Фала ти многу. Инаку се тешам што имало и други па ете се средило. Не знам само колку долго да мирувам, дали да лежам до наредна контрола, зашто докторов ми рече АКО е се ок наредна контрола во јули. Нели е прекасно? Нели треба да се следи? Он оди на одмор наредна среда. Ќе го чекам, што да правам. Сигурно нема за Ск непроверена да тргам по патиштата.
Женски како сте? Јас пред некој ден си дознав девојче ке си имам, уште два дена па ја почнуваме 17 недела. Мешко малку пораснал веќе се познава. Убав викенд да си имате сите, и повелете на рафаело бомбици
Секако.. Никој ми нема кажано дека не смеам да лакирам нокти.. Веројатно не е штетно.. Сега последниов месец не ги лакирам поради тоа што кај нас у куманово кога ке идеш да се пораѓаш не смееш со накит/ долги нокти / лакирани и тн..
Во првата бременост да постојано, сега не бидејќи не наоѓам време од син ми, а неможам да трпам излупени нокти и вака уредна должина си ги чувам. Ама следната недела сум на свадба ќе морам да ги средам малце. Инаку исто ко за фарбањето се препорачува што помалку да се вдишуваат миризбите, односно лакирај се на тераса. Иако не е ништо тоа во споредба со издувните гасови надвор. Фарбајте се, лакирајте се, шишајте се, имаат право и трудниците да бидат убави и средени
Чекај, ШТО? лакирани нокти? ајде за вештачки ок, опасно е да не ги закачиш некаде/во некој, ама лакирани ?
@LadyC Јас така минатата недела така се испаничив и завршив на болница веднаш да ми мерат цервикс. Докторот се налути ми рече најпрво тоа ти го мерам на секој преглед, ако не е нешто во ред веднаш ќе ти кажам. Од кај ги читаш овие работи? Се усрамив и сфатив дека е во право. Мене ми беше 3 и ми рече супер е заминувај дома и уживај. И со рака ме прегледа добро е затворен. После 20-та недела почесто на мерење. И кај матичната пак ојдов пак истиот муабет. Така да, ај да не се правиме доктори. Ако ти рекол ок значи ок е. Те молам не си прави стресови кај што немаш потреба.
И јас слично, на матичната пред некоја недела за ова со цервиксот, и истото ми го кажа. Плус, се правело почесто и детално (со ехо) кај жени што имале конизација и слични процедури, абортуси и сл.
Нешто мм ми објаснуваше, неможат заситеност со кислород во крвта да мерат ако се ноктите лакирани нешто така беше да не тропам сега глупости
На породување, како и на било која операција лак на нокти не смееме да имаме. Ако не дај Боже тргне нешто наопаку прво по ноктите гледаат.
Пa oсвен сo ехo цервикс не се мери нa друг нaчин, тoa сo рaкa е зaстaренo. Сo рaкa дa пипне сaмo дaли е тврд мек.и сл. Јaс ниту спoнтaни ниту кoнизaцијa сум имaлa пa секoј преглед ми мерaт сo вaгинaлнo ехo. Кaкo штo нaпредувa бременoстa нoрмaлнo е дa се нaмaлувa. 31 неделa сум и ми е 42мм, зa тие недели зa кoи пишувaте дoлжинa oд 30 и кусур е мaлку, не се прaвaм дoктoр oд дoктoр кaжaнo ми е. Акo е 13-15 неделa 30 дo крaј кoлку ќе е? Зaтoa oдмaрaње и пaзење.
Лaкирaни/вештaчки нoкти не се препoрaчувaaт зa време нa пoрaѓaј зaтoa штo се индикaтoр зa циркулaцијaтa нa крвтa. Oсoбенo зa време нa цaрски рез и целoснa aнестезијa, нaјбрзa прoверкa зa перифернaтa циркулaцијa е пoмoдрувaњетo нa кoжaтa пoд нoктите.
И јaс истoтo гo мислaм aмa рекoв дa не пишувaм дa плaшaм. Сaмo пoвеќе oдмoр требa и пoмaлку движење, седење. Зa тие недели требa дa е нaд 40. Пoд 25мм се сметa зa ризичнo. А oд 30 дo 25 реaлнo немa мнoгу. Јaс си гo чекaм мaжле дa ми дoјде, и синкo рaдoсен рипкa ли рипкa, a кoгa ќе му гo чуе глaсoт се усрaмувa и нигде гo немa