Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Солта мора да ја намалиш. Да, консумирањето на сол е неопходно, натриумот го одржува електролитниот баланс на телото, а јодот е потребен за добар развој на нервниот систем на бебето, меѓутоа не смее да се консумира претерано. Солта ја задржува водата во организмот, се јавува подуеност и отоци, може и оттаму таа нелагодност ја чувствуваш во нозете. Исто го качува и крвниот притисок, така да и од тој аспект треба да си внимателна. :!:
    Во врска со јадењето, знам нездравата храна секогаш не привлекува, и јас не можам да одолеам на грицки и чипсови, ама гледам сето тоа да го искомбинирам со салата и неколку овошја во текот на денот. Така да, јади си помфритче ако ти сака душичката, ама некоја салата со него обавезно. :*

2. Offspring

Offspring Форумски идол

Па обично еден патлиџан насецкан уз помфритот јадам, или еве вчера си зготвив чорба од патлиџани и лук, па така комбинирав.
    Еве го мој мешко во овој период.

Delfina15, ^angel^, Abeja and 9 others like this.
  3. vesnik

vesnik Истакнат член

Daj kazete kaj stavavte sliki so stomacinjata da Ve vidam...trebase da ispolnuvam nekoj uslov za da mozam da gledam i postiram..ako bese da imam barem 100 poraki napisano togas uslovot go ispolnuvam:*

4. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Nisto ne me zadrzaa

5. thebabylover

thebabylover Истакнат член

33 недела сум и веќе почнав да читам што треба да се спреми за во болница. Ме интересира вие во оние бебешки торби спремавте се неопходно нели?Глупо е прашањево ама каква е торбата вообичаенно??Сеуште немам купено и треба деновиве да земам..

6. butterfly*

butterfly* Популарен член

Ne e glupo prasanjeto i mene me int,vcera gledav torbici sto odat zaedno so kolicki no nekako mali mi se vidoa

thebabylover likes this.
  7. LadyC

LadyC Форумски идол

.
    Ќе најдеш горе на search какви сме/бевме како трудници-слики. Таму има, таму ќе треба и ти да прикачиш :P

vesnik and menelele like this.
  8. l.e.o.n.a 31.07

l.e.o.n.a 31.07 Истакнат член

јас си спремив адидас ранец :Dхахахахахаха

Abeja, LadyC, wings and 1 other person like this.
  9. menelele

menelele Популарен член

За торба во болница - јас ништо не бев спремна, луда. 4 дена пред краен термин се породив и ништо спремна. Среќа некогаш сум купила од тие улошките со мрежа ги земав, шише пола литро вода книшка и мислам влечки. Ова за на Гак и мобилен се разбира. Цело време торбата ја носат по вас. Во пред родилна, на бокс, ко ќе лежите после пораѓај на бокс 2 саати ќе си ја побарате, и во соба. Е водата најмногу работа ми заврши инаку незнам што ќе правев. После моите се ми донесоа. Ако сте од Скопје не макнете се со вас, кој ќе ви влече куфер. И не е практично и за вас. Само споделувам искуство. Верувајте ни торба ви се гледа нит нешто. Ај со лесно спремање:D

Delfina15, Lorins, LadyC and 2 others like this.
  10. butterfly*

butterfly* Популарен член

Od koga se racuna vlezena vo 9mesec 36 polni ili 35 +1

thebabylover likes this.
  11. TheSecret

TheSecret Форумски идол

Ajde poiskusnite koj znae, kako ide so provokacija posle kolku vreme od koga ke ti ja stavat te fakaat bolki, lesno li ide so otvaranjeto, znam kaj sekoj e razlicno no me interesira od prilika

12. danichap

danichap Moderator Staff Member

Ќе го споделам моето искуство, иако претпоставувам дека е прилично индивидуално.
    Бев неколку денови над термин, добив болки, но после околу 12 часа болки со континуиран зголемен интензитет само 1 прст отворена. Ми предвидоа дека со тој ритам ќе потрае уште 12 до 24 часа можеби...па ми ја ставија провокацијата.
    Отварањето беше постепено, не се сеќавам веќе точно, но околу 4-5 часа покасно се породив ми се чини.

Delfina15 and TheSecret like this.
  13. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Јас се породив од провокација после 9 часа.Моја пријателка прими една не се отвори,после неколку дена уште една и се породи после неколку часа.
    Не ми се веруваше дека може да не делува провокацијата.

14. Abeja

Abeja Популарен член

Има некој искуство со царски на ГАК кај др Миле Тантуровски (синот, не таткото)? Човекот е млад ама и некако пресериозен.
    За торбица за таму и јас планирам ранец :D, не знам дали ќе ми собере се, и влошки х2, влажни паломи, тоалетна, несесер, вода, пешкири. Изгледа ќе треба и помала да земам за да ставам потребното само околу чинот на пораѓање.
    Во Ремедика ми рекоа дека морам да ја завршувам бременоста и најкасно за две недели да се породам, а јас уште се мислам. Пакет царски таму е 95000, барем да даваа на рати.
    @eleni27 колешкиве ти се стварно нездрави, немам зборови за нивните коментари, земај си почесто боледување и од кај општ матичен и од кај гинеколог, земи си го одморот цел, оддалечи се од работата, јас така направив.
    @Offspring па ти добра си, кој месец си за волкаво меше?:D
    Ќе видиш после папокот кога ќе ти излета, па линеа негра, испукани капилари, вени по стомак стрии.
    Изигравај манекенка сеа, ќе се видиме во деветти. ^_^ Ова не е плашење, туку реалност во најубавиот период од животот. Јас се чудам како грбот ми ја истрпува таа тежина, па сама си се тешам, се гордеам со себеси, од маж ми може и медаљ ќе добијам што све не истрпев. А сега сум најнестрплива.
    Ти кркај само кока коли и сендвичи :D и мене тоа ми се јаде во бременоста. Уствари кока кола избегнувам ама хамбургер од седмица не, затоа гледам да не поминувам покрај сендвичари, којзнае колку ме оговараат продавачките за нездрава исхрана.
    Кока кола замени ја со цедевита растворена со вода и лимон (лимонада)
    Нозете кревај ги на перница, немој со ладни облоги. Купи си перница за трудници, не мора од скапите, јас имам една од 500 денари и ја силувам, дел под глава, под стомак, меѓу колена.

Last edited: Aug 5, 2016
  15. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Жени давајте лек за болка во желудник . Полудев .... Не помага чај од нане

16. thebabylover

thebabylover Истакнат член

А со зреење на постелка искуство?? 33Недела и почнала да зрее. Колку гуравте вие

17. LadyC

LadyC Форумски идол

Не знам дали смееш сода бикарбона една лажичка кафена да се напиеш со вода, треба да ти помогне. Ама не знам дали смееш ич не ми текнува. :/

18. Abeja

Abeja Популарен член

Да си провериш веднаш димери и фактори на хемостаза. Мене од нормални димери во осми месец ми се качија на 4200, постелка со лакуни, сега ставам два пати клексани во денот од 0,4 само за да се хранат добро бебињата, бидејќи уште беше рано за толкаво зреење на постелките.
    Ако има некоја лабораторија провери си утре ама терапија мора да ти препише гинекологот.

thebabylover likes this.
  19. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Содата помага за киселини а јас имам болки ... Пијам кисела вода ке видам дали ке се смири . Фала ти :*

LadyC likes this.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Ова у консултација со мајка ми беше, вика и за болка и помагало. Сори срцка, ајде нека е со помин :*

VedaG10 likes this.