Матичен гинеколог ли ти даваше упат? Инаку јас верувам дека плаќаш, ама убедена сум дека има некоја грешка во упатите. Сега се толку стегнати се ги проверуваат, се е компјутерски нема шанси да дадат фискална на таков упат верувај ми. Некој пробува да прави работи што не смее. Јас на почеток кога ќе прашав за пари тие одма бегаа, не не какви пари бремена сте, никако...Затоа не ми е јасно. Сте пробале ли да прашате зошто пари ако има шифра за бременост на упатот? Можеби ќе дознаеме нешто што не сме знаеле. Додуша ти ќе се породиш кај и да е, ама ова за сите важи. Со лесно
Се рaзврзaлa темaвa. Крвнa сликa 170ден и 80 уринoкултурa бесплaтнo oк супер си велиш, aмa oтиди купи утрoгестaн 440 зa еднa неделa си викaш, пoдoбрo дa плaтaм пaртиципaцијa зa тoa негo oвa пoтпoлнo привaтнo дa плaтaм. Срaмoтa, прoгестерoнскa пoддршкa нa рецепт дa не.oди. А зa бaктерии.инфекции ми е бoлнa темa сo гoдини, не знaм кoлкaвa сумa имaм дaденo, нo ќе гледaм сегa сaмo вo бременoстa oкoлу 10.000 oд сaм пoчетoк, сo три спрејa oд 930, еден oд 250, три кутии вaгинaлети.oд 600, еднa.oд 900, три oд 310, три oд 303, плус aнтибиoтиците зa кoи дaдoв oкoлу 500 сo рецепт. А нa трaнсфузиoлoгијa кумбсoв тест, ддимери, хемoстaзa,крвнa групa, кр сликa, некoи фaктoри, пресметaнa пaртиципaцијa беше близу 1000. Рaдo ќе јa плaтaм вo зaменa зa нештo пoгoре дa иде нa рецепт, зaштo oвa не прoверувaм секoј ден, еднaш двa пaти вo бременoст.
Здраво мамички... јас сум 14+2 ... дали е можно олку рано да го почувствувам бебчето???? денеска како што си седев наеднаш почувствував како вибрирање во стомакот ....како некој мускул да ми игра ....и кажав на свеки ми вика можно да е бебчето... Што мислите вие можно е или ...?
zavisi kakov upat i dava maticniot ginikolog. ne se plaka toj osnovniot upat broj 1 mislam bese ili taka nesto, zos mene ednas drug vid na upat mi dade i si plativ. i isto samo upat od maticen ginikolog mora inaku od opst se plaka. ne e mozno so ispraven upat so sifra za trudni da plati, sigurno nesto so upatot ne e vo red.
@alisijad Мислам дека ти ја водиш бременоста во Систина ако е така колку те чини преглед и од кој доктор си најзадоволна?
Еј а клексан за шо даваат? Димерите биле ок, т.е пишува од 0-500, а мене маалку накачени, 592. Ми рекоа да примам ама превентивно за згрутчување зашо сум била негативна....ништо не рразбирам
Јас примав фраксипарин (исто е како клексан) заради лакуни на постелката. Д-димерите ми беа малку покачени. Тогаш докторката искоментира дека пред две години (сега веќе 4-5) границата ја имаат поместено. Моите резултатите биле во ред, но по новата граница ќе треба да одиме со терапија. Така и беше, ги примав до крај. Тие немаат врска со Rh факторот ако мислеше на тоа. Тоа е друго, имуноглобулини се примаат еднаш превентивно во бременоста, во 28 недела и еднаш по породување, но само ако бебето е Rh+ Две различни нешта се и немаат врска едно со друго.
Ок јас е знам за ова ништо сега пребаарав и видов. Ќе одам кај матичната да види а ова превентивно од трансфузиологија доктор ми го предложи со оглед да сум имала во фамилија мозочни удари и сл па ако имало згрутчување шо знам ова превентивно. Инаку на кумбусовиот резултатот ми пишува негативен на се. Ваљда е ок.
Ко што знам имаат лабораторија, ми земаат они крв, ама ко што ја чув сестрата ги праќаат во државна (мокрачата). Не можам да се нервирам за тоа, знам што ќе кажеш, ама ќе платам ако треба се кај него, само него му верувам моментално. Ете, ко да сум некаде приватно у некоја клиника.
Јас не добивам упат зашто таму мочкам и ми зимаат крв. Рекоа дека неполна година имаат своја лабораторија. Јас моите резултати од крв ги добивам на маил истиот ден од нив.
Можно е, мислам имаат девојчињава пишувано дека осеќале порано. Јас сум 14+1 ама слабо осеќам. Ама затоа градиве прскаат болат!
srcka zatoa ti zimaat zosto oni nosat pa pravat dalaveri, ili vo nivnata labaratorija si pravat pa imaat pravo da naplatat ako ne raboti lab so fond, sama da si nosis nema da ti zemat vo drzavna, ama pa od druga strana ne se mrcvaris po patistava. Eve jas sega se vrakam od klinaka bev po rezultati za koi ne plativ nisto a trebase 1500 ama pa za taksi samo dadov 500 toa ti e ali ok dur se super rezultatite si vikam samo da e dobro pa za parite se zarabotuvaat pak zdravjeto treba da se cuva a parite neka se trosat.
@LadyC викаат второто порано се осеќало од првото, јас и двете после 20та недела ги осетив. Ама тоа е бидејќи си имам стомак кој постојано кркори и не бев сигурна бебето ли е, стомакот ли е, е веќе кога од надвор го осетив знаев бебето е. Ама затоа после ми наплаќаат за се
Искрено и мене не ми е јасно со плаќањево.Јас сум моментално 17+5 и освен скринигот во Санте, до сега немам платено ништо:крвна слика и урина секој месец,крвна група и рх фактор,брисеви,пап тест,приска,прегледи.
Еј кога сме кај мрдањето, КОНЕЧНО и мм го почувствува. Не е видливо од надвор, ама се чувствува на допир. Еве веќе два дена и мм ужива и се радува кога мрда бебушка.
Od 0-500 e za ne bremeni, za zal nemaat parametri na transfuziologija za bremeni zeni, koe si tromesecie? Za sekoe ima dozvolena visina na d dimeri. http://perinatology.com/Reference/Reference Ranges/Reference for Serum.htm Proveri si tuka.
Ако, ќе почекам, нека си порасне синко. Од 20та недела надвор се познава кога клоцка? Јакоооо! Мене ми кркорат цревата постојано, дали од апчињава си имам мека столица цело време. Ни пеперутки осеќам, ни бутур. Единствена радост ми е на ехо кога ќе го видам. Е тогаш плачам до бесвест од среќа.
Па не баш. Не се гледа од надвор, ама се чувствува на допир. Се договоривме со мм да ме погледне секогаш кога ќе мрдне бебушка. Бебушка мрда, мм ме погледнува. Радости! Колку беше мирничка и нежна на почетокот, сега веќе почнува да збеснува.