети. Мислам дека размислувањето на @danichap е целосно на место. Можеби и треба да почнеме да размислуваме што ставаме во уста сега откако се стоплува времево и ризикот од вакви труења е зголемен. Сами сме сведоци изминативе години какви се случаеви ја потресоа јавноста, листеријата во МЕИН (иако можеби сето беше измислица), потоа случајот со сточарот кој редовно си го праќаше млекото на анализа, а тие оттаму немале реагенси, но му издавале позитивен репултат, па потоа излезе дека стоката има бруцелоза и ред слични вакви случаеви. Работам во пренхрамбена индустрија и ваквите работи ми се познати. Да производите се праќат на анализа, ама прашање е колку веродостојно се анализираат, односно колку функционираат тие наши акредитирани лаборатории, кога знаеме општо како ни функционира целата држава. За резултати се чека и по месец дена, за тоа време не верувам дека некоја фирма го става производот на задршка зашто губи на рок, туку производот е веќе по полиците на маркетите и во нашите домови. Среќа ние кај нас имаме интерна лабораторија, па добиваме побрзо резултати, но повеќето од пренхрамбените фирми во државата немаат. Јас искрено си поткаснувам сувомеснато (иако сега поретко), купувам секогаш рефуз, во мали количини, од иста фирма и од ист маркет и гледам дома побрзо да се изеде да не стои многу по фрижидер. Од млеко и млечни производи јадам најмногу јогурт, од другото поретко. Јајца пржени јадам, но сурови во десерт никако. Највеќе ми е страв од овошјето и зеленчукот, од пестициди и од ГМО, се трудам да купувам овошје од нашето поднебје (освен бананите ), ретко јадам вонсезонско овошје, одгледувано по Африка, Азија, освен кога ме фати ептен стрв за нешто. Едно веќе станува јасно, во денешно време е знак прашалник дали воопшто се уште постои здрава храна. На нас останува само малку од малку да внимаваме, и да се надеваме дека ќе си ги истераме бременостите без проблеми до крај. Ве бакнувам
Уште нешто во 8-9 недела дали можам да патувам авионски ? Пишете зошто веке ги купивме билетите со маж ми а кога ги купивме не знаевме за бременоста ... Инаку на 4-5 дена сакаме да појдиме до германија не за стално ....
Или или. Мене ми беше препорачана фолна со јод. Во однос на патувањето докторот најдобро ќе ти каже. И јас патував и првата и вторава бременост со кола околу 20 часа во 1-2 недела од бременост. Не сум знаела дека сум бремена, кога стасав дури по кратко имав позитивен тест. Во однос на магнезиум, препорачана дневна доза и за возрасен и за прво тромесечие е 300мг. ЈАс ги пиев од старт, докторите при посетата ми потврдија и двата пати дека е целосно дозволено. Ми помагаат при грчевите. Одлукаат е секако твоја.
мислам дека може ..имав читано дека патувањето со авион е дозволено до 36 недела секако ако е нормална и некомплицирана бременост ..со близнаци е до 32 недела ...но секако поразговарај и со матичниот гинеколог за секој случај ..
Kolku voda piete? Jas neznam sto mi stana ama pocnav premnogu da pijam i samo mi se pie. Na pr sega sum se napila pa za kratko ustata barut i pak pijam a osekam zeludnik poln. Pravev skrien seker pred dva tri meseci super e, na ks glikozata e malce na granica ama vo granuca na referentnatta vrednost. A ponekogas slusam od stomakot kako potoce,kako voda da tece.
Бебче јас отидов штом го направив тестот, два дена по доцнење, но гинекологот ми рече многу рано си дошла, нема сега што да гледаме. Ми се испонаша тогаш, и реков, е добро де 1ва бременост ми е од каде да знам. Ми закажа по три недели за прво ехо, празници фаќаа тогаш, Велигден, па малку се пролонгира работата. Ми препорача да ги пијам Премама и магнезиум 400, ми даде некои брошурки и толку. Така да, можеш да слободно да си ги земеш витамините на своја рака, исто и тие се дозволени да се пијат пред бременост. Ако има во составот фолна, нема да ја земаш дополнително.
Јас поточево го слушав некаде од кај 8 месец. Еднаш дури и мм го слушна додека седеше до мене. На лекар прашав, ми дадоа логичко објаснуавње, се потсмирив. А вода е убаво. Штом немаш проблеми со шеќерот немај гајле. Претпоставувам и често одиш во веце па телото си бара.
drzavata ne ni e po EU standardi, no labaratoriite za hrana se. sekoja god se prakja delegacija za proverka na akreditiranite prostorii. delegacijata ne e od Mk, naknadno ima od Mk, plus i vnatreshna kontrola. mislam deka ne treba da zborime za toa shto ne ni e poznato, neli? Rezultati nikogaah ne se izdavale posle mesec deka, sekoj test ima odreden period kako i kolku vr se rab, i se e toa preraskazano na rezultatot. evropski, kako sto e metodata. toa sto nekoj zataskal, nekel javno da kaze, se vadel na reagensi, butal firma ko mein radi konkurencija...se sosema drugi muabeti koi lugjeto samo gi slushaat preku vesti za zal. a vistinata retko koj ja znae. ne obvinuvam nikoj, ni tebe sto ne ti e poznato, ne moze vo se da sme vovedeni neli!? no eve, edna rab so sigurnost site da ja znaete lichno za vas najvekje kazano e deka u Mk labaratoriite shto se pod ISO standardi, navistina taka rabotat.
Se preseliv vo wc a kakovo logicno objasnuvanje ti dadoa mene mi e strav nekako se nesto slusam od stomakov te potoce te kako krckanje na koski haha
Сакав да прашам..29недела сум и некако тие 2-3,дена многу болки имам во половините мозе да се одлучи во денот 1до 2пати да ме фатат Ама навистина многу боли..дали некој имал сличен проблем..а имам и керка 14месеци е дали е мозно од тоа што навечер ја дрзам во Раце додека да заспие така што ја дигам..☺
Женички мене послабо ме има ама па жива ненаспана сум. Иако често се будам навечер пак спијам по 8-9 саати и напладне обавезно пак ми се приспива и навечер многу само се прозевам. Се осеќам исто како во прво тромесечие, омалаксано и поспано. Бебушко ме дружи си мрда, обожавам да си го гледам стомакот додека се движи. Во однос на исхраната гледам да јадам повеќе овошје и зеленчук, ама знам да си каснам и сувомеснато понекогаш. Многу ретко ама се случува за да ми помине стрвот. Пред бременоста воопшто не ме влечеше да јадам таква храна, откога останав бремена повеќе ме тера на нездрава храна,ама гледам да биде многу ретко и во границите на нормалата.
Верувај @DigY и те како ми е познато. Го работам тоа ти велам, струка ми е. Јас знам како за резултати на производ, суровина и сл, чекаме по месец дена. Наместо инспектори да мострираат, мострираат не обучени луѓе и сл. Скоро имавме случај при увоз на граница земено мостра од цариник, не од инспектор, кај нас стига робата целата изведеана, а резултат стига одобрена за користење. Па жалби, второстепени комисии и ете уште нема решение за уништување. И доста толку не би сакала да ја шириме работата, сепак некои работи не се за тука.
Мене конкретно ме плашеше фактот што се додека не стои на печатот, односно етикетата, дека е термички обработена на минимум 67 степени и минимум 8 часа на минус 20 степени ми е страв. Најголеми алборатории потфрлиле... Затоа и прашав за процесот на обработка. @Smizzy ми даде одговор на таа тематика. А се праќа на проба едно, десет, сто парчиња....а месо се зима од една , две, три...најразлични фарми(или јајца, сеедно). Тоа што е испитано, и е добро, не ми е мене гаранција дека и она што е во регал е истотака добро бидејќи она што е внатре може вооопшто да не е од истата фарма. Но доколку си има уредна етикета со процес на обработка, степени...секако и јас би пробала од иштаф. Не планирам секој ден, или да седнам едно црево да изедам. Но едно парче, колку да не го мислам. На крај краишта 100% сигурност никаде нема и не можеме да се чуваме во стаклено ѕвоно. Секој знае и прави како што смета дека е најдобро.
Jas deneska razgovarav so edna od glavnite od fondot. Za plakjanje, dobiv odgovor deka sekoja interna bolnica odlucuva dali ke naplakja za napravenite analizi ili ne. Kaj nas vo Kavadarci odlucile da naplakjaat (kako i vo poveketo vo Mk, pomali gradovi)... Inaku, denes na meni za rucoce parce stek, salata i eden kutlac gravce. Jadenjeto go konzumiram bez leb. Ispadnav deneska posle dolgo vreme, bev na pregled kaj maticnata. Bebeto e super, napredni sme 8 dena poveke Na postelkata se gledaat pojava na lakuni, zedov upat i utre ke gi praveme rezultatite. Si dojdov doma so 160 pritisok. Se potresov malku poveke vo grad. Pocnaa da se tepaat na raskrsnica, jas 10 metri oddalecena od niv. Mi vlijae odma. Si dojdov, se napiv tableta i diazepam, se smiriv. Vo sabota ke stigne sestra mi od Svajcarija, edvaj cekam. Vozbudena sum. Mislam, se ke pomine, site problemi koga ke ja pregrnam.
Дали го има некоја од вас бројот за закажување за предавања на ГАК? И дали ќе ми одобрат порано или покасно од предвидените недели да ги слушам предавањата? пример сега во 6ти-7ми или во 9ти месец?