Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Јас немам вадено до сега никакво боледување. Божем така ме остави газдата да седам дома, ама сега бара. Немам никаков предлог од матичен, ми треба ли? Или само од Систина е доволно?

2. Vennera.aa

Vennera.aa Популарен член

Се зачлени на:
    30 април 2014
    Пораки:
    1.188
    Допаѓања:
    7.590
    @BirMelek се надевам веќе имаш завршено работа инаку си важи исто како и од матичен гинеколог барем мене не ми правеа проблеми на работа.

3. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    Тие што немате индикација за царски, не ми е јасно дали се одлучувате за царски само поради стравот од болка :?: Јас иако сум со две, повеќе сакам природно, ма да во двата случаи би ме плашело сечење и шиење долу и сечење на стомак. А и кога би морала царски, би одела со епидурална комбинирана со спинална по можност зашто сакам свесна да бидам кога ќе излегуваат бебињата од мене, со општа анестезија ќе ми биде криво што ќе го преспијам најубавиот чин од мојот живот. Но епидурална изгледа не давале ако имаш проблеми со коагулација на крвта а јас за беља почнав со клексани :( јбг
    Само да омекне и да се прошири каналот па и нека боли. Мене повеќе ме плаши што ме болат ребрата градниот кош и се чудам како ќе земам доволно воздух за да напнам. Во 32 недела уште не сум одлучила а и уште не сум почнала со цтг на ГАК, тоа сега ми е најголема дилема.
    Дали дека ова е прво и ново искуство за нас па со мм како уште да не сме свесни, заедно се радуваме на секое движење и едвај ги чекаме ама изгледа мене највеќе ми е страв од пораѓањето. А за помагање многу ми помага, особено што од почеток бев со проблеми, еднакво паѓаше у несвест со мене кога крварев два пати. Денес дури ми боцна клексан во рака :) и ми купи јастук за трудници, не е како оние од групер ама врши работа. До сега не ме одбил ни за чаша вода, па ќе видиме понатаму :D

Вчера дури броеше колку пати сум боцкана во амбуланти и сама дома од почеток на бременоста, вклучувајќи фостимон, прегнил, прогестерон, инсулин, клексани. Стигна до некоја вртоглава троцифрена бројка:worried: Само нека биде се во најдобар ред па ќе се заборави секоја игла.

За боледување не знам како може да издава приватен гинеколог кога тоа го прави само матичниот гинеколог. Јас прв пат слушам, ама па таа приватна докторка некако многу самоуверено тврди дека не и е прв пат. Можеби може само извештај да даде за потреба од боледување ама боледувањето го отвара само матичен.

На galapce, eleni27, Jagoda123 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Затоа и прашав ако има некој со искуство. Да не се шетам, претопло ми е и многу ми пречи . Ќе одам до матичен утре и ќе земам од него тогаш... Да не се шетам 10 пати, тешко ми е и многу и онака притисокот ми варира постојано. А на контрола во петок ќе видам што ќе ми каже докторкава. Може и не сме се разбрале со неа што точно ми треба...

5. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    prvo konzilijarno od sistina, na baza na toa dava predlog matichniot i odis na komisija.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  6. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    da se razbereme sea. posle 13 ta nedela mislenje mora od povisok doktor, ne matichen. a dali kje e od gak ili privatno ne e bitno. bitno da e povisok. isto ko shto koga otvarate kaj matichen za bronhit posle nedela ili dve mora internist da dade predlog za boleduvanje za matichniot da go prodolzi. ne znam zashto ve zbunuva ista e procedurata.

7. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    @DigY од преска те читам, зошто да оди на комисија за боледување, кога матичната може да и даде 15 дена само со тазе крвна слика, јас така зимав. Прво стар одмор, па боледување, па нов одмор па пак боледување и после трудничко ќе земам.
    Комисија ќе и треба само за патолошка.
    @LadyC па тоа најдобро со матичната ќе го договориш, и телефонски да и кажеш ќе ти отвори.

На cruella de Vil, DigY и LadyC им се допаѓа ова.
  8. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Не ме буни, јас приватно работам цел живот и мене никој боледување не ми дал до сега. Со бронхит ме терале да работам, ако не ти одговара ајт чао викаа. Е затоа и врска немам што и како треба за било каков вид боледување ...

9. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Знам дека одма ќе отворат, само што мене ми бараат извештај за спреченост од сметководство. Ќе мора да им доставам и на нив, значи мора да одам да го земам.

10. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    ne zborev za tebe deka te buni.
    odi vo sistina (mislam tamu sega ja vodese bremenosta) i baraj konzilijarno od doktorot za boleduvanje. potoa so istoto odis kaj maticen i ti dava predlog. so predlogot i konzilijarnoto na komisija i potoa nazad kaj maticniot da zavede. ti dava kopija kojs ke treba da ja dostavis na rab.

11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Добро, тоа ќе го направам. Ќе им ѕвонам по сабајле и ќе идам и кај нив. У Систина во 9 ме викна докторката. Ќе пукнам по топлото... :sweat: :(

12. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    @LadyC chek malce, ti sakash da prodolzish boleduvanje posle istecheni 15 dena od matichen ili jas pogreshno razbrav?

13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Не воопшто немам никакво вадено до сега... Сега прв пат.

14. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    (facepalm) грешкау чекори. сега сфатив дека уопште не сакаш матичен уствари туку аутоматски од систина. не срц, мораш да имаш матичен за боледувањата. прво зимаш 15 од матичен и ПОТОА моеш со тие од систина. зошто неможеш да имаш матичен приватен.

На kikin, vesnik и LadyC им се допаѓа ова.
  15. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Здраво мамички, јас само да ве поздравам. Од денес сум 6+1, здравје наредната недела сум на контрола. Едвај чекам да си го видам зрнцето и се надевам дека ќе чујам срценцето. Сега за сега немам тешкотии само понекоја болка понекогаш ама минуваат за 5-6 секунди. Позз убави мамички :* :hug: :hug:

На stejsi2005, gerbera.tm, Lorins и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    17.613
    Лелее комлицирате:D
    Ти дава упат на пример за клиничка биохемија, си правиш крвна слика, зимаш резултати и матичната ти отвара боледување и тој лист го носиш у сметководство па кога ќе го затвориш за 15 дена им носиш потпишан извештај за спреченост за работа. Матичната може без проблем да ти даде 7 дена а за 15 дена ти треба извештај од специјалист или како што реков крвна слика.
    Само не знам какви ти се претпоставените, ако си на приватно не ги слушај и да мрчат, ништо не ти можат.

На NanaMia и LadyC им се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Добро. Дилема разрешена, одам кај матичен сабајле да земам и тоа го давам во сметководство. А после тие 15 дена терам ко што ми наведе претходно. Тенкју и тебе и на @Abeja :)

На vesnik, Abeja и DigY им се допаѓа ова.
  18. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Не комплицираме. малце се збунивме, се случува :)

На vesnik, LadyC и Abeja им се допаѓа ова.
  19. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Иначе ние си купивме транспортер и релаксатор :D

На Lorins, menelele, BirMelek и 12 други им се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Читам а не разбирам зашто појма немам :)
    Ај просветли ме, примам клексани. Што значи тоа, кои ми се можностите за пораѓај, природен, царски, епидурал спинал целосна? Врска немам какви последици имаат клексаните...