Па клексаните се даваат поради нарушена циркулација на крвта а епидурална анестезија не се давала во таков случај, добро што случајно прочитав http://acibademsistinababy.mk/bebe/...zlika-pome-u-epiduralna-i-spinalna-anestezija Стручно не знам да објаснам и се додека не прашам некој анестезиолог и трансфузиолог нема да знам точно како и зошто. Тоа ми е наредно прашање, од многуте. Мислам дека тоа е само за епидурална, а не и за спинална и општа, ама не ме земај за сигурно, прво ќе се распрашам.
Абе држи логика и тоа, јас на пример своеволно нема шанси да одам царски бидејќи ми е страв од сечење, анестезии од се. Ете не сум искусила, но страв ми е. Секој со своето размислување оди. Битно е да се раѓаат здрави деца Него да ви се пожалам свеки моја изгледа не е баш најарна во умот или е само безобразна. Јас што се вика пред породување сум, она доаѓа да ми збори за некоја жена што и умрело бебето два дена пред термин не ме вознемируваат такви приказни, но да има два грама мозок не би зборела така. Што да сум некоја паничарка? Нетокму жена
Се сум чула но најмногу ме изнервира баба му на мм кога почна да му раскажува за колку мртовци спремала, ги средувала, какви биле, од што умреле и сл. Не запре жената 2 саати мелеше а мене од нервоза притисокот ми се крена до немај каде. После следеше партија за новороденчиња ко кај тебе, а јас тогаш крварев втор или трет ден од хематомот . И само такви работи треска. Значи негативец бр.1 Како можат да се безосетни не разбирам и башка и кога не бев трудна се некои негативности вака ми раскажуваше. Бог да чува, ми се стемни кога ме оставија на само со неа 2 саати.
Каде се породи? Во државниве клиники не дозволуваат царски ако нема оправдана причина за тоа. Јас сум секогаш за природен пораѓај, ако е се како што треба. Страв од непознато имаме сите. Царскиот рез не е толку наивен и си носи одредени ризици. Е сега болките пред породување и офкањата и лелекањата се индивидуална работа. Едни се пораѓаат три дена, други три саати. Едни имаат болки, други раѓаат без болка да почувствуваат. Секоја жена си е приказна за себе. Кај една иста жена која повеќе пати се породила, секое породување е различно. Царскиот е интервенција која носи поголеми ризици. Ако е неопходен тогаш во ред, но ако нема причина зошто? Стравот и не е некоја оправдана причина. Јас на првото породување не поминав баш сјајно, се плашам многу, но исто толку би се плашела (па можеби и повеќе ако треба да раѓам царски ) Размислував многу за таа варијанта, дури и не ми беше седно што ја немам таа опција во државна клиника, но често во глава ми се мотаат зборовите на докторот кој ме прими: "Ќе чекаме да се отвориш и да родиш природно и жена ми вака се мачеше, ама ќе ми бидеш благодарна на крајот што не те ставив под нож" Не ми го кажа докторот тоа без причина, сигурно. Јаки сме ние жените, ќе стиснеме заби. Не се тоа болки од кои се умира.
@Jagoda123 слично е и кај мене. Првиот пораѓај не беше како што посакував, но сега пак одам на природно. Сите викаат за второ било полесно..... Ќе се пораѓам во иста болница, но овој пат при разговорот ќе им поставам граница, или поточно замолам, која граница да не ја преминуваат и од кој момент (доколку евентуално дојде) да се премине директ на царски. Со добра мисла само.
se porodiv so cair ..edno znam deka nedaj boze dokolku dojde do nekoja komplikaciija toa moze da se sluci i po priroden pat i so carski..imav dogovoreno kaj Jegeni cair bidejki visko go nosev mnogu bebeto..spinalata ne mi ja poraca nikako nitu samiot anesteziolog.. i jas mamicki imav i imam strav od opstata anastezija. .. a si dobiv vakov odgovor od doktorite deka sto mislam jas... kako se pravat drug tip na operacii.... ako nedaj boze ne zboram za carski kako operacija tuku za bilo koj drug tip na opercaija kade od sekogas se koristela opstata anestezija ..da ne mislime na losi raboti.i edno nerazbiram bratutrcetka mi se porodi prirodno secena .. zakprepnuvanjeto . mnogu tesko go podnese ..i na site kazuva '''prirodno carski'' porodena istrpeni bolki 18 saati so mnogu onesvestuvanja i na kraj secena dolu ...jasno e deka sekoj poragaj e razlicen ..taka da izborot e poveke nasha odluka ...
Мислам дека ретко која жена при природно породување не е сечена доле. Раната при нормални услови заздравува за недела дена. Не сум имала царски, ама раната од царскиот рез и епизиотомијата, пак ќе кажам, при нормални услови, без компликации (барем по она што сум го читала и слушала) не може да се споредат.
Devojki, lek za noze? Nemozam da zaspijam, me vrtat noze, mornici me lazat. Isto sekoja vecer..i da uspeam da zaspijam se budam za kratko,saat-dva i tolku od spienje.
Арно ти се будиш на саат два...јас на 15-20 мин.со чувство дека сум спијала со саати...секоја вечер седам на тераса до кај 3-4 на сабајле и после сум станата во 7 посабајле.. Се помирив готово... Мора да се повлечам издржи...ќе врнело за викендов...одвај чекам...
Добро утро мамики. Дали знаете до колку часот може да одам за да ми земат крв за приска1 во гак? Фала и имајте убав ден
Девојки ве молам за мислење... Дали ортопедски проблем кој предизвикува болка (конкрено дископатија на долните пршлени) е доволна причина за боледување? Оваа дијагноза ми е од поодамна, чуствувам дека полека болката ми се активира, тогаш бев извесен период на јаки седативи и боледување и помина... Дали за проблемов кај матичен гинеколог или кај специјалист ортопед да се обратам... Ме фаќа страв од болката, нема да можам да пијам појаки апчиња против бол, а ситуацијава дополнително ми ја влошува работата, морам по 10часа дневно во седечка положба...
jas imam diskopatija, kontuzija i distorzija na prshleni (pola lumbalni se so kontuzija a pola so distorzija) , za boleduvanje ne veruvam deka za toa ke ti dadat no moze da pishat drugo neshto. inache lichno za sebe da si znaesh, da, poteshko e. boli ushte od start mnogu kichma. no ne do tolku da ne moze bez apche da se izdrzi. na promena na vr znae da ne mozes od krevet da stanes ama se izdrzuva..
Добро утро. Денес официјално ми отвори матичниот боледување. Имам миом, не бил загрижувачки, бебето ми е ок. Ми рекоа за 7дена па да одам да го продолжат боледувањето и после со извештајот од мојата во Систина и предлог од нив на конзилијарно во Румунска на 25ти. Се надевам се ќе е во ред. Инаку денес Петровден. На брат ми му е име. Нека се здрави и живи сите Петарковци, Петри и сл, за многу години празникот мами!
Оффф мори мајко. Одам сега во тоалет и гледам на гаќите бледи розеви капки ама многу мали. Што ли ќе ми е сега? Утре сум на гинеколог.