Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Мила, на колку време ти се болките? Да не се работи за лажните контракции па да те враќаат за џабе? Ако ти се на 5 минутки некаде, тогаш полека спремај се, ама ако се на неодредено време мислам дека имаш уште временце да си поседиш домче. Како и да е, само со лесно па да се радуваме и лапаме мекици :) Инаку за претходниот пост еве јас дури сега го видов, мислам дека нема врска мрдањето на бебушот, ма да на другарка моја кога и почнале правите контракции бебушот не и бил толку активен, најверојатно затоа што веќе бил симнат во каналите па помалку се осеќа тогаш. Не сум сигурна дека има некое правило, само би ти рекла ако се некаде на 5 минути, трк во болница мила, чукна часовникот за твоето најмило да дојде на свет :*

Да, велат дека е така, момчињата се носеле подолго ама немора да значи дека секогаш важи тоа правило :) :*

2. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Ne se na 5 minuti na nekoe neodredeno vreme mi se ama kako i da ke posedam deneska domce ako se zacestat ke trknam do bolnica .....bebusko sega se raspreta so nodzinjata a i gi osekam i racinjata dole .......lele nesto ko strav da me faka....
    Ama se mislam ako sum preladena nema da imam takvi bolki pojma nemam veke od posledniot pat se razbrkav na celo......
    Ke pisam donposle pak sega ke probam da legnam da vidam dali ke senpromeni nesto

3. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Сосема нормално е да те фаќа страв, ич не му се секирај, само биди си опуштена и еве еден совет од часовите што ги посетував а нека служи и на останатите, кога ќе дојдат болните, вистинските контракции, не го грчете телото, не се стегајте, затоа што така се напнувале мускулите и кога ќе дојде моментот за раѓање се губи силата. Е сега незнам како е можно да успееш да се опуштиш при болките, ама овој совет ни го дадоа па еве да го споделам со вас. Јас си ги имам лажните контракции, се покажаа на цтг-то ама јас не ги осеќам, којзнае која паника ќе биде кога ќе ме здрмаат вистинските :sweat:

4. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Ne krevaj Panika src sabatini ako ne javi mu se na maticniot za da bides pomirna on ke ti kaze ili polezi

5. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Ajde belkim ke izdrzime do utre dodeka da si dojde mm haha barem zaedno da odime da ne odam pak samaa aman skisnato mie sve sama....mm mi rece da si dojdam ako treba ama jas neli silna neka e ke vidime do posle haahhaah....pocna bebceto da mi stucka hahaah ......
    Mozebi ne se bile vistinskite ke vidime do poposle.......bidejki eve sega nema samo nekoe malo istegnuvanje osekam dole kaj zakito.....a bas sakam da si ja gusnam veke hahahahha em strav em pa sakam da ja gusnam hahhaa.....
    Ke ve izvestuvam do posle da ne bide sekoj pola saat hahah.....
    Najgolemata podrska ste mi vie.....;)
    A ti Cliona mila na site red ni davas a ti pred nas si so nedelite......:* :* :* ajde ne ne cekaj nas ti hahahaah se salam guski mila

На Cliona му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Ако бе сонце, кој прв решил да излегува, нека, само за убаво да е, па за кого порано, за кого покасно ќе си лапкаме мекици :) Тука се сите, врсначиња ќе си бидат :P :*

На sabatini му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437

Samo so gospod napred na koj koga mu bil redot dobro si kaza....site sme vo iscekuvanje.....ke dojde i naseto vreme ;) :*

8. zorica1993

zorica1993 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    7
    Здраво девојки.. Незнаев каде да пишувам па еве ме тука.јас сум 14 недела и 2 дена бремена...ке ве молам за одговор (малце глупаво прашање)..Од која недела почнува да се познава мешето...бидејки јас нисто не приметувам па малце сум испаничена ве молам за одговор..позз до сите...

9. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Zorice kaj sekogo w razlicno src ama mislam od 16ta nedela pocnuva eve jas 30ta pa nemam kojznae shto golem stomak taka da nese sekiraj ic vazno zdrvo da bide bebenceto pa golemo ili Malo stomace ne e ni vazno

На Cliona и zorica1993 им се допаѓа ова.
  10. zorica1993

zorica1993 Активен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2012
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    7
    Се ослободив малце...ти благодарам на подршката :* ..во сабота ке одам на лекар за некој синдром мислам дека ми каза лекарот...позз.. :*

11. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    треба да е даунов синдром, барај на 4д да те видат. :!:

12. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61
    мене почна околу 14 недела, но по малку во долниот дел....а во фармерчињата неможам да влезам од 10 та недела на бременоста.....но, како и да е големината на бебушот НЕ СЕКОГАШ зависи од големината на стомакот!
    :!: ....секако најважно е да е здраво, да биде просечна тежина барем, стомачето може да е огромно а бебуш мал, или обратно мало меше ама без грам салце и се да оди во бебушот! :hai:

13. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Како што кажа Ломбарди, тоа е скрининг за Даунов синдром, го прават на сите, не е ништо страшно, да не си помислиш дека нешто не е во ред. За стомачето нема некое правило од кога треба да почне да се познава, кај секого си е индивидуално, ама околу 16тата недела би требало веќе да се надзира по малку :) Биди поздравена и добредојде во темава :)

14. Lori-30

Lori-30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.108
    Допаѓања:
    709
    Феминки, сега наидов на фб на една страна ИЛИЈАНЕН, писува за чаеви, за лекови како се прават, најдете мозеби некогас ке затреба на некоја, и таму наидов на ова:

TRUDNICITE ZA DA NE POVRACAT
    Se pie caj od matocina
    1 laz caj vo casa voda da se popari

колку е точно незнам но сакав да пренесам, подобро најдете ја страната на фб и ке прочитате повеке!
    поздрав

15. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    На моменти ме дрма многу страв :tmi:
    На сите ви е така или јас забегав :)

16. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Lele srcka zoshto Strav?pomisli samo na bebeshka i se ke zaboravis ne si pravi paniki poveke ushte malce ti ostana

17. milamamica

milamamica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2013
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    61

Се е тоа нормално.....најди си занимација, шеткај во природа (нормално не сама)...пиј кафенце со омилените луѓе...и едноставно размислувај со позитивни мисли, за најубавиот ден во животот!!! :hai: :rofl: ;)

18. bela-imela

bela-imela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    130
    Гладиола пушти ги нека зборат шо сакаат, не се замарај. Па тебе ти дале комплимент. И јас сум што вика мм како само балонче да сум ставила под маицата :) , па сум горда и не плачам, дури се радувам што сега за сега сум си згодна, и се надевам нема да се променам многу до крај, а има уште малце. Битто бебуш си напредува и расте, а јас ги имам качено само неговата килажа и килажата на плодовата вода...Уживај во моментот :*
    А за скринингот во 32 недела се прави, до сега матичен не сум слушнала да го препорачува, ама по приватниве болници го прават. Тоа ти е ехо и 4д ништо посебно, а чини колку и самиот ехо преглед...значи упола од вториот скрнинг- и се вика фетален скрининг. Го мерат бебето, гледаат плодова вода итн. ;)

19. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    И јас бев испаничена и да видиш само како за неполна недела ми рипна стомакот :D Значи мислам дека ми се поду дупло од претходно. Јас уште си носам фармери и се од претходно, ама откопчани. Не се паничи, нормално е, ќе почне да се познава. Луѓе уште не препознаваат вака кога ме гледаат ама јас се гледам навечер кога се мачкам против стрии и гледам промена последниве 10тина дена. Имаш време, ќе растеш ;)

20. sabatini

sabatini Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2011
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    437
    Trknav do ginekologot (sto mi trebase neznam) i me prati vo bolnicata da odam da me vidat i izgleda sakat da me stavat pak na infuzija za sopiranje na kontrakcii barem uste edna nedela da pominalo.....se utepav placejki od nego do doma mu se javiv na mm da si dojde kolku sto moze pobrgu .....
    Nesakam pak na infuzii ako treba neka mi stavat provokacii da rodam si go izmaciv bebceto......sum bila mnogu otvorena ......
    Pak pocnuvaat makite za mene se molam na gospod koga ke odime vp bolnicata da ne me stavat na toa infuziite i taa masinata pak.....
    Drzete mi sreke se poduv od placenje ....