Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Мнoгу рaнo пoчнaле дa те зaтегaaт :) јaс нoсев дo пред месец денa, сегa сaмo бурмaтa јa нoсaм, вереничкиoт и некoи други ме стегaaт.

DigY and LadyC like this.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Извади ги ако ти сметаат, после породување ќе си ги вратиш. Со првото до крај носев прстени, ги извадив пред да одам во болница, после си ги ставив пак. Сега уште ги носам, ама кај да е, ќе ги извадам изгледа. Не ми сметаат, прстите не ми се здебелени, ама кога е многу топло како отечени ги осеќам иако вака навидум не ми се.

Во првата бременост до почеток на седми месец немав никаква мака. Ама баш никаква. Во седми ми почнаа грчеви, контракции, појачан исцедок и повраќање. Сите повраќаат на почеток, јас во последни три месеци, ама ми беше од железото што го пиев, а морав да пијам, да го качам било како.
    Сега од сам старт мачнини, повраќање, ми се гади од железо (ама овојпат полесно го поднесувам за разлика од претходно, друг е препаратот), грчеви, тежини во стомак... плус цело лето ми е трето тромесечие, малку потешко ми е од првото. Ќе помине, само се да биде ко што треба.

За боледување ти е 70% од платата, друг беше муабетот, дека паричниот надоместок што го добиваш кога си на породилно отсуство е 100%. А ти не си сега на породилно отсуство, туку на боледување поради бременост.

BirMelek, LadyC and Delfina15 like this.
  3. Delfina15

Delfina15 Истакнат член

А нешто за баби немат,ние немаме дедовци ;(

4. lejla5

lejla5 Истакнат член

Kolku vreme trae skriningot,i dali koga ti zemaat krv dali treba da e na gladno ili ne

5. eleni27

eleni27 Популарен член

А бе ако можеш на ФБ најди ги АРИЗА и можеш да си нарачаш какво сакаш, дури и сама да си смислиш натпис.
    https://www.facebook.com/Ariza119/?fref=ts
    Ние ги имаме овие, само по долги ракави
    22589_1618985488318034_6769053040842454399_n.jpg 11885201_1645368359013080_9126537254364316715_n.jpg

NanaMia, Bebulleee and LadyC like this.
  6. kikin

kikin Популарен член

Најдов дека ти ми пишуваше за генска мутација. Испитував и јас и испадна позитивно појма немам на што, не знам што е ова мислам дека значело згрутчување во крвта. Како знаеш дека од двата родители ти е? :) И исто и мене моментално (18+5) резултатите ми се се во ред, али превентивно ми препорачаа да ги примам клексаните, па можда и до крај зависно како ќе се одвива ситуацијата понатаму, што ќе се следи на редовни контроли. Мене некако ми е страв,. дали клексаните можат нешто да наштетат, мене или на бебо, ако ги примам толку долго, од сега па до крај....па барам некој со такво искуство, и знам дека ти ми пишуваше за тоа, па затоа сакав да те прашам....Мислење? И кај кој доктор одиш баш ме интересира? На државна така, трансфузиологија?

7. Annath

Annath Форумски идол

Пa зaвиси oд дoктoрoт, aмa и oд aпaрaтoт. Требa време дa се земaт сooдветните мерки. Зa земaњетo крв, не требa дa е нa глaднo.

8. Kristula

Kristula Истакнат член

Jas na raporr posle skriningot :D:D
    Super e maliot:) deginitivno masko:D mrdase, pretase, zurki praese cel pregled. Tezina soodvetna za nedelite, a visina malku podolgo! Na tato znaci:)
    Inaku bev na klinika. Zadovolna sum od pregledot. Detalno bese epten. Traese tocno 1 saat. Ne plativ nisto na kraj.
    I taka drugarki, eve jas sega na rabota sum. Rabota eden kup,ama srekjna sum, presrekjna:) dusice ubavo, prv pat go pokaza liceto:inlove: slatko bebence, kako i site:l:
    Ete taka. Spodelena sreka so vas:sun: sega mi e uste poubavo. Imajte ubav den:hug::*

wings, letters, Lolipop23 and 10 others like this.
  9. LadyC

LadyC Форумски идол

Уште пред бременост си имав проблем со отекување на прстите на рацете од топло, мислам дека затоа и ми се појавува, претходно периодично, сега како да ми стои отокот.

Инаку ми најдоа уреоплазма на брис. Ми рекоа да примам терапија и плус вагиналети за да не закачам кандида и мм кога ќе се.врати и он да пиел за да не си правиме пинг понг. Страшно ли е ова? И како не ми го најдоа првиот пат во брисевите во 8ма недела? Овие ги направив атер докторкава и испадна дека сепак имам бактерија.

Last edited: Jun 29, 2016
  10. lejla5

lejla5 Истакнат член

Jas ke odam vo remedika kaj Elena petrova dali znaete da mi kazete so kakvo eho go pravat skriningot so 3D ili so 4D

11. eleni27

eleni27 Популарен член

Кој доктор ти се падна на клиника? И која недела си?
    Нека е жив и здрав малиот, да си го износиш и родиш со лесно :l:

kavadar4anka, Delfina15 and LadyC like this.
  12. alisijad

alisijad Популарен член

Вo Систинa ли ги прaвеше?
    Првиoт пaт нaјверoјaтнo не е дoбрo прoверен брисoт или не е oднесен нa време зa дa биде зaсaден. Кaј ги прaвеше тoгaш, ти ли ги нoсеше дo микрo?

13. LadyC

LadyC Форумски идол

Сега во Систина ми ги правеа. Претходниот пат кај матичниот мислам дека ги носат државно. Си платив да ги однесат божем...
    Многу се испаничив нели зашто сум паничар, сега ќе одам рецепти да земам од докторката зашто вака не ми даваат ако се приватни. :/

14. alisijad

alisijad Популарен член

Не се oднесени нa време, зa 2 чaсa требa дa се oднесaт мaксимум, се зaсушиле и зaтoa сите негaтивни.
    Не се грижи сo терaпијa ќе се среди, земи плус вaгинaлети зa микрoфлoрaт дa се зaјaкне oд типoт нa вaгисaн ,линекс лејди. Зaштo лaктoбaцилите штo нoрмaлнo се нaoѓaaт вo вaгинaлнaтa микрoфлoрa знaчителнo се нaмaлувaaт сo aнтибиoтици, и ете пoвoлнa срединa зa бaктерии.

LadyC likes this.
  15. BirMelek

BirMelek Популарен член

Можеби стварно си ја немала првиот пат. Поминаа скоро 2 месеци од тогаш, што знаеш...Не знам како точно се пренесува. Во бременоста ептен сме подложни на инфекции. А зошто ти земале брисеви во 8-ма недела никако не ми е јасно?

16. alisijad

alisijad Популарен член

Уреaплaзмa е сексуaлнo пренoсливa и се пренесувa исклучивo пo сексуaлен пaт. А, ете дa земеме и други мoжнoсти лејди ниту вo бaзени се бaњaше ниту пo јaвни вецињa виселa.( кo штo сум зaпoзнaенa)
    Брисoт не е дoбрo прoверен/oднесен нa време.
    Битнo јa oткриле и ќе се среди.
    Негo лејди кoлку те чинеa сите 4 брисa сегa? Знaм рекoa пoскaпени се.

DigY likes this.
  17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Ако е исклучиво по сексуален пат ок. А за вц можеш и дома да ја закачиш тоа не се знае. Јас и моиве што ги обожавам и знам дека се чисти не им одам во вц пред да поминам со алкохол. Нема што не се средува, бактерии воопшто не ме плашат, иако се потресувам кога ќе го земам резултатот. Примаш антибиотик и се чисти. Не сум го поминала еднаш тоа (на цело пазење).

18. LadyC

LadyC Форумски идол

Еве ми препиша докторката еритромицин и неопенотран ( вагиналети за да не фатам кандида ми рече) .
    Ваљда и за заштита се вагиналетите. :)

19. eleni27

eleni27 Популарен член

Од кај матичниот одма ги носат. Во институт не го провериле добро (што не ми се верува). Мислам уреоплазмата се пренесува и од по вециња и искрено може си ја закачила на работа кога одеше или пак ако си била во некој од трговскиве во вц. Се лечи. Не се грижи

Delfina15 and LadyC like this.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Полово се пренесува, а јас имам заборавено што е однос. :rofl:
    А зашто во 8ма ете врска си немам... :/

@eleni27 можда од вц на работа, не ме чуди. Не знам како да го појаснам на друг начин. Не знаев дека и од вц може да се пренесе, а во јавни воопшто не одам. :)