Pepapa jas do 17 nedela povrakav, macnini, ikam, kiselini poretko nisto ne mozev da jadam i od voda mi se gadese, eve poslednive nekolku dena nemam macnini pa po malku pocnav da jadam.
Јас од почеток и се еве до 38 недела сум се сум си со мачнини и повраќање ама тоа е ќе си трпиме мајки.. Само нека ни се живи и здрави бебчињата.
Decki vie sto piete tothema vit c kako piete. Jas 3 ampuli pijam na den se sea neznam dali na sekoe pienje se pie vit c ili samo ednas na den. Zaboraviv da ja prasam maticnata.
Jas iskreno prv pat slusam za takvi inekcii obicno clexane i fraxiparin davaat japrimam clexane 0 4 dva pati na den
Јас мешиња бев на гинеколог и чекав скоро цел саат за да ме примат (а си имав закажано) Ме примија, докторот не беше на работа, му се слошило и си заминал. Скринингот го одложивме за 20-ти, тогаш ќе бидам 23 недели. Ептен се разочарав. Не ми беше залудно одењето секако, ја видовме бебушка на ехо. Убаво си наппредува, сите мерки одговораат со неделите. За полот мм бараше двете докторки што се на работа да го потврдат. Некако не му се верува дека носам девојче. Двете беа едногласни, убаво се гледале срамни усни и клиторис. Не успеавме да закажеме ниту за Кумбсов тест (добро, за тоа и имам време до следна контрола, рековме ако не со приоритетен ќе одам) Добив зелено светло за патување, па на 28-ми одам за Швајцарија. Од контролата на ехо правец во Џамбо, купив по нешто за син ми и првите ситници за дудето (како што ја нарекоа денеска докторките) Слики, во соодветната тема. Ве поздравувам и ви посакувам добра ноќ!
Не знам ни јас пол, и мене ми рекоа демек нешто се гледа ама не фаќај здраво за готово. Сигурно нареден преглед во 18 нед.
Не знам Ми рекоа Рогам да примам во 28-ма недела, а до тогаш да направам кумбсов тест. Денеска сакаа да ми закажат, ама немало слободен термин. Ако нема ниту на 20-ти ќе ми дадат приоритетен. Кога бев бремена со син ми исто, само еднаш во бременоста правев кумбсов и примив Рогам во 27-28 недела. По породување не, зошто син ми е Рх - негатив. Денеска ништо од планираното, се ми одложија за 20-ти ептен се изнервирав.
Тој тест задолжително го прават жените што се Rh- Оние што се Rh+ не го прават. Ако си Rh+ затоа ништо не ти спомнале.
Епа требале! Тоа е многу битно, мора и картонче со крвната група и Rh факторот да приложиш во болница на денот на породување. Јас сум АБ - првото дете ми е А- ама второво ако се роди со Rh позитивен фактор по породување мора да примам инјекција. Како ќе знаат дека треба ако не им однесам картонче? Тоа мора! Прашај на следна контрола. Без оглед кој Rh фактор е бебушот, сите Rh негативни мајки примаат имуноглобулини превентивно во 28 недела. Дури и во картонот мора да ти пишува која крвна група си. Јас и без да кажам, гледаат и ме информираат кога за што треба да закажеме и која недела треба да си ја примам инјекцијата. Гледам доста пропусти и после извршени абортуси прават докторите што не е за оправдување.