Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. zeka

zeka Популарен член

Мене глава ми експлодира, некој лек против главоболка? :(

Мерам притисок, 170/115 , некако ми е многу, се јавив во ординација кај матичната, на операција била. Сестрата рече ќе се јави кога ќе стигне докторката во ординација, да одам, да ме прегледа одма бидејќи многу е висок а во изминатава недела постојано е околу 150.
    Да ме зирне на ехо, да видиме како е бебче, дали и колку има напредок за една недела.

Денес баш имав повод за радување и подобро неможев да бидам. Одсабајле работев, после учев, па зедов ја склопив количката. Те вака, те нака. 3 часа поминав со неа, намести вака, така. Убавини.
    Од транспортер, релаксатор ,корпа, количка на крај извадов навлаки да ги исперам. Рано или не, мириса на стоено, па нека е средено.

Lorins, letters, sofijanoka and 7 others like this.
  2. Asiana

Asiana Истакнат член

Јас уште си крварам, не знам дали е нормално олку. Не знам што да правам најверојатно ќе одам во болница на цтг.

menelele likes this.
  3. kikin

kikin Популарен член

Dobro kolku cesto se gleatw so bebo na eho? Gleam sitw vonredno.si odite, malku neso ne mrda ne arno pritisok, vie na eho....samo jas ic ne.odam. dali gresham ne znam. Se na 4-5 nedeli odam. Primwr posledno bev krajot na juni sega kw odam na vtor skrining krajot na.juli....ne znam stvarno dali moevo e vo red...

zeka likes this.
  4. DigY

DigY Популарен член

nema moe tvoe vo red ne vo red. nekad ako te isplashi sigurno kje otidesh vonredno. ocigledno ne te isplasilo i fala bogu sto e taka. ne se sekiraj ne ja gresis :*

@Asiana trkni poarno.

Lorins, kikin and Asiana like this.
  5. creshicka

creshicka Популарен член

Како што поминува времето така се повеќе ме фаќа паника и по цели вечери не можам да спијам од мисли. Бејби расте за една недела сум на преглед па ќе видам како е на тежина. Досега стално е две недели понапредна па ќе видиме сега сигурно има 2 кг. Решив за пораѓај да идам во Санте плус, здравје, кога ќе влезам во деветти месец (тоа ќе биде за две недели) ке тркнам до Скопје на еден преглед и да се распрашам што и како.
    Маливе бодиња, бенкици, шпихозни што и ги купив стално ги местам и разместувам ги диплам и гледам и сфаќам дека едвај чекам да ја гушнам. На секое излегување во град се враќам со нешто ново за неа. :D:hug::inlove:

NanaMia, Elena ena, Lorins and 10 others like this.
  6. LadyC

LadyC Форумски идол

Ко што знам јас се оди на 4-5 недели на преглед, мене ме викаа на 2 недели ради редовно следење на хематом. Инаку твоето е ко што знам во ред. :)

zeka and kikin like this.
  7. apple12

apple12 Популарен член

Мене докторот ми закажува на 4 недели, бев вчера, сега следен преглед ми е таму на 8 ми август :)

zeka and kikin like this.
  8. menelele

menelele Популарен член

Сум се изнаспала, ми дојде душата на место.
    Инаку и јас во првата бременост одев на 4-5 недели на контрола. Некаде во 7 бев кај замената на гинекологот за срцева акција и ми рече дека имам хематом, а ја веќе пиев мислам утрогестан , превентивно зошто претходно имав спонтан во 6 недела.
    Ама после тоа никој ништо не ми спомна за хематомот, дури и го заборавив. Во 12-13 (не памтам точно) бев кај Димчев на скрининг ништо не ми рече. Инаку тогаш чекавме саат време за да влеземе, ме гледаше две минути ми рече се е во ред и толку. И кога плаќав на таа и викам па културно е да ми се извините за чекањето - и ми вика извините(facepalm) А истиот скрининг и на Гак го правев, и супер беше. Ама пуста душа и совест не се смируваат па уште еден преглед, за секој случај.
    @DigY Избројав втор циклус промашувам и за тоа мислам дека се розеви капки, и во првата бременост така имав, ама заборавив. Лелеее се сум заборавила. Затоа сега ќе се потсетам . Дури и мм ми вика абе не беше ваква тогаш, кога го потсетив му текна што се правев:D

ruruk, DigY, LadyC and 2 others like this.
  9. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се вратив од гинеколог, не баш најзадоволна. Бебето беше во лоша позиција и никако не успеа да му земе убави точни мерки. Ама инаку се си е во ред. Грло затворено, но скратено. ЦТГ со некои благи контракции, ништо посебно, ќе си почекам уште малце :)
    Во четврток на консултации со анестезиолог за епидурална.
    Во однос на бременоста супер сум, ама ме боли опашот на кичмата од тоа што треснав по скали. Седење никакво не ми одговара, ќе морам да се оправам до породување :)

Нормално секое лошо расположение се поправа со шопинг, па така и јас после доктор во продавница, за малото и големото бебе купив по нешто, а нешто и за мене:$ ама капче за бебето не најдов :lol:

Lorins, DigY, LadyC and 7 others like this.
  10. zeka

zeka Популарен член

Ме прегледа докторката. Пред малку си дојдов од преглед, главоболката ја имам. Глава изгубив , притисок ми мереше, до 160 и не се симнува повеќе. Ме виде на ехо, разговаравме, објаснуваше.

За една недела само 50 гр сме напреднале. До минатиот преглед бевме и понапредни за 4 дена.
    Во понеделник ќе одам повторно на преглед.

Притисокот си го прави своето, и јас би сакала да имам школска бременост и да одам на секои 4-5 недели, крвна слика на 4-5 недели. и толку.
    Секоја трудница има различна бременост, некој полесна, некој потешка. Околностите ги диктираат самите контроли. Најважно крајот да биде убав, ние ќе издржеме. :)

Да не бидам погрешка сватена, добронамерно пишувам :) ништо негативно.

Lorins, ruruk, Smizzy and 4 others like this.
  11. kikin

kikin Популарен член

Абе малку е до психата. И мене ме стегаат филмови дали е во ред бебето се мислам и јас дали е живо здраво, како напредува....и мене ме боли главата, ми се качува и спушта притисокот...и јас не сум школска, со клексани сум ама со позитивна мисла...и не трчам на секое на ехо. Можеби јас грешам, затоа си се искажав....можда моево е неодговорно...
    исто и јас не мислам да вреѓам никого, само се искажувам.

Smizzy and menelele like this.
  12. menelele

menelele Популарен член

Ах Зека, супер си си. Сите за нешто се секираме, мислам дека нема трудница која барем нешто не ја мачи. Можеби и јас звучам лежерно , ама пак се секирам. Гледам колку што можам да сум релаксирана ида не се нервирам, зошто некои работи не зависат од нас. Само господ да не чува сите.
    П.с . При крајот на првата бременост запнав и јад цтг па цтг. Читам сите одат па и јас. И една безобразна ниту сестра може не беше на Гак ми вика- аман со тоа цтг, што сега се е во ред па до дома додека стигнеш којзнае што ќе биде:devil: аууууу ми идеше да ја истепам. После викам па у право е, како е пишано така. Ама мора позитивно да мислиме.

kikin likes this.
  13. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Kaj ke se poragas? Inace ima vo struzanka onakvi beli obicni pamucni kapcinja.

14. DigY

DigY Популарен член

so hematomi se odi pochesto, posebno ako iskrvarish treba da otidesh. inaku koa se e ok si idesh poretko normalno. jas do 12 sekoja nedela odev. od shto morav. sea na 4-5.

kikin and LadyC like this.
  15. Smizzy

Smizzy Популарен член

Не сум во Мк. А за капче имам од поголемиот ниту еднаш облечени, ама си увртев сакам ново за малово и крај. Мм вика каков инат сум ќе го надминам терминот ако не најдам капче

TheSecret, kikin and LadyC like this.
  16. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Добар ден мешиња, само да ве поздравам. Имајте убав ден :*

LadyC likes this.
  17. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Дома сум :)
    Убаво си поминав, ама дома си е дома. :)
    Мажињава мои уште спијат. Јас полека се расонувам, а бебушка прва се разбуди. :)
    Бесна глиста, интересно ми е тоа што е толку многу активна.
    Веќе и преку меше убаво се гледаат движењата, а и кога завзема некоја позиција како грутче ќе се направи и знам точно каде е. :)
    Одам да го будам мм со кафе, да средиме импресии и да се вратиме во реалноста. :)
    Од денеска ве дружам почесто.
    Имајте убав ден мешлаци мали и големи.

K.Mari4ka, Lorins, Lolipop23 and 11 others like this.
  18. Asiana

Asiana Истакнат член

Бев вчера на цтг, мирно беше не покажа болки, ме гледаше и на ехо се е во ред со бебето, сакаше да ме прегледа докторот и вагинално ама јас не сакав и во извештајот напишал "вагинален преглед одбива" :)

Lorins, vesnik, NanaMia and 2 others like this.
  19. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Razmisluvate li sto so bebeto prviot den doma koga ke si dojdete od bolnica, mene strav me faka :sweat:

vesnik likes this.
  20. kikin

kikin Популарен член

Едвај чекам....Ќе се снајдиме, како цел свет правел кога раѓал - така и ние :)

vesnik, Smizzy, eleni27 and 1 other person like this.