Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    @DigY кој идиот така ти кажал? Па имаат ли луѓето осет бе?! Во денешно време кога се повеќе парови се борат да добијат бебе и едвај ги чекаат тие две цртки, постојат такви ликови кои не размислуваат што ќе кажат и ти го креваат притисокот :fubar:

Мене во последно време ми е многу незгодно кога ќе сум во друштво со една братучетка од мм. Во исто време правевме свадба и во август ќе ни биде втора годишница, јас здравје со две деца ќе ја дочекам, кај неа уште нема новости. Ама знам дека таа самата нејќеше веднаш деца (нејзино право). Е сега кога и да сме заедно почнуваат другиве Ајде и вие што чекате, кога вие едно бебенце, а позади грб слушам муабети леле може неможат да имаат деца, стари се (таа е само 29 год(facepalm)). Баш за роденденот на син ми дури непријатно ми беше да шетам со стомакот пред неа, за да не ја напнат веднаш тетки/стринки.

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Прво да ви се извинам на сите за негативноста која очигледно не ја избегнавте денес, никој не заслужува да чита караници или whatever на нет и да поприма негативна енергија, поготово не трудници.
    Никогаш не ми била намерата тука некого да навредам, испаничам, наведам да помисли нешто лошо, значи секогаш сум била со најдобра намера. Сум ви кукала и сум плачела, сте ме воделе низ тешки денови низ лп и на темава, па од она што сум искусила или знам дека можам да помогнам, сакам да помогнам.Не сум доктор, не сум искусна, и јас со вас учам, но ете, ако можам, сакам и јас да ви помогнам како вие на мене што ми помагате.
    И извинете ако во некоја одредена ситуација сум ве напнала, не сум била со таква намера.
    Ви посакувам убава ноќ, јас не можам без темава колку и да се воздржувам убава ми е дружбата тука со вас. :*

На kelebeim***, Vennera.aa и menelele им се допаѓа ова.
  3. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Тоа се крварења на постелката. Причината за нивното појавување и јас многу би сакала да ја знам.
    Обично се смета дека се јавуваат кај пушачи и жени кои се под стрес. Јас пушач не сум, а стресови си имам.
    Во првата бременост ми беше кажано дека не е страшно ако се до три лакуни, но состојбата мора да се следи.
    Јас со две си примав терапија.
    Читав дека предизвикуваат предвремено породување (не знам колку е точно) јас син ми го родив во 41 недела.
    Ако некоја има информација зошто се појавуваат нека ја сподели, многу би сакала да знам.
    Со син ми во 6-ти месец добив коментар од гинекологот "постелката ти е сон" за веќе наредна контрола во 7-ми да имам две лакуни. Прво што ме праша беше - дали сум пушач?! Никогаш не сум била. Еве сега повторно, една лакуна во 6-ти, а до крај?

На DigY, Lolipop23 и LadyC им се допаѓа ова.
  4. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    tuka, na forumov edna. ama projde toa 'bezbolno' samo postot i se dotera otposle, nit povikana nit nishto taa najde da zbori, shto e. najtragichno jas ne ja ni imav primeteno, posle razbrav shto lik e. :) nebitna e batali, taka samo spomnav, deka za nekoi ete taka ne e grev da ti rechat neshto takvo..
    a vaka muabeti nadvor kolku sakash, se e toa do nashiot mentalitet. jas koga slushnav deka na edna i rekle krava zashto bila bremena i ushte edno drzela za raka mi beshe vrvot na malogragjanshtina...

На menelele, eleni27 и Smizzy им се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Ооо развила се дебатица и мала караница...:) Јас Искрено ќе кажам, некогаш ме нервираат тие наречени совети кога некој одма ќе каже "и мене така ми беше...па ми се случи тоа...и сл" . Во жовотов имав спонтан и на ниту една феминка кога ќе се пожалеше со крварење или болки не и го спомнав тоа. Сепак тоа е Господова работа, од организам до организам и секој исто не ја поминуваме оваа состојба. Затоа постојат доктори. Барам совети, некогаш можда и ќе кажам нешто, аама не се праам дека знам се, сепак не е ова моја струка.
    Инаку, бебо мој уште не го осеќам, 20 сум недела, ама ќе биде и тоа.
    И така...:) :) :)

На Vennera.aa, menelele и DigY им се допаѓа ова.
  6. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    dosta se pronaogjash ti. ti si opravdana :D :*

На menelele и butterfly* им се допаѓа ова.
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Zeni aj da pospijam mirno uste nesto da si kazam.Pri kivanje znaeme deka boli stomak, ama sega optegnata vo krava polozba vo spalna, citajki si forum I fb se zaboraviv i kivnav bez da se svitkam. 5 minuti ne mozev da se sozemam od sto bese silna bolkata vo stomak. I, sekako veke napraviv nekolku filmovi vo glava. Ama stvarno epten bolese. Nisto ne moze da bide loso posle ova taka? Potpis- Panicar no 1

8. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @BirMelek podrzuvaj si go stomakot na kivanje i na zdravje :)))

inache zeni ako pratite big bang theory go ima Sheldon na Ellen show. da ne vi se verue kolku e normal vaka hahahaha.

На Asiana и BirMelek им се допаѓа ова.
  9. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    @BirMelek уште малце да порасне бебето па ќе си киваш свиткана и со прекрстени нозе, не од болка, туку да не си направиш беља :$:lol:

@kikin кај и да е ќе го осетиш ;) јас мислам уште 10 пати да сум трудна пак пред 20/21 недела нема да осетам движења:)

На Vennera.aa, menelele, kikin и 3 други им се допаѓа ова.
  10. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Msm deka ne e strasno,mn pati mi se slucuvase toa i dodeka ne bev bremena

На menelele и BirMelek им се допаѓа ова.
  11. vesnik

vesnik Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2012
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    137
    Сакам да ве прашам...што се превзема доколку имате лакуни на постелка...дури сега сфаќам дека и јас имам...на последниот извештај од Систина ми пишува.. Мали крварења на постелката...јас сум 31 недела,близнаци носам со ивф,од прв ден со клексан инекции и најверојатно до крај...еднаш месечно проверувам димери,хемостаза и секогаш резултатите се во ред...и шо да правам сега во мојов случај...докторката воопшто не се задржа на ова...уз муабет дури кажуваше шо е како е...спомна.. Но не ми препорача ништо... Освен што во 29 недела прв пат ги примив инекциите за зреење на белите дробови...
    И што треба сега да правам.. Дури сега ми светна ламбичето...а иначе сум дома и претежно одмарам,не сум пушач...а стресот... Кој е тој шо на денешницава го нема...

На eleni27 и menelele им се допаѓа ова.
  12. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Не разбирам зошто веднаш почнувате кавга. Значи нешто ако прашам значи сакам совет не сум прашала така без врска. Јас на пример секој ден ве читам ама не пишувам многу. Затоа олабавете малку не ставајте се при срце. Галете мешињата и уживајте :hug:

На Vennera.aa и menelele им се допаѓа ова.
  13. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Што да кажам? Добро ви утро!

Лошо ми е некако без врска, не повраќам ама дишам ко слон. Само издишувам и туфкам.
    Некако бавно ми минува време. Поразлично ми е од првата бременост, па малку и чудно. Мм ми вика абе тебе од психа да не ти е, дозна дека си трудна и почна да се жалиш. Маж што да му правиш :D(facepalm). Му викам да бе на 95% од труднициве од психа им е се. па си ќути кутриот.:D

На Lorins, Bebulleee, LadyC и 2 други им се допаѓа ова.
  14. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @menelele исто и јас. Ми се лоши, не повраќам, ама ептен тешко дишам. Ама не ме гледај мене, јас сум 18+1 и сеуште ми е така. Се надевам ти ќе бидеш од школските примери на кои им се лоши до трет месец.
    Инаку девојки, за совет се уклучив. Се јавувам кај матичната да ми даде боледување 2-3 дена имам слава дома, да се потспремам, плус ми се лоши, жешково ептен ми смета. Таа ми вели може да се даде само 3 дена, ама треба да имаш проблем:@ Што проблем да стропам? Трудна сум е*аго, жешко ми е, лошо ми е, кратко време е, не се години во прашање.:talk:На мене ли принципиелна се прави? 3 дена се, не барам месеци. Кој ќе знае дали имам проблем, да не дојдат дома да ме проверат, боже мој. Од општ матичен без проблеми си земав досега не сум имала мака за ден-два. Ако не ми даде гинекологов можам од општ да си земам така?

15. want.to.be.mum

want.to.be.mum Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    41
    Eve sum povtorno....denes postabilno :) nema potreba od raspravii sekoj pominal niz nesto, spodeluvame iskustva, zatoa se obrativ na forumov bidejki ima poiskusni mami, a jas sum panicar neviden (posebno zatoa sto sum so ivf) :) Pocnav da ja primam terapijata i uste od prviot utrogestan mi e mnogu mnogu podobro.Moram da lezam i da miruvam (a sakavme da prasuvame dali smeeme da odime na odmor...ccc) sepak bebeto e najbitno :) :* pozz do site

На Bebulleee, LadyC, i-v-a-n-4-e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.928
    Допаѓања:
    203.188
    Мислaм декa мoже oпштиoт дa ти дaде бoледувaње, aмa не сo шифрa или дијaгнoзa зa трудници, тoa мoже сaмo гинекoлoг.

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    @BirMelek можеш од општ лекар да си земеш до 7 дена, така да не се секирај среди си со него и готово :)

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.077
    Добро утро и од мене.
    Немам обичај активно да пишувам на темава бидејќи имам чуство дека сите прашања, стравови, нејаснотии ги поминав со првата бременост.
    Голем број на трудници и мајки беа активни и несебично делеа совети, па за сега фала богу не се соочувам со нешто невообичаено или нетипично/поразлично од првата.
    Сите трудници сме со истите мисли и прашања, па горе доле со секоја нова тура трудници очекувано е истите да се повторуваат на ново.

За споделување на секојдневието поудобно се чуствувам во други катчиња, што исто така верувам е ок.
    Сепак има разлика дали трудницата оди на работа и дали има веќе дечиња, односно каков ритам има, но и начинот на кој си ја сфаќа темата.
    За општи секојдневни муабети од нејзиното секојдневие како трудница, или конкретно за проблеми, совети, поддршка во најразлични моменти.
    Ако сум имала искуство или веќе сум го причитала одговорот на некое прашање споделувам и нагласувам дека е од мое или искуство на некоја феминка. Знам и да ја тагнам истата доколку ми останало во сеќавање дека токму таа го имала тоа прашање. Кога споделувам мислење од некои артикли/журнали...се трудам не само што е медицински и проверени, туку барем во 2-3 да сум го прочитала истото.

Не ширам дезинформации и во секој момент можам да ги поставам линковите. Првата мисла сепак за се ми е да биде смирена и да си праша лекар, ние сме само виртуелна поддршка.
    И оној кој е лекар не може да даде некаква дијагноза без да има историја на пациентката и штотуку извршен преглед.

Во однос на останатото, не ми пречи никој. Оние со дрзок речник фала богу ги бришат низ темите.
    Помеѓу трудници и идни мајки нема простор за негативност.
    Сите сме тука за најмилото и го посакуваме истото не само ан своето бебе туку и за бебушите на сите мајки тука.
    Честитки за сите нови трудници.
    Јас ја терам 12 недела, момата расте.

На mal.ecka, Lorins, i-v-a-n-4-e и 16 други им се допаѓа ова.
  19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Епа тоа е тоа. Редовни контроли на трансфузиологија, испитување Д-димери и хемостаза. Јас примав терапија (фраксипарин) од моментот кога беа забележани лакуните, па до крај. Фраксипарин е исто што и клексан.
    На породување кога ќе одиш ќе си ги понесеш со себе резултатите од трансфузиологот и ќе кажеш дека си примала терапија. Можно е малку пообилно крварење (тоа беше случај со мене) па убаво е да се знае причината за да знаат докторите да делуваат соодветно. Во принцип тоа е тоа. Јас не добив информација дека таквата состојба е сериозна. Веројатно честа појава се лакуните, па со соодветна терапија се контролираат.
    Мојот гинеколог не беше загрижен за оваа состојба ни во првата бременост, а ни сега.
    Напорни ми се боцкањата, рацете ми отекуваа и помодруваа, ама ако се мора тоа е.

На menelele и vesnik им се допаѓа ова.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @Vennera.aa i @Annath фала ви на одговорите. А ќе ми прави ли разлика крајно дали боледувањето ми е од општ матичен или матичен гинеколог? Да знам да не ја молам оваа што ми е матичен гинеколог, оти денес сум лесно запаллива:@