Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Можеше да ме тагираш мене без проблем, совет дадов колку што јас знам, а ако ти сметам можеш да ме изигнорираш за да не те вознемирувам. Нити сакам да ја паничам, нит ништо, муабетот мене на твојот нели небитен кафеав исцедок ми беше дека можам да го изгубам бебето, ете затоа и мене лично ме паничи.А колку ќе коментирам и на кој сигурно нема тебе да те прашам.

2. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    Ти се пронајде самата, јас одамна среќавам вакви муабети на темава. И јас добив еден коментар од докторка дека отворено грло и крварење во 13 недела било малку надежно ама тоа не сум го напишала на никој како совет, доволно е мене што ми се стемни на таков нестручен коментар на невидено. А не дај Боже па да му речам на некој "можеш да го изгубиш бебето", бидејќи секоја бременост е различна, јас сеуште сум во состојба со проблеми со шеќер и сум слушнала секакви коментари за такви проблеми ама сигурно нема да ги споделам тука, секој е приказна сама за себе и сигурно ако некој има проблем со шеќерот нема да му речам леле ти можеш да го изгубиш бебето, туку можам да го посоветувам да испита скриен шеќер и да се јави веднаш на ендокринолог.
    Не знам што толку те погоди тоа што го напишав, нема што да се игнорираме, тука сите треба да прифаќаме и совети и критики. Мене не ме вознемируваш, ама треба да бидеме одмерени во советите. Не на секого може да му одговора нечиј совет. Ако јас сум исплашена до коска од една капка крв, нема потреба некој да ми ги пишува најцрните сценарија околу таа црвена точка. Тука сме пред се да се утешиме и да се смириме а не да измислуваме дијагнози.
    Немам намера да се расправам, тоа го пишав најдобронамерно, бидејќи како и вас и јас сум бремена.
    И нема потреба од дрскост од твоја страна кого треба да прашаш за да пишеш коментар, смешни се такви коментари и повеќе одговараат за во политички теми а не за тука, каде што треба да прават муабет возрасни и бремени жени.
    И никаде не напишав дека кафеавиот исцедок е небитен, не ми вади муабети, но за тоа има доктор-гинеколог и ако тебе ти бил поврзан со хематом и ако ти рекле за ризик од губење на бебето, не мора да значи дека кај секој е така. Некои добиваат менструација цела бременост па раѓаат здрави деца.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Точно дека има и такви случаи кои добиваат, не му реков на девојчето дека ќе го изгуби бебето баш напротив и реков дека кај мене беше во порани недели и сме различни, но да си провери, зашто има баш многу нестручни доктори. Не сакав дрско да звучам, ама многу често знаат да нападнат тука без врска и без да не прочитаат што и како е пишано тука. И мене воопшто не ми е до карање, но се што наведе погоре (поголемиот дел) асоцира на мене, што не значи дека ако сум фина - сум глупа. А твојата сугестија за премногу замарање ќе ја прифатам, може им сметам на феминките, ете тука навистина се пронајдов, зашто у принцип сум доста активна. Ти благодарам, но постои начин некои работи како се кажуваат.

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Девојки, не си ставајте се при срце... И двете имате солидни коментари, секако и двете со искуства и со добиени совети. Не верувам дека некоја возрасна жена би поверувала на било каков коментар со таа мера да почне да крева паника, секако има индивидуални случаи... но. во моментов се сложувам со двете...

Инаку, обожавам да ја следам темава и иако има коментари кои се тн. random муабети, сепак многу сте ми интересни, ве поздравувам сите идни мамички :inlove:

На TheSecret, menelele, Bebulleee и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    ^^ Не знам за какво замарање мислиш, сигурно се пронајде во нешто пак. Можеби го зедов твојот совет како последен, но не ми беше само тој целта а за другото неповрзано со темава пишував општо, немам време да следам кој што напишал и кога, ретко и седнувам на форумов бидејќи само лежам, ама кога ќе ја отворам темава за да прочитам нешто, искуство или совет за некоја потешкотија наидувам на коментари кои би можеле да се сместат комотно во други теми, непрегледно е, кој како сака нека мисли.

Јас ги читам целосно коментарите, затоа и искоментирав, се пишува се и сешто, добивам впечаток дека се пишуваат коментари и совети од ракав, дали само колку да се напише после секој нешто, не знам.
    Признавам дека покрај некој на форум, и доктор може да те извади од памет, ама докторот е запознаен со мојата состојба а личностите од форумот не се. Затоа е малку опасно и многу стресно да ги поврзуваме сличните симптоми со исти дијагнози. За вакви прашања секогаш сум прво за стручен совет од доктор. Па после може и да се споделат искуства.

Еве на пример и јас си имам мака, не можам да најдам позиција за спиење, се будам ненаспана, а и кога ќе се разбудам по стоти пат за мочање ќе седнам на кревет и 15 минути се убедувам да станам, ама тоа е, што совет ќе ми дадете кога и тоа е субјективно, можам само да си се пожалам тука.
    А и цервиксот за месец дена се преполови, совет за инекција за зреење, доколку сакам јас, клексани, ама тоа е, што да прашам за совет кога цела бременост се изначитав за тој скратен цервикс, ама сите се надеваме на најдобар исход и на подобрување.

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Коментарите во темава секој си ги прифаќа како му одговараат, но се тоа оправдувам преку Хормоните. :)
    Еднаш најдобронамерно прокоментирав дека не е здраво нагло качување на премногу килограми и бев нападната ко којзнае што да сум рекла. А после истите што ме нападнаа дека ширам страв и паника споделуваа разно-разни хорор приказни. Но никому не замерувам, хормони вријат овде :lol:

Убаво е да се сподели искуство, совет, но за секое крварење, нетипична болка, притисок, шеќер.... На крај на постот би требало да стои: Јави се/појди на гинеколог.

Тие што бараат совет не би требало да паничарат доколу добијат одговор којшто не го очекувале, бидејќи ова е форум, сите мислења се лаички, немаме ни ехо, ни крвна слика, а не сме ни стручни. Единствено можеме да помогнеме со поддршка, некое искуство (свое или туѓо) и најдобронамерен совет.

Цврсто верувам дека ниту една феминка овде не напишала нешто за да крене паника и да ги исплаши другите;)

На menelele, Bebulleee, DigY и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    :bow::handshake:

На menelele, Smizzy и LadyC им се допаѓа ова.
  8. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    А мене? :inlove:

На menelele, Bebulleee, Lorins и 20 други им се допаѓа ова.
  9. vesnik

vesnik Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    137
    Daj Boze uste mnogu trudnici da ni se pridruzat....Dobre ni dojdovte i so lesno da e!!!

На menelele, Bebulleee, mal.ecka и 3 други им се допаѓа ова.
  10. fs-fs-fs

fs-fs-fs Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    809
    Допаѓања:
    801
    @Anetaoh тебе те примаме со најшироки раце .Браво душо те гушкам силно со се мешето !

На menelele, Bebulleee, Asiana и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Jas sum 30-ta nedela, vo 29 mi go dijagnosticiraa toa, od togad mi rekoa za dve nedeli na kontrola, edna pomina edvaj cekam uste edna da pomine

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  12. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Ве читам женички,многу ме нервира кога се расправате,не сакам да навлегувам во такви дискусии и си стојам настрана,ако знаете дајте совет ако не не мора да одма да рипате,, на другите да вреѓате и незнам што.
    Инаку јас сакав да ве прашам дали ви се случува од многу смешки на пример или слично да мочнете во гаќички или премногу често да одете во вц? Мене денес премногу ме боли главата го мерев притисокот многу се качил 130 со 90,а секогаш ми е 90 со 60,што да се напијам или јадам за да се симне малце?

13. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    prvo shto kje ti recham e bez panika. moze e kapilar prsnat dur se zima bris, moze e dochistuvanje neshto od zaostanato i da nema vrska so plodot. shto e najinteresno a i najchesto se sluchuva e - da ne e od matkata i da nema vrska so plodot. zimaj si utrogestan ako ti rekla doktorka i polezuvaj si povekje. i najnajnajbitno-turi si vo glava ama kako znaes, deka ke isteras do kraj. psihata e kontrol frik u vakva situacija. ne dozvoluvaj da te predade i se kje e ok :*

На menelele, Asiana, Jokiiniki и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    Zenski aj ve molam sovet za bolno grlo,vo mnogu rana bremenost sum ama vcera i denes me skina od bolenje grloto,limon pijam taka samo isceden bez nisto no ne pomaga ,dajte nesto drugo sto bi mozela da zemam sega vo ovoj period a sum 6 nedela.Pozdrav ubavi mesinja :l:

15. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Пробај со мед и чај ...
    Исто така со таблети за лижење Ефизол, безбедни се за трудници, други вакви (септолете,стрепсилс и сл) не се препорачувале...

На Надежна му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.772
    Темава е супер позитивна и корисна таква каква што е и од самиот почеток па се до денес..
    се пишувало од секојдневија до споделувања на убави и лоши моменти во текот на блажениот период.
    Баш сите овие пред се искуства, совети, олеснувања на секој од длабоко од душата, разочарувања па се до најсрекните моменти и ситуации..
    Се тоа на куп ја формираат темата труднички муабети.
    И навистина не знам зошто при секоја тема почнуват наместо дебата и муабет, караници и што на кој му сметало.
    На сите ни смета по нешто, ама тоа кога сме си дома ќе го есапиме што ни смета, а овде ќе ја водиме темава и форумот како што е редот и правилото, и како што секој пишувал и ќе пишува.
    И муабет се есапи во темата, неопходен е уз сета таа дружба и заедничко нешто нели споделување и доживување на бременост, зошто да смета еве не знам ама не би требало.
    Уживајте мајки, жени и девојки. Се што ви лежи на душа кажете си и олеснете си, па затоа сте и овде на форумот, не се притесњавајте.

На kelebeim***, Grungie, Smizzy и 5 други им се допаѓа ова.
  17. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @vitamina e skroz u pravo. na site neshto sigurno ni smeta.
    mene mi smeta shto ima 2-3 chlenki shto samo koga neshto im e teshko doagjaat i odma - aj spodelete iskustva. dobro be, ako site pishuvame samo koa ni treba neshto, kako kje opstane temava!? nezz, mene toa nekako ich ne mi se svigja, ama bidejki to je to, takvi se. lugjeto, ednostavno tie nekolku lika gi ignoriram i gotovo.
    i mene edna iskompleksirana babetina pred nekoe vr mi rece-leele pa ti od sea prashuvash a ne se ni znae dali ke se rodi toa bebe... me povredi i iskreno mi ideshe da i recham-pa kupi na sin ti sanduk posho kad tad kje umre.. ama toa e. ete toa ne bilo navreda i za toa ne se baniralo.
    shta je tu je. glejte da ne si turatr pri srce sepak ova e forum kraj kraeva.
    p. s. i kako bivsh moderator na eden golem mk forum kje kazam samo edno-za edna tema koja shto e opshto prifatena treba da ostane takva, da se zbori za se vo nea zoshto samiot fakt deka sme trudnici muabetite se trudnichki.

На menelele, Grungie, kikin и 5 други им се допаѓа ова.
  18. mar_mar

mar_mar Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2016
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    100
    jas mislam dostavno e, ako na nekoj ne mu se dopagjaat muabetite ima 100 drugi strani so vakvi temi pa neka se prefrli tamu, ovaa tema ednostavno taka funkcionira so druzba i toa e toa... eve primer jas se budam i zaspivam so vas, citam sekoja kako go pominala denot, ednostavno toa mi e zanimacija ve obozavam

На Bebulleee, Lolipop23, DigY и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Mene za bolno grlo najmnogu mi pomaga propolisot. Vo vid na kapki 20% rastvor kapnuvam po 6-7 kapki na lazicka seker i ne go goltam naednas tuku ostavam bavno da se rastopi vo ustata. 2-3 pati taka i mi pominuva bolkata.:)
    Inaku vo vrska so debatata od denes, temava ne e za da bide pregledna, vprocem i naslovot i glasi trudnicki muabeti, znaci muabeti za se i sesto, da se ozalime, da spodelime sto ne maci, a sto ne izraduvalo, sto sme jadele, sto sme kupile za bebusot... ama bas se. Zatoa i ja obozavam temata, ne stignuvam da pisuvam cesto, ama redovno se navrakam da citnam, i koga imam samo 1-2 novi mislenja se razocaruvam. :) Taka da na koj mu e za relax druzenje neka poveli, na koj ne mu se dopagaat vakvite bos muabeti ima drugi pokonkretni temi pa tamu moze da ucevstvuva. Nisto licno za nekoj, bidete mi pozdraveni ludi mamicki so ludi hormoncinja :D

На Bebulleee, Надежна, menelele и 3 други им се допаѓа ова.
  20. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Ne mi smeta nisto ednostavno ova e forum i nemora da se svaka kako obaveza deka vo denot mora bar eden post da se pise.Na primer jas sekogas koga imam maka doagam ovde i prasuvam za sovet,ako sum slobodna i ako vidam deka ima potreba delam i jas sto znam.Ne bev cesto ovde bidejki odev na rab 1 i 2smena,prva ko ke si dojdam zirkam na brzina da vidam sto ima i vednas se fakam za domasnite obvrski,ili ko sum 2 togas pa sto poprven.Taka da ne znaci deka nekoi pisuvaat samo koga imaat maka

На TheSecret, Надежна и menelele им се допаѓа ова.