Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Добро утро девојчици.
    Сум спиела како заклана до сега. Сега со кафето сум на тераса, користам малку сонце. Ви посакувам убав ден. :*

На Lorins, Smizzy, Saraa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Dobro utro I od mene, drustvo.
    Sinoka docna zaspav, denes rano stanav. Ama gladna sum bre luge. Kako ima daa se najadaaammm. Linea negra nemam nitu jas I sakam da ja nemam. Do sega ne se pojavi se nadevam nema ni od sega :D
    Tuku malku bebuska me zagrizuva, stomaceto mu e pomalo za 7-8 dena. Mi rekoa da odmaram. A nie se spremame za svadba. Imam eden lakun na postelkata, d dimeri malku pokaceni demek normalno za toj period od bremenosta. Koj znae sto ke izleze na kraj. Ajde ubav soncev den na site! Ve baknuvam.

На Lorins, Smizzy и LadyC им се допаѓа ова.
  3. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Која недела си?
    И јас имам една лакуна, во првата бременост имав две, ни оваа не ме избегнаа, аман веќе!
    Докторот немаше ни да ми спомне да не прашав сама.
    Ми рече дека уште немам индикации за понатамошни испитувања. Останува на следнава контрола за околу две недели да видиме што ќе каже.
    Јас мислам дека не ми бегаат клексани/фраксипарини.
    Раат да не е човек.

4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Извини што се мешам, но ме интересира што е лакуна? Што може да предизвика?

5. Twins02

Twins02 Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2016
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    473
    I mene me interesira od sto se pravat tie lakuni ?

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  6. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Najubava vest utrinava :D Dobredojde:D

На menelele и mal.ecka им се допаѓа ова.
  7. remila mikova

remila mikova Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2015
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    30
    zdravo mamicki.. jas sum 35 nedela +2 dena navecer ne spijam .. non stop stanuvam a za wc .. sonuvam sekakvi sonista ne ni znam koga bidejki po 2-3 saati samo spijam ... me faka malku panika kako ke bide .. kolku i da sum pozitivna ..se na ubavi raboti da mislam pak ke mi dojdat nekoi glupi misli... imam 3 god since so carski sum i sega vtorovo isto sakam ama iskreno se plasam mnogu ... pozz do site mamicki

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  8. vesnik

vesnik Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    137
    Eve odma pozesko i nervozno ja pominav nokta...zesko tesko... Ne se spija i poveke ni edna polozba ne mi odgovara... Kako spijate trudnici vo poslednite meseci???

9. NanaMia

NanaMia Популарен член

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    731
    Допаѓања:
    2.938
    Тешко е, се потешко, да не се лажеме. Јас лично со школска бременост еве при крај сум, брз никакви проблеми,ама со спиење, склет во нозе, фаќање положба за спиење мг мака видов. имам и перница за трудници, помага, не викам не, без неа незнам како би издржала. Ајде уште месец остана туку речи

На menelele и DigY им се допаѓа ова.
  10. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Вака неделно да ве поздравам, да ви кажам јас манијачам по темине за бебе, увелико правам списоци, набавувам неопходни работи и сум многу возбудена и среќна!
    Колку што имам убава бременост и нејкам да заврши, толку и сакам да се роди детево неможам веќе да издржам морам у раце да го фатам, да го испипам, да го изгушкам.... а тек сум на праг на 8ми(facepalm) трпеливост нула:D

На menelele, Abeja, i-v-a-n-4-e и 4 други им се допаѓа ова.
  11. want.to.be.mum

want.to.be.mum Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    41
    Zdravo mamicki....bremena sum 19nedela 5dena, denes bev na skrining so bebeto si e se vo red.E bidejki imav malku kafeav iscedok i bolki predhodnata nedela doktorkata me gledase kratko so vaginalno eho i mi zede bris, ama po nekoj saat mi se pojavi temen kafeav iscedok i od um me izvade. Dali e mozno da e od pregledot iritirano nesto pa zatoa se pojavi ili nesto opasno....sto mislite vie? pozz :*

12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    moze od sto ti zimale brisevi da e..

13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Добро не ти кажа докторката од што е исцедокот? Ти и претходно си го имала пред преглед. Ти даде да пиеш утрогестан и прогестерон или не? Има нешто штом има исцедок кафеав...

14. want.to.be.mum

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    41

Ne mi kaza nisto, samo rece deka treba da mi zemi bris da se ispita da ne slucajno ima nekoja infekcija.... :/

15. want.to.be.mum

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    41

imam primano progesteron, bidejki sum so ivf....nzm dali da ja baram :/

16. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Ајдеее.. Јас имав темен кафеав исцедок 7 дена во 4ти месец од хематом, но ајде сеуште се смета како ризичен месец тој, но сепак има причини, и јас имав менстр. болки но примам сеуште утрогестан ( ми рекоа до 34та недела) и плус ме боцкаа прогестерон 5ампули на 4 дена. Може не е хематом кај тебе нормално, ама може да е нешто др. Зашто скрининг во 19та недела?
    да си бараш второ мислење.
    п. с. извини вака што ти влегов со муабет, но поарно е превентивно да се превземе нешто, јас а чујам исцедок одма паничам.

17. Dear_Thing

Dear_Thing Истакнат член

Се зачлени на:
    17 декември 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    2.661
    Големко личи :) Колку го измерија? Кај мене беше 4.5мм на 6+1, ми личи некако помало на сликата од твоево :) мада докторката ми рече дека е супер :) Едвај чекам да се вратам од одмор и да одам на контрола, не можам да дочекам срценцето да го чујам - не сум раат.

На i-v-a-n-4-e и LadyC им се допаѓа ова.
  18. want.to.be.mum

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    41

Nisto, sega se slusnavme so doktorkata odma mi rece da zemam utrogestan vaginaleti i klimicin tableti da sum bidela pokriena duri da stasa brisot da ne e nekoja poseriozna infekcija, pa da sme zafrknele rabota....neznam koj kraj da go fatam :/

На menelele и LadyC им се допаѓа ова.
  19. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Слушај ме сега внимателно. Ти си во поодминати недели и нема потреба од паника. Земи утрогестан, ако не е обилно ставај ги, ако е пообилно орално примај. Јас обилно крварев и морав орално. Одмарај, ако работиш од утре на боледување додека не смириш сукрвица и не се секирај, се ќе се среди. Значи одмарај цело време. Што мене ми рекоа тогаш, кревет-вц, бар додека не видите што е точно. Немој да се секираш, не сакав да те испаничам, само поарно е да го средиш на време. Ќе биде се во ред.Исто ме чуди, цервикс ти има мерено, на ехо не се виде да не има нешто?
    Еве толку имам читано за исцедок, не знаев дека може и од бактерија да биде... Јас пак би ти рекла, да си побараш уште едно мислење ако можеш.

20. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    Абе не ја паничете @want.to.be.mum , како не ви е досадно да дежурате во темава и да коментирате после секого, без разлика дали знаете за што се работи. Изгледа не знаете колку е стресно кога некој има мало сомневање или прашање а вие да искоментирате нешто само за да се појавите со ваше мислење и уште толку да исплашите некого. Кафеав исцедок може да биде од милион причини, ако е детето во ред и ако докторката и дава превентивна терапија нема потреба од кревање паники на форумов. И јас сум имала обилно крварење па фала Богу се помина во ред. А кафеав исцедок автоматски не повлекува проблем со инфекции, може да е само од прегледот. Најубаво да се провери должина на цервикс и доплер на плацента. Редовни прегледи и се ќе биде во ред. Одма поврзувате со хематоми и триста глупости. Јас сум 32 недела па ми рекоа уште да пијам утрогестан заради цервиксот кој почна да ми се скратува.
    Темава навистина е труднички муабети, ама не значи дека треба да спиеме на неа и да пишуваме што ќе ни текне, бидејќи состојбата-бременост е доволно чувствителна и стресна сама по себе, па нема потреба од дополнително кревање на тензии. Ако имаш некој совет-посоветувај, ако немаш- не поврзувај со мене ми беше вака, ми беше тоа оноа и сл. А ова не е прв случај на такво нешто, да не се правиме стручњаци во област во која сме лаици. Затоа темава станува непрегледна. Од место каде што треба да се споделат искуства, совети во врска со бременост, настана хаос кој почнува од "моето утринско кафе" до "што зготвивме денес", за што си има посебно место.

На Ivo Na, Rabbit, TheSecret и 9 други им се допаѓа ова.