JAs znam vo bremenost se preporacuva 400...ama kolku i da e, i da zemis poveke nema problem, toa sto e plus organizmot go otfrla.
Мене гинекологот баш така ми кажа, пиј го ова (премама дуо) имаш потребна количина фолна плус витамини и омега 3. Другиот (матичниот) ми кажа да пијам уште фолна, но ми беше шубе заради вишок хемикалии...
http://www.webmd.com/baby/news/2016...pregnancy-tied-to-raised-autism-risk-in-study Excess Folic Acid in Pregnancy Tied to Autism Risk "The new research question before us is to understand the optimal dose," In the study, mothers who had very high blood levels of folate at delivery were twice as likely to have a child with autism compared to mothers with normal folate levels. Се уште не се убаво спроведени истражувањата, ама веројатно како и за се друго и тука важи, се што е претерано не чини. Земајте си ја препорачаната доза, нема потреба од повеќе.
@alisijad Во аптека ми викаат дека несмеам да пијам а матичниот ми ги даде 3 таблети биле за инфекцијата. Еритромицинот ми предизвикуваше преголеми болки па ќе пробам со сумамед.
Тие вo aптекa зaр знaaт пoвише бaтaли ги. Слoбoднo пиј ги, пoбезбедни се oд еритрoмицинoт, и се слoженa фoрмулa кoјa не јa преминувa плaцентaтa. Бaшкa се нaпрaвени стoтици испитувaњa и дoкaжaнo е декa не влијaaт нa плoдoт
@alisijad ти што направи со запекот? јас утре или задутре ќе одам првпат на лекар. Гинекологот ми е на одмор. Само ми се спие, моментално главава ми паѓа, ушите ми пукаат и желудников малку ме гребе.
Само при патолошка бременост може да се отвори породилното 45 дена пред термин, или може и при "нормална" бременост?
Мешиња, јас ќе ве дружам уште денеска со сигурност. Од утре, па се до 13-ти јули ако имам можност и време. Немојте да ме мислите, одам кај татко ми во Швајцарија, не можам да си поминам лошо. Која сака јадење од Мегдоналс нека пише, ќе и донесам кога ќе се вратам. Додека мм крои планови каде да одиме да прошетаме, јас на јадење мислам. Пуштете ми ја среќата синко да биде мирен и без плачки и вриштење да стигнеме таму. Аманет и оставам на @LadyC да се грижи за списокот и да внимава на болдираното. Монк кога ќе се врати од одмор се ќе исконтролира! Останете ми во добро здравје, мешињата кои се на прагот да си се олеснат нека поминат со лесно и нека им е со среќа! Ве бакнувам!
И јас мислам дека е најдобро да се остане на препорачаната дневна доза од фолна, посебно бидејќи преку исхрана истотака внесуваме солидно количество од истата. Примери кои ги имам најдено на нет. 100гр. Спанаќ соджри 145 микрограм, 100 гр. брокули содржи 40 микрограм...скоро секоја зелена салата има солидно количество. 100 гр, свежи кикиритки 170микгрограм, 100гр. ораси 75микрограма, 100 гр. лешници 70микрограма.
Имаме договор Јаготке. Ќе го пазам како мој! Ќе го болдирам и пречистувам, дополнувам и бојам. Ти помини си најубаво и ич да не не мислиш, пишувај ни бар по малку да не те мислиме и не не заборавај.
Уф леле ке умрам од овоа жешково.Ми кажа дека изгледа е машко,не се знае уште убаво не се гледаше,нареден пат за сигурно ќе ви шишам,и термин прашав но синко не беше мирен заборавив не слушнав.Нареден пат ке идам сама ке најдам на некого да го оставам.Инаку е се во ред.
Еве сум и јас, сабајле вратена од контрола. 34+4 сум, контракции нема, бебето си одговара на мерките, наместен е во супер положба, главчето долу, телото на лева страна, затоа трпам удари десно во ребра со нозете се е како што треба, докторот убаво го виде, околу 2,400 е сега, дури малце ни даде лицето да му го видиме, се се криеше. Кога ми земаше брис ме прегледа вагинално и рече дека бебето е веќе доста спуштено, грлото доста скратено, но целосно затворено. И може, но и не мора да значи дека ќе дојде порано (јас знам дека ќе дојде порано, неможам да го дочекам) Следно е контрола кај докторот во болница што ќе ме пораѓа и разговор со анестезиологот. Сестрата што ми вадеше крв сабајле ми се смееше бидејќи вадењето крв ми е најтрауматично искуство во целата брменост и ми вика ова не е ништо во однос на раѓањето, викам нееее, полесно е да се роди. Па почна да ме прашува дали на царски сум се породила, или со епидурална, викам не природно без ништо и полесно беше отколку вадење крв Се распишав многу, но што да правам I'm so excited