Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    gi vidov ovie :* tenk ju shto me mislish.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  3. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Се што научив тука е дека во бременоста многу " ненормални '' работи се нормални. Најголем непријател може да биде психата од многу размислување и паничење што фајде. Тоа истекувањето на гаќичките што го зборевте го приметив некаде 12 недела. Во 13 недела имав редовна контрола урина, уринокултура, микробиолошки и крв. Се излезе ок. Не дека е пишано правило ама понекогаш е подобро да замижеш очи на некои симптоми. Секој организам различно, секоја бременост различна па отаму и симтомите се различни. Се додека не приметам сериозни болки неподносливи чудни исцедоци и слично, мој совет - слушалките во ушињата и глас до максимум свиркајте си пејте си по цел ден

На VedaG10, Lolipop23, TheSecret и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Jokiiniki

Jokiiniki Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    212
    Jas zavrsiv vo bolnica deneska so bolki jaki vo dolen del od stomak i proliv mi dadoa progesteron inekcija seha sum dobro i mi kazaa za dve nedeli cirklaz da mi pravat mi bilo skraten cerviks

5. Ivancula123

Ivancula123 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2016
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    73
    Дали некој имал сличен проблем?

6. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ако нешто видам,чујам пак ќе пуштам ;) :*

7. VACA

VACA Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    325
    мамички ,имам едно прашање .. се вракам сега од ехо бебето е 1,500,добро е ,се е во ред со него но матичната ми рече дека сум имала намалено количество на плодова вода ,за два дена пак ми рече да одам да ја следе ситуацијата . Нормална ми била сега количината не било опасно но требело да се следи ,иначе сум 30та недела .. е сега прашањето ми е дали јас можам некако да спречам да се губи вода или незнам што да правам искрено се исплашив малку :(

дали некоја од вас има некое искуство слично ???
    уффф како ке издржам до петок :( :(

8. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Колку дискусии за два дена.. Не можам да ја видам темата со сликите, па здрави и живи, ќе ставам слики од крај на второ, или трето тромесечие :P Здрава храна, се сложувам дека нема, па затоа мојата формула е од сѐ по малку, затоа што доаѓам од земјоделски крај, и знам колку пестициди прима нашето "здраво" овошје и зеленчук. Туку, со промените во времето деновиве имам главоболки, чудни, и се сомневам на притисокот. Од кога треба/мора да се следи, и со што си го мерите? Јас немам уште уредче, и не знам какво да земам.. :hug: до сите мали и големи мешковци

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    ПС. Утре сум на прв 4д скрининг, држете палци да биде сѐ ок, па и пол да дознаеме, зошто да не :) Инаку, планирам обложувалница да отворам, од толку нагодувања дали е машkо или женско :D мене ми се забавни коментарите од тој тип (ова пс од шо не ми дава да го редактирам последниот пост :) не сум матурант од аламнах)

10. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Прв скрининг се прави од 12 до 14 г.недела. Има за цел мерење на одредени параметри на фетусот, со цел детектирање на генетски абнормалности. Мерките од ова мерење заедно со примерок од крв, се користат во неинванзивниот PRISCA тест, кој за ја има истата цел, но се темели и на други податоци.

На Delfina15 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    9.506
    Pij mnogu voda.

12. podravka

podravka Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2015
    Пораки:
    1.211
    Допаѓања:
    5.496
    Koja nedela si mila?

13. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    Neli nema vrska plodovodata voda so pienje voda, neznam bas koj zborese

14. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Женски се прибрав. Цтг не покажа ништо, се затворено, цервикс околу 1цм:o , ми ставија вагинално од тие тестер хартии индикатори да видат дали ке се обои дали е плодова вода не покажа ништо. според нив не е.
    Ми кажаа стави една улошка и чекај еден саат па дај ја да провериме , така направив ама по еден саат на влошаката немаше доволно количина течност( нормално за еден саат релативно кратко). И ништо викат оди си дома и ствај си обични влошки и ако се мократ многу во рок од неколку часа донеси да провериме не е битно во кој период од денот навечер или насабајле.

На Lolipop23 и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  15. Jokiiniki

Jokiiniki Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2016
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    212
    @ 15 nedela sum bolki te smirija imam infekcija vo urina mi dadoa i klindamicin da pijam ce bide dobro jaka sum jas

16. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Јади си повеќе јогурт да не те фати кандида од антибиотиците и повеќе вода и течности.

На podravka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Девојки мои, како сте ми?
    Јас цел ден спијам, дерман неможе да ми дојде уште од концертот во неделата. Ми остарел газот за такви работи. :lol: Мајка ми ми се налути, не стигам да отидам да ја видам од што сум преморена (а на 5 мин од овде живее), за ќотек сум, ама што да правам, ниту некаде ми се оди, ниту сакам некој да ми дојде :P
    Туку јас да ве прашам нешто. Во четврток сум за Ск, на прв скрининг. Имам само еден упат што ми го даде матичната за на гинеколошка амбуланта на ГАК. Е сега, ме интересира дали јас само со тој упат да одам таму и тие ќе ми ги направат сите испитувања и за крв и скрининг? Или треба посебен упат за крв? Знам @LadyC беше скоро, гледам си пишала за резултати ти стигнале од приска, торч и уринокултура. Тоа сето истиот ден ли се прави, или се посебни испитувања? Ништо не ми е јасно, ептен сум збунета. :?: И резултатите треба да отидам по неколку дена пак за Скопје да си ги земам, или може некој друг да ми ги земе, или само по телефон ги кажуваат: Ајде ќе ве молам просветлете ја оваа трудница, многу ќе ви бидам благодарна.:wasntme: :*

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    48.560
    Тoрч и уринoкултурa не се прaвaт нa гaк туку нa микрoбилoгијa и ти требa пoсебен упaт зa тoa,.мoжеш дa ги нaпрaвиш вo твoјoт грaд сигурнo имaте микрoбиoлoгијa :)

На TheSecret, DigY и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Немам искуство со скрининзите на ГАК, но мислам дека ти требаат два упати. Еден за скрининг, друг за приска. Сепак најубаво нека ти каже некоја мамичка што правела таму и приска и скриниг. За торч и уринокултура ти треба посебен упат и нив не ги правиш на ГАК туку на микробиологија. Мене докторката ми кажа дека торч се прави пред да забремениш. Не е задолжително, јас не го правев тоа испитување ни во првата бременост, а ниту сега.
    За резултатите, побарај да ти ги пратат на маил, иако мислам дека твојот гинеколог ќе сака да ги види, па ќе ти требаат во печатена форма.

На DigY и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  20. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Како бе не ми текна порано да ве прашам. За торч и за уринокултура ок, штом се прави на секоја клиника, ќе и барам на матичната упат за наредната недела. Туку за ова приската и скринингот на ГАК, дали ми требаат 2 упати? Некој што правел скоро, што се сеќава, да ми каже? :)