За крв немора на гладно, а скринингот траеше отприлика околу 15 мин, додека да измери димензии кои се неопходни влезни параметри за софтверскиот дел од пресметката за ризик. На самата анализа пишува дека не е веродостојна метода затоа што е статистичка, но матичноот гинеколог ми кажа дека димензиите кои сега се мерат се доволен показател...
Добро утро девојчиња! Како сте? Вчера не сакав да си го полнам постот со негативност, ама освен добрата вест има нешто што многу ме загрижи. Имам плацента превиа. Мораше ли?
мене докторката ми дозволи да ги пијам... тука на форумот гледам сите негативно ги коментираат, меѓутоа од искуство на моја колешка која ги пиела до 5иот месец од бременоста, продолжив да ги консумирам...
добро утро мамички. јас да ве прашам вас поискусните дали имавте нагони за повраќање на почетокот на бременоста(4+4 сум). и устата ми е мн сува, а вода можеби 3 литри ќе испијам дневно.
До сега читав за ова, но не пишува дека е сериозно, само дека можеби доколку не се повлече нагоре во трето тромесечие ќе треба царски пород. Ајде не ми ја секирај снајка, ќе биде се во ред, ќе се следи и ќе видиш како ќе се среди.
Јас уште немам скоро никакви симптоми, освен што малку ме болат гради. Ни гадење, ни повраќање, ни апетит за некоја посебна храна, ни одбивност, ни мириси, апсолутно ништо, а 5+4 сум. Чудно...
Добро утро жени. Пишав вчера и во мајчински, ќе средував ноќеска низ дома. Се будам во три врз купот алишта што требаше да ги средам. Што убаво сум си спиела. И само се завртев на другата страна и си продолжив да си спијам. Еве сега на работа релаксиран период ми е, си пијам кафе и цедевитка и после се фрлам на јадење. Си купив кифла со виршла и вртена пита со спанаќ, што ќе отиде прво ќе видиме. @BirMelek следи ги инструкциите на докторот и прави како што ќе ти кажат. Верувам дека се ќе биде во ред. Вчера имав толку лош ден, хахахаха и јас како некоја жена погоре си викав на психолог да одам, ама @DigY ме премисли. Да се е нормално. И нервоза, и смеење, се буквално се е нормално во бременост. Кај мене нервозата си е помешана со страв. Ама си велам, уште 4 месеци и ќе помине. Ќе издржам де, таман работа. Денес сите да си имаме убав ден
@eleni27 dobro e shto sum te predomislila, ne se sekiraj kje ima vr koa kje ni treba stvarno psiholog a kje nemame vreme @BirMelek it's a giiirl ne se sekiraj bre ako treba i so rez neka se vadi bitno zdrava prava da e. kaj e @kikin ?
Ај официјално добро утро од мене. Вчера вечерта драми ми се дешааваа по дома, драми ми беше вагиналетата вчера, среќа моја бар добро лизгаше. Му викам на мм дојде ред сама да си брцам сиромашката, арно не сум заборавила кај ми е, а после 10 мин од играчка - плачка. Ете драги мои мами, понекогаш кога ќе се заиграш со нешто после го прераскажуваш како невидена авантура. Инаку си купив вчера АД капки и павловичева, мешко почна да ме чеша многу под гради па надоле и ми рекоа дека е најефтината опција бар за почеток. После ќе се консултирам со вас за некоја крема за стрии. Инаку убав и среќен ден на сите !
@i-v-a-n-4-e .... исто и кај мене, само променливо располжение, носот ме чеша многу и градите ме болат...
@kavadar4anka @i-v-a-n-4-e @Dear_Thing девојчичи рано ви е за симптоми, јас пример добив лошење таму по 6та-7ма недела инаку се прчев дека сум со лесна бременост и дека немам мачнини, болки и сл. Кај секоја е различно нормално, ама радувајте се ако ги немате. Има многу девојчиња тука што им се лоши сеуште и во второ тромесечие, а па има и мн на кои мачнините и киселините им доаѓаат тек во трето.
kikin е тука, и таа е цела негативна затоа многу не шкрапа. Изнервирана сум со тоа шо ми рекоа дека можда треба клексани да примам до крај поради тоа шо сум имала генска мутација на згрутчување на крв, па превентивно, па вчера цел ден и цела ниќ плачев, се карав со мм, скроз бев негативна, прашувајќи се зошто не мора се да ми е нормално, зошто да не ми е мене едноставно...Али јбг, такво дете од стално сум, се по потежок пат. Е затоа не ви пишав вчера ноќта, за да не ве масирам.
@eleni27 @LadyC @DigY Докторот ми рече до 21 недела можело да се крени. После веќе се дава дијагноза плацента превиа. Опасно е што може да предизвика обилно крварење одненадеж. Не ми даде никакви инструкции, веројатно ќе чекаме уште еден месец. Се беше во ред досега, ама знаев дека нема рает, некаде мора да запне. @Twins02 Плацента превиа е кога плацентата е ниско поставена и не е одделена од грлото на матката со тоа што го покрива поголемиот дел од грлото. Царскиот рез е задолжителен во тој случај. И тоа закажан царски, до 37-38 недела.
@kikin ako treba da primas primaj. ne si ni prva ni posledna po potezok pat sto odi. istoto i za @BirMelek vazi. ako ne e krvarenje kratok cervix ke e ako ne e cervixot plodova voda ke e. uvek neso ima, nacinot na zivot ne je. e probajte da ne ste negativni samo. toa mn loso moze da deluva na bebe.