Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Останав изненадена, мм така не ме фаќа:lol:

На Bebulleee и kikin им се допаѓа ова.
  2. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    Вчера и денес многу ми е лошо. Имам мигрена и на моменти желудниот ме стега.
    Среќа утре имам закажано за контрола. Сакам да се консултирам со докторката. Плус и голем топлотен бран дојде, не се издржува.

На kikin му/ѝ се допаѓа ова.
  3. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Se zalev ne gi osekam bebinjata i morav na klinika. Bebinjata se super, zivi zdravi, mrdaat, a jas ne gi osekam zosto postelkata dosla na preden zid i plus se zgolemilo kolicestvoto na plodova voda. Nosam dve identicni srcinja so isti dimenzii i tezina, edna nedela cela ponapredni. Mi preporaca poveke dvizenje, kako da e vozmozno poveke od ova, zosto od 7mi mesec ke mora da lezam.
    Pa zeni jas od utre go koristam maksimalno vremeto so sin mi, zosto posle ke ne mozam da mu posvetam tolku vnimanie. Imajte ubava nok (highfive)

На thebabylover, Bebulleee, Asiana и 14 други им се допаѓа ова.
  4. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Добро утро девојки :)

Ние стигнавме до 27 недела. Следната недела ке примам инекции за 0- (негатив) и за белите дробови на бебето.

Незнам што да кажам, како да кажам, дали ќе ги одберам точните зборови за целата ситуација.

Овие денови притисокот е постабилен, фала богу. Ама почнаа отоците што посебно ме загрижува. Докторот рече ако продолжам да отекувам ќе имаме проблем и за бебе и за мене.

Болките во долниот дел од стомакот ги имам, Специјалистот рече нормално било 5 пати во текот на денот да се појават тие болки, кај мене проблем е што ги чуствувам во текот на целиот ден, скоро непрекинато. Во текот на нокта, неможам да се свртам од болка. Долу кај вагината осеќам со нож како некој ме боди, ретко во Од, често кога седнувам, станувам, се превртувам.

Ми продолжија боледување до 20,7ми. пред неколку дена ми ја пуштија платата за Април, за Мај и Јуни најверојатно во Јули ќе ја пуштат. Малку повеке се безобразни, на бремени жени, на боледување не им пуштаат редовно плата :drunk:

Јас се спремам пополека. Релаксатор, креветче. Во сабота и количка.
    Алиштенца купив повеке, останато оставам исто во сабота, во Скопје. Има повеке и поголем избор.

Рано или не, сакам да бидам спремна, утре да не ги трчам моите да ми купуваат се во последен момент. Плус сакам јас да си купувам, одбирам, пребирам.

Вчера прв пат стомакот го осетив многу тврд, незнам дали е нормално во овој период од бременоста. :?:
    Кај 9 ке одам кај матичната за да ги средеме документите за боледување, ке ја потпрашам и за ова.
    Може и да ме зирне, не е на одмет.

На RainBow, Stasija, letters и 11 други им се допаѓа ова.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Добро утро женчиња . Денес ќе биде напорен ден. Денес кујната ќе ми ја монтираат, клима ќе ми монтираат и потоа ќе можам конечно да пребегнам кај мене во стан. Доста беше кај мајка ми, не за друго, ми недостига мачорката која морам да ја посетувам 2 пати на ден за да ја наранам. Среќа мајка ми е Тафталиџе, па Козле со кола ми е на 5 мин. Ама скалите ме убиваат.
    Цела вечер ја поминав уз клима, па нормално станав затната. Мајстор сум за затнување од клима. Секоја година иста шема - се одзатнувам кога ќе и пројде сезоната на климата.
    @zeka па ти се изгуби! :). Мило ми е што сте ок и ти и бебето. :)

@Elena ena душо кај си ти? Да не има нешто ново, да не го фати терминчето? :* :l:

На Bebulleee, Smizzy, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    @zeka мило ми е што се е во ред. Те мислев ептен. Не се губи веќе толку долго време. Сите се загриживме. Од мене сигурно имаш добиено 300 нотификации, те повикував секој втор ден во темава. :)
    @eleni27 навистина си била тежок паничар, иста ко јас. Супер сваќички, ќе си се разбираме ептен. :lol:
    Барем сега си спокојна. Галкај мешето и гушкај се со синчето. И јас откако останав бремена станав ПОСЕБНО блиска со син ми и ептен ми годи. :)
    @kikin што точно ти треба ќе ти кажат во ФЗО
    Јас ако добро се сеќавам ми бараа извештај од трансфузиолог, рецепт и сметкопотврда, со фискална сметка од аптека и потврда од матичен гинеколог за примена терапија. Истава документација + барањето кое го пополнуваш таму ми ја бараа и за рогамот и за фраксипаринот.

Добро утро мешиња.
    Како спиевте?
    Син ми последниве неколку дена не ме остава да поспијам до покасно, во 7:30 максимум е на нозе.
    Јас сум пола ден гроги, толку ми треба да се расонам.

@danichap да се јави. :)
    Како си мешенце? Секаде те има, во темава поретко.
    Бебушко како е? Која недела си сега?

Имајте убав ден мешиња.
    Мм ми купил појадок, одам да го нахранам мешето. :)

На Bebulleee, Smizzy, Lolipop23 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. creshicka

creshicka Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2011
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    5.710
    Денес точно 30. Утре веќе 30+1. Да да тука некаде сме, извини што каснам со одговор. :)

На vesnik и Vennera.aa им се допаѓа ова.
  8. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    Добро утро лепотици, јас конечно можам да кажам дека покрај топлото и покрај тоа што преку десет пати станувам за вц синоќа се наспав. Денес ќе перам и пеглам алиштенца, а прквечер кога ќе залади ќе излезам да докупам работи кои ми фалат за бебуш, а колку и да купувам ми се чини се нешто важно ќе заборавам :)

На Jagoda123 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Ste videle trudnica da registrira kola!? e denes jas sum u takva pozicija :D
    maliov kopa ushte po sabajle niz stomak, interesno e shto od nadvor se poznava kako mrda cel stomak :D ela sin mi da te ritne rabotava hahaha.
    @Smizzy iskreno toa shto kazuvash shto ti go pravat ne samo shto ne e kulturno tuku i bezobrazno e, poshto ako na tvoeto neshto fali onda kjerka i shto nosi, slon?? da ne ima dve glavi nejzinoto??? mene do sea za stomak osven majka maz i vnuka nikoj drug ne se osudil da me fati. naravno, ja sum losha pa strav im e :D

На Delfina15, Bebulleee, Smizzy и 5 други им се допаѓа ова.
  10. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    657
    Леле и јас ептен се нервирам кога ме фаќаат за стомак. Некни една пријателка на свеќи се осуди да ми го бакне стомакот (facepalm). Останав стаписана.

На Smizzy и DigY им се допаѓа ова.
  11. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Ај просветлете ме, постелката е фиксна така? Мене до сега не ми кажале дека е на преден ѕид :?: Можно е да се преместила, или ?

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  12. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.520
    Мене oд сaм пoчетoк ми е нa зaден ѕид, не верувaм декa мoже дa се смени штo знaм :?:

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    ne se menuva postelkata mislam.

14. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Не. Не е убaвo виденa. Целo време ми е нa зaден ѕид, и кoгa oтидoв нa дежурен вo систинa кaј друг дoктoр гледaм вo извештaјoт пишувa преден ѕид. Пoсле кaј мoјoт пaк пo стaрo нa зaден ѕид.

На DigY му/ѝ се допаѓа ова.
  15. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    mene petrova mi pishala preden zid a jovanovski zaden.
    kazi mi preden beshe indikacija za carski taka? poshto ko shto znam ne smeelo postelkata da izleze pred bebeto. porano taka bilo, ama sea nezz kako e. aj prosvetluenje por favor.

16. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Мене кога ќе ме видат само коментираат "машала" и чат пат по некој коментар дека ниско го носам, што е навистина очигледно.
    За стомакот не сакам луѓе кои не ми се блиски да ме допираат. Не ми е природно и воопшто не се чувствувам убаво.
    Од што им е мило, блискиве (мајка, тетка, сестра..) едвај чекаат да го допрат и им дозволувам, се радуваат, нека. :)
    Но реално, не само што не ми пречи, напротив преубаво ми е само и само кога татичко и синко го галкаат мешко. Паѓам во транс од убавини.
    До сега не сум добила коментари од типот: Мал ти е стомакот со оглед на тоа кој месец си, или пак голем ти е, ваков ти е, онаков ти е.
    Имаат ли воопшто некаква смисла ваквите коментари? Некаква цел?
    Мене лично никогаш на памет не ми текнало да го коментирам изгледот на некоја трудница, особено не да се сконцетрирам на нејзиниот стомак па да го анализирам и да мудрувам. Глупости невидени!

За постелката не знам, мене прв пат сега на скринигот ми кажа докторот дека е на заден ѕид и дека е тоа во ред. Претходно ништо не ми спомаа.
    И да, имам една лакуна, во моментов е се во ред и нема потреба од дополнители испитувања, ќе видиме како ќе биде на следна котрола.
    И не ми е јасно, зошто се појавуваат тие лакуни? Причина?
    И во првата бременост ги имав, еве и сега.. Не ми бегаат клексани, осеќам..

На girl-miri, Bebulleee, kikin и 4 други им се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ќе ми се чудите. Значи имам газди урнебес. Кога почнав да раб. купија чкљ лаптоп кој не функционираше па пошо сум идиот јас за да не се нервирам зашто цркаше цело време си го земав мојот и им реков дека е привремено додека набават нивни. Еве по моја молба да го вратам мојот назад набавија зашто ми го користи новата колешка мојот приватен, а имам и приватни работи и башка ми треба, мој е, замислете се накурчи газдава и ми побара боледување да однесам. Нема проблем, ќе однесам боледување ама и лаптопот одма ќе.си го земам. А на тој што конечно го набавија НЕМА ни софтвер, ни ништо. Значи ништо! Извинете, оф отидов ама.страшно ме нервира однос на приватник. Сите се исти ѓубриња. Док има корист се е ок. Страшно.

18. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    @jagoda бев убедена дека ќе ме боиш розе, ама ќе те разичарам. Бој ме сино . Немма да верувате, од толку шо бев пренеесена дека е девојче кога ми кажаа машко се подразочарав. Господ нека ми прости,битно се е во ред со бебо, сега се вратив при себе и си викам'"будало" сама на себе :)

На Delfina15, Верче4, joy1 и 10 други им се допаѓа ова.
  19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Будалче!
    Живо и здраво да е, има ли од тоа побитно? Па како тоа расте во тебе, така ќе расте и љубовта.
    А кога ќе се роди???!!! Што да ти раскажувам, ќе си доживееш. Светот ќе ти се обои во сино.
    Имам син, го сакам повеќе од се на светов и не би го менувала ни за 100 девојчиња.
    Еве ме, сега носам девојче, од срце ти ја посакувам истата судбина.
    За синче и ќерка цел живот фантазирам. Демек братчето да си ја чува сестричката. Господ ми ја исполни желбата. :)
    Живи и здрави да се, полот е најнебитен, ќе го сфатиш тоа кога ќе го родиш. :*

Последна измена: 24 јуни 2016
    На Delfina15, K.Mari4ka, Bebulleee и 8 други им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Еве сум, ја терам 10та недела.
    Нареден прегелд на 1ви Јули, па се надевам ќе каже нешто поконкретно докторот.
    При првиот прегледд освен засега е ок, има и срценце, и се надеваме срценцето сеуште ќе чука и нареден пат, друго не чув.
    Со добра мисла, се да е во ред, на 1ви ќе правам и тест преку крв за да проверам евентуални хромозомски нарушувања.
    Во однос на постелката, првиот пат ми беше на заден зид.
    Нема врска преден/заден. Единственото влијание би било само доколку трудницата не дај боже добие удар во стомак, но не и при пораѓајот.
    Во некои случаи каде што е на преден може само мајката покасно да го осети бебушот бидејќи плацентата ќе му дојде како перниче меѓу бебушот и стомакот, но и тоа не е правило.

Кај Placenta praevia го покрива грлото од матката, се дијагностицира на време и е потребно царски.
    За сега рано ми е било што да ми кажат за плацентата.

На Delfina15, Freyja, eleni27 и 2 други им се допаѓа ова.