Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Вчера вечерта се исплашив си реков готово се пораѓам:sweat::D докторот ми кажа во 36та па за недела дена и јас ќе го прекинам:)

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  2. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Јас секогаш велев дека штом не се породив во фазата 32- 36, ќе ја надносам, и стварно ја надносив.
    Болките беа идентични како што ги опиша, а при чекорење мислев рака/нога ќе испадне...плус и како со нож ме рассекуваше доле.

Ама фази се, плус и положбата на бебуш.
    И мене така ми беше советувано за магнезиумот, па само ти го споменав оти сепак одлуката е твоја и се во консултација со твојот гинеколог.

На Bebulleee, LadyC и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  3. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    @danichap истото и јас му го викам на мм па ќе видиме како ќе биде :) како се ближи времето се понетрпелива сум, а од друга страна ми фуфка па си велам што покасно тоа подобро :rofl:

На Bebulleee, LadyC и Верче4 им се допаѓа ова.
  4. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Аман кажете како се справувате со главоболките?
    Не сакам да пијам секој ден (понекогаш имам потреба и по два пати во денот да се напијам) парацетамол.
    Чудни главоболки се, око ме боли, чело, ми пулсира во пределот кај очниот капак. Ептен мутава болка, дури и ми се повраќа некогаш.
    Кафе и лимон не можам, не пијам кафе, не ми годи во бременост.
    Немам често главоболка, ама некогаш знае да трае 3-4 дена по ред и ме излудува.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  5. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    probaj so vit C, nekad nedostatokot na nego se. pojavuva preku glavobolki

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    НЕ знам дали притисокот е во прашање или едноставно болка.
    КАфето поради кофеинот е добро за оние со низок притисок. алтернативи се 1-2 чаши кока кола или шол зелен/црн чај.
    Од друга страна лимонот е добар за оние со висок притисок, па освежителен напиток од истиот, односно мешавина со вода е истотака често препорачлива.
    Доколку е смао обична болка. Прошетки, свеж воздух...тоа што веќе правиш уствари.

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Ако ви текнува минатата недела ве прашував за лек зашто не можев да издржам од болки. Главата ми пукаше од болки. Пиев мед и лимун цеден (по 2-3 одеднаш ги цедев малку водичка и го пиев така) и легнував. Спиев. Само во лежечка положба малку од малку ми поминуваше болката. Пробај. Мислам дека лимунот колку-толку ја смирува болката. Те сфаќам скроз како ти е. Ужасно е. :(
    @danichap течности не се препорачуваат при висок притисок. (колку што јас имам искуство со тоа)

На DigY и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  8. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Притисокот ми е низок (нормален ми е 90/50) но веројатно имам проблем кога ќе се стабилизира, за мене е тоа висок притисок.
    Ќе пробам со мед и лимон, да спијам шанси нема. Имам неуморно дете, некој мора да го гледа. :)

9. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Е мора да го вардиш детето, заборавив дека имаш синко неуморен. Јас мислам сите како мене, а баш мајка ми ми викаше, „Уживај во оваа првава бременост, после со секое наредно мора да го гледаш претходното и нема да спиеш и одмараш како сега “. :)

На Bebulleee, Lorins, eleni27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Kikin tebe ti falelo C chim limon ti pomagalo. mn trudnici im fali. jas dodatno dva grama dnevno pijam. od C hipervitaminoza ne se fakja. se izmochuva. pij si slobodno. inache da, koga e visok pritisok se namaluva so technost dur da se stabilizira.

На LadyC и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  11. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Abe ne deka mnogu mi pominuvase od limonot, ama ovde takov sovet mi dadoa i piev. NAjmnogu lezeckata polozba me spasuvase, ama od pricini so Jagoda123 nema moznost mnogu da odmara, neka probuva vakvi stvari, mozda nesto ke pomogne. JAs lekovi (paracetamol i analgin) voopsto ne se napiv.

На Jagoda123 и DigY им се допаѓа ова.
  12. Morenaa

Morenaa Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2011
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    186
    Некое време не сум пишала па еве сега да ве поздравам :hai: и да се пофалам дека вчера бев на редовен преглед и прв пат и го видов фацулето :inlove: душа на мама се криеше со рачињата и се мрштеше кога ја мрдаше гинекологот за да ги тргни :lol:
    Се е во ред освен обемот на стомачето и бил помал за некој ден, помалку од недела дена и то ме загрижи, дали некоја имала такво искуство?
    И дали во државната болница во Битола мајчината школа е бесплатна? :)

На podravka, Bebulleee, Lolipop23 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.098
    Мешиња, кога ви кажаа пол на бебето ви кажаа уверливо и сигурно?
    Мене мојава матична ми кажува, ама не онака сигурно еве вчера бев и како да се двоуми, како да не е сигурна... Иначе петок сум 16 недела.

14. S.Snezana

S.Snezana Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2015
    Пораки:
    1.006
    Допаѓања:
    1.625
    Ne se plaka za majcina skola

На Morenaa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Мене несигурно во 13-та ми се испонашаа....Сега наредно ќе одам во 18-та и се надевам ќе биде со сигурност. Ваљда во 16-та треба некоја доза на сигурност да има...Еве не знам...
    BTW и јас во петок сум 16-та. Јас и ти ептен исто сме...:) МЕне ова ј период не ми праат ехо, од 13-та дирек на 18-та наредно видување со бебушко. НЕ знам зошто.

На Lepaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.766
    Да. Во 15 недела . Или не е наместено убаво или ехото е од постарите, веке треба да се види.

На Lepaaa и DigY им се допаѓа ова.
  17. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Mene limon ne mi pomaga so visokiot pritisok. Isto i limon so med ne mi pomaga.

Na hranata vnimavam maksimalno, se kacuva povtorno...

... ne od jadenje - zaklucok.

Doktorite mi preporacuvaat od 1.5 l do 2 l voda sekoj den. Mnogu tecnosti. Pokraj voda, dopolnitelno i caj od brusnica.

Mozebi i kaj sekoj e razlicno.

Jas pritisokot ne go osekam poveke. Go meram 3 pati na den bidejki moram pokraj holter koj go pravam ednas mesecno da im dostavam dokument kako se dvizel pritisokot vo ostanatite denovi od mesecot.

Sega rucav telesko meso so pecurki i salata od krastavici.

Pred da ja ispijam tabletata go meram prtisokot, 160/90 ... isto kako normalen da mi e.

На Lorins и danichap им се допаѓа ова.
  18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Збориме лимон помага за болка на глава, а не за висок притисок..Ама ги испомешавме работите :)

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    И јас имам проблем со чести главоболки, а и рака на срце и пред бременоста си ги имав, поради нискиот притисок, исто како членката погоре и мене кога ќе ми се стабилизира притисокот ми е лошо, а ми годи кога е низок. Пробувам да отспијам најчесто така ми поминува, таблета се немам напиено никаква откако сум бремена, ни парацетамол ни бутур. Исто кога ме боли глава повраќам на сила, незнам колку е ова препорачливо, пикам два прста в грло и повраќам и од овака ми поминува понекогаш, ми олеснува.

Иначе приметив од ова фемибионот многу брзо почна косава да ми расте хахаха

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Јас бев 16 недела + некој ден и доста беше уверлива докторката.
    Кога и реков, значи 90% е девојче, рече не, 99,9% :)
    Потоа рече дека убаво го гледа полот, се гледале срамни усни.
    Тебе што ти рече?

На Bebulleee, S.Snezana, Lepaaa и 3 други им се допаѓа ова.