Znaci mnogu me nerviraat doktorive se isturam od pari davanje privatno, ne deka gi imam zaradi toa sto pet ipol godini se boram so sterilitet, eve vcera slucajno procitav za tie inekcii sto gi primaat tie sto se RH negativ, mene ama nikoj ne me prasal, sreka sto sum AB pozitiv pa ne trebalo, a da bev negativ od kade da znam jas se sto treba da primam vo bremenost, neli zatoa se tuka doktorive da ni ja vodat bremenosta
Natalija zatoa sega Anita neka ti zakaze kaj nego da se vidis i da mu kazes, sto da pravis sega da ti kaze inaku obicno site gi praka kaj Petrevska i mene me prati kaj nea zosto kaj Pancevski si bila?
Сите имаме проблеми. Ем пари ќе фукнеш, ем нема да ти кажат. Испадна боље веќе кога давам ќе си одам кај Ложанковски, макар 6000 давала него вака да си ризикувам и да одам на второ мислење кое кај мене направи дополнителен проблем. Да примав до сега терапија ќе ми се средеше се бар ќе се намалеше, а не јас божем кај експерт па и го видов експертизмот. Нека ми прости Господ што се налутив на него, може наплаќа а не треба, али бар е добар доктор што ни е нам најважно.
Ajde denes i jas so problem so cervix. Znaci se preplasiv. Otidov zasto mnogu imav grcevi cisto da prasam za magnezium kako, sto...ajde edno eho za kontrola. Cervix 31 mm... Gospode boze... Doktor vika odmaraj ne e strasno. I ne cital google... Ama jas citav i se ispoplasiv. Sledna nedela kontrola. Do togas sto? 20+4 sum. Malku mi stoi skraten cerviksov od toa sto citav. Ne znam kaj da teram denes. Sto me sovetuvate?
Е значи поради вакви работи не прашувам колку ми е ова како ми е, дали ми мереше и дали ми направи....Не сум доктор, овде ве читам ама не се паничам, не се праам паметна кога врска немам од медицина, така да и верувам на матичната. Последно кога бев таа си збореше, јас само на крај прашав дали е се во ред, таа ми рече дека е се супер, и тоа ми беше доволно. Ако навлегувам во борјки и цифри само ќе се паничам, па ве гледам овде ако некоја прочитала нешто и кажале друго, па со трчање на друг доктор, само стресови си правите. Секој е за себе, сите сме различни, секоја бременост е различна не може ништо да е исто. Затоа јас си терам така. Не се замарам ако ми рекле дека е се во ред. Ова е само мое мислење, мој став, не ме фаќајте одма со контра реплики дека не се грижам доволно и слично.
srcka doktorite ne mozat da pamtat dali ti izmerile minatiot pat ili ne. nekad sam treba da si pobaras sepak nie treba da mu ja mislime. ne tie.
Ve citam celo vreme i da vi kazam pravo nisto ne mi e jasno od tie brojkite sto gi pisuvate,kazuvate,mene vo prva bremenost nisto takvo ne mi merile mislam se ok mi kazuvale koga sum odela. A prv pat so race me proverija koga dobiv bolki za poragaj e togas me proveruvaa kolku prsti sum otvorena.No i sega eve uste dok ne me e proverila toa sto vie kazuvate,neznam dali jas treba da prasam.A sakav da ve prasam drugo,narednata nedela treba da mi zakaze za prv skrining vo skopje zosto tuka vo kocani ne prakjaat tamu,se plakja li toj pregled ke saka li nekoj podetalno da mi obajsni za sto stanuva tocno zbor kako sto ke bide mnogu se plasam.Izvinete za latinicava nemav mk ne sum doma.
1. ti pobaraj si merenje cervix. 2. ne se plakja drzavno 3. nema so da se plasis od skrining bas bebeto si go gleas
Не те карам бе, ама докторите си имаат картони и све статистика таму шо мојата матична пример ги гледа пред да ми врши преглед. Значи ги гледа резултатите шо сме праеле претходно и продолжува. А да прашам пример, ова цервикс или слични работи, (значи пак ќе повторам, не сум медицинско лице и не сум личност што мисли дека се разбира во секоја професија, јас си знам за мојата што како), не ни знаев шо се пред да прочитам тука. Е сега, супер ми е што примам информации овде од се и сешто, ама не си дозволувам јас да му речам да доктор ако он ми каже дека е се во ред, да му реплицирам „Ама не види цервисот ми е 30, нели не треба 30 да е нели 40 треба во оваа недела и слично.....Затоа, муабетот ми беше, не си правам непотребни стресови, еве на пример горе некои девојки спомнаа им кажале се во ред или зимај ова не ова, ама овде прочитаа другго, па по други доктори па стресови и 300 чуда излегуваат. Ако си го одбрал докторот да те води, остај го на раат нека ја тера работата и придржувај се на упатствата. А далеку од тоа да мислам дека лошо си мислиме, овде секој на секој му мисли најубо . Само кажувам јас како мислам, што можда не е правилно за некого. Башка нели имам пишувано дека имав спонтан, тогаш се препрашував за се се мислев, па за кафе за една цигара, ништо од тоа не праев, многу пооптоварена од сега бев, и ете се случи што се случи. Не бев крива јас, не кривев ни доктори, едноставно така требало да биде и со тоа се помирив дека е судбина. Затоа сега мува не ме лази ако јас се чувствувам добро. Само викам здравје боже да е се во ред, и верувам во судбина. Се извинувам за преееедолгиов пост. Плус да ви се пофалам, пишувам и си јадам корнетче. МЕраци.
И јас ништо не прашувам ама сама си збори докторката. Кажува димензии за се што мери, додава дека е во ред и тоа ми е најважно. Во детали не навлегувам. Не прашувам и потпрашувам кога за се ми кажува дека е во ред. Прашувам само ако нешто ми е нејасно или сум го направила во претходната бременост а сега не. На последната контрола само малку ја напнав. Бев исплашена од ситуацијата со детенцето родено без подлактица, а со уреден скрининг за аномалии направен на ГАК. Па прашував дали се гледаат убаво рачињата, ноџињата и прстите и дали бебето е со сите нишани. Се насмевна и се потруди се да ми покаже. Се трудам да не читам многу туѓи искуства и да се водам по истите, уште помалку да пребарувам ба гугл. Од гугул освен неспокој и стрес ништо друго не добивам кога се информирам за работи поврзани со здравјето.
и мене ми беше скратено во 22 недела ,па ме провери со рака рече дека е убаво затворено и не е меко и да немам гајле само да не стојам многу време на нога и да не пешачам многу тоа ме советуваше докторот..па така терав до крај во 41 недела се породив со царски, а должината на грлото не ми се намали остана исто мислам дека беше 24-25мм така да не се секирај ако ти вика докторот не е страшно верувај му они си знаат ..
Сите се плашиме нормално, а за тоа дете конкретно разбрав дека во Систина не откриле дека фали подлактица и дека сега им се плаќа за да молчат(не можеме со сигурност да тврдиме, они си знаат, тешко на родителите) . Како и да е, од се се плашам ама веќе немам сила, што треба да биде, ќе биде. А мажево мое ќе го истерам на прав пат!
На ГАК правеле, ги имаше и на телевизија. Ја кажаа докторката со име и презиме (да ме утепаш не ми текнува која) Ја покажаа и мајчината книшка на која запишано е дека има подлактица. Видеото можете и на интернет да го најдете ако сакате, сигурно го има. УЖАС! Ах Господ на сите живи и здрави дечиња да ни даде. Во чии раце сме ги довериле судбините на нашите бебиња?! Се надевам во вистински!
Последно кога бев го прашав за цервиксот и докторот ми кажа дека прво нешто што го гледа е тоа, бидејќи е многу важно, само што не кажува на глас. Веројатно и другите доктори го проверуваат. Мене докторот само ме гледа и вика се е во ред а детално за нешто ми кажува само ако го прашам.
Ај не коментирам. Не е важно. Најважно Јаготке слатка е да ни се добри бебулињата, јас уз плачки му се јавив прееска на докторот мој, ми вика не се треси, сега си во поодминати недели, ќе се средиш, а на мене замисли медицинско лице ( на свеки сестрата) ми се јави и ме напуни негатива, како било со неа, што било, па да сум одела во болница и сл. Е мене толку ми требаше. Затоа СЛУШАЈТЕ ДОКТОР ВАШ што ви ја знае ситуацијата и слушајте мајчински инстикт! Ве сакам, знам дека сите, ама баш сите сакаме меѓусебно да си помогнеме. Другарки мои не знаат колку вие на форумов. Страхотно. Хахахахаха