Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. vesnik

vesnik Истакнат член

Nema vrska toa zracenjeto...i jas sum mislela taka... Pred nekoj den ja prasav maticnata i mi se iznasmea..mi veli ami onie so se so rizicni bremenosti so lezat na patoloska...sekoj den gi gledaat na eho..ako ima nekakov rizik po fetusot ne bile budali da gi podlozat na rizik...
    Dimcev so ti rece??? Ete si imala vtor skrining kaj dobar doktor...ne mi se veruva da ne te pregledal ubavo...plus toj vtoriot skrining e najbiten...taka sum slusala...so nego se otstranuvale site somnezi za eventualni ne daj Boze anomalii kaj fetusot...

2. vesnik

vesnik Истакнат член

3. danichap

danichap Moderator Staff Member

Кога го гледаат главчето, односно хемисферите.

4. creshicka

creshicka Популарен член

@danichap Не можам да најдам таква ознака еве во прилог сликани димензиите.

Attached Files:

5. danichap

Нема мерки за хемисферите значи, но најверојатно бидејќи не било ништо невообичаено, односно немало некакви индикации.

BPD e марка за главчето, односно диаметар. Во нормални граници делува.

joy1 likes this.
  6. creshicka

creshicka Популарен член

@danichap Тоа погоре е од 4д во 22 недела, а еве од 27 недела димензии на BPD. Колку што разбрав јас одговара за 29+5 гн.

Attached Files:

7. danichap

Да, кратенките се тие.
    Знам бидејќи со првата бременост по цели денови споредував мерки, цм, мм од извештаите на докторите бидејќи мерките не одговараа соодветно на неделите.

Докторот ќе ти даде најкомпетентен одговор при наредниот скрининг. Кај мене уште на вториот скрининг ги извршија тие мерења на хемисферите па ми се во сеќавање како клучни.
    Во голем број од случаевите се вршат и погрешни мерки или едноставно детето има поголемо главче, не мора да значи дека има простор за паника. И мојата кога се роди ми рекоа дека бил потежок пораѓајот бидејќи има поголемо главче, но немаше влијание на нејзиниот развиток..

Закажи си веднаш кај асален доктор и он ќе ги направи сите неопходни мерења.

creshicka likes this.
  8. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Јас очекувам доктор да каже ако нешто не е во ред, но не и да остане само на дијагнозата без образложение дали состојбата е трајна или минлива.
    @creshicka освен тоа дека бебушка има поголемо главче, друго ти кажаа ли? Колку е состојбата сериозна? Дали е проблемот решлив?
    Ме иритира моментот што треба со клешти зборовите на докторот да му ги вадиш од уста. Уште повеќе ако нема објаснување и крева раменици. Тоа кажува се за неговата стручност.
    И јас го делам истото мислење со членките погоре.
    Нека чини колку сака, појди си на гинеколог кој е професионалец во својата област и барај детално објаснување за состојбата на бебушка.
    Мирот со ниту едни пари на светот не можеш да си го купиш.
    А за таквите несериозни гинеколози треба да си отвориме посебна тема во која ќе ги именуваме нив и лошите искуства доживеани заради нив. Изгледа добрите гинеколози на прсти се да ги изброиш. Срамота е и греота.

H.VAGA, kavadar4anka, LadyC and 2 others like this.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Јас пак со Кировски имам позитивно искуство, кај него го правев вториот скрининг за првото дете. Вистина не е зборлив, ама кажува ако не дај Боже има проблеми. Ме изненади реакцијава негова. Ама тоа е, секој си има различно искуство.
    И јас би советувала закажување кај солиден доктор кој ќе одвои време да види се што треба и да објасни убаво што е проблемот, односно дали има проблем, и како ќе се решава.

10. creshicka

creshicka Популарен член

@Jagoda123 Многу беше неразбирлив и арогантен рече Е ДОБРО ДЕ ШТО ДА ПРАВАМ ЈАС СЕГА КОГА И Е ГОЛЕМА ГЛАВАТА, ОКЕЈ Е СЕ Е ВО РЕД.

И како да го сфатам јас сега ова? Контрадикторен нема до каде...

Jagoda123 likes this.
  11. DigY

DigY Популарен член

problemot ne ti e reshen. kako si izlegla od tamu trebalo pravo privatno da odish. ne se nerviraj sega so doktorot imash pogolema nervoza okoli bebeto.

12. Baby Baby

Baby Baby Активен член

Mamicki kako ste. Neznam sto e rabotava so Magnezium 400 po aptekive nikade go nemat.Dali ima zamena za nego?

13. ruruk

ruruk Истакнат член

I mene me istraumatiziraa so glavata dr. Od gv mu ja izmeri komorata 17 mm I cel obem na glava odgovarase za skoro tri nedeli ponapred na nejzinoto eho I jas otidov vo sistina kaj Dr.palcevski on me vide izmeri sve so red kako na vtor skrinig da bev I komorata ja izmeri 8 mm vika kaj ja vide tvojata doktorka 17 mm sve e normalno zdeavo e deteto samo e ponapredno ne samo vo glavata nego I nozete I stomakot vika so vi praat vas maticnite od gostivar I tetovo sve vakvi pacientki idat.... pojdisi I ja bi ti rekla vo sistina najubavo 2150 den mi zedoa mene ja bev 30 ned koga pojdov pozzz

14. thebabylover

thebabylover Истакнат член

За некој ден влегувам во второ тромесечие и се радувам,времето си лета :) Отоци имаме,болки во нозе имаме,грчеви имаме,стрии и чешање на кожа имаме,12кг плус имаме и така....бебушко мртка па кога имам стррес и нервози го нема два дена па после пак си мртка...јас не сакам да сум нервозна ама тоа е ...инаку имам од време на време кафеаво на гаќи не е исцедок туку забележувам како флека помстено сосема малку и толку не тече,на тоалетна нема чудно е кажав на матичниот он вика затоа дабростон пиеш за да не дојде до крварење...и ништо друго не ми кажа...понекогаш се нервирам од него ...ајде добра ноќ друшки уште утре на работа па ке одмориме :)

15. Delfina15

Delfina15 Истакнат член

Ќе се сватиме мене вчера мистигнаа резултатите :*

pepapa likes this.
  16. butterfly*

butterfly* Популарен член

Cestitki mila zivo i zdravo neka e,mn srekni i nezaboravni denovi da si imate :*

17. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Dali smeam da koristam propolis kapki 20% ?

18. danichap

Колку што јас знам, како природен антибиотик смее да се користи се додека нема алхохол во составот и не предизвикал алергии во предходното користење.

Јас сепак би се консултирала со доктор или би го прочитала упатството.

LadyC likes this.
  19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Спиете?
    Јас имам страшен проблем со киселиниве. Не можам да заспијам, а мртва уморна сум. :(
    Морам да си најдам решение. Постојано заборавам, ама утре не смеам, патот под нозе и во аптека.
    Во првата бременост ништо не ми помагаше, што се не пробав. Млеко, кисела вода, ориз, семки од маслинки... ништо од тоа не помагаше. Единствен спас гледам во Рупурут, или давајте друг предлог ако имате?!
    Ми се гади дури, ми врие од желудник до грлото. Ужас!
    И секогаш се појавуваат кога ќе легнам. Одвратно!

20. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Vo upatstvoto ama bas nisto nisto ne pisuva za dali moze da go pijat trudnici,zw drugite pisuva deka ne smee,ama za ovie ne,inaku se 20% rastvor vo alkohol.Sega staviv samo 6 kapki na seker,i belki nema nisto da mi bide