Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.372
    Допаѓања:
    148.734
    многу ми е жал стефани,знам колку е болно ама мораш да бидеш силна штом било еднаш ке биде пак.не се разочарувај.направи ги сите испитуванја и опушти се некое време.така требало да биде. :inlove:

2. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Абе тука сум :lol:

На TSS, Vetruska и macence4 им се допаѓа ова.
  3. TSS

TSS Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2013
    Пораки:
    433
    Допаѓања:
    396
    Стефани душичке жал ми е ;( верувај ми знам како ти е...(на некој начин го имам поминато тоа) знам дека е болно но мора да се издржи...Ќе се обидете повторно...Е сега не знам дали ти кажаа да паузираш 6 месеци (или тоа нема врска кај вонматеричната бременост...не знам точно) Како и да е...верувам дека ќе се случи уште еднаш...Ќе си имаш среќичка да се радуваш повторно

Форко ама сме се заинаталиле...? не му се излегува не бебушот....те остава да бидеш во неизвесност...сака да те изненади :D

4. macence4

macence4 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416

Ке си се дружиме јас и ти уште на оваа тема хехехех :D Колку пати отидовме и се вративме :rofl:

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Stefaani, prvo da ti kazam deka mnogu mi e zal sto go procitav ova.

Vtoro, nemoj ic da se sekiras, dobro e sto si ostanala bremena, toa znaci deka ke mozes pak bez problem. I toa bez nikakov problem posle da si ja iznosis bremenosta, ima mnogu vakvi slucai koi se desavaat samo ednas. Nemoj sega da se opteretuvas sto, zosto, kako.

Baska vo celata nesrekja, dobro e sto se desilo ova mnogu rano za da ne mora cistenje t.e. kiretaza i sl, pa posle pogolemi traumi i pauziranje so obidi za bebce.

Bi ti preporacala da gi napravis ispituvanjata sto ti gi preporacal doktorot cisto za svoj mir i posle gore glavata, odmori se ubavo, ne mu ja misli i cim ednas si zabremenila, ke zabremenis pak i toa sledniot pat uspesno, ke vidis :hug:

Forko, za GAK ostana so resenieto taka? Tamu ke ides?

6. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    758
    абе форко нешто слабо коментираш што е бе цуцко изморена си ??????

7. Paleshka

Paleshka Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    Јас сум жива потресена, бев попладнево на редовен месечен преглед и докторот ми кажа дека компјутерски му јавува помала количина на плодова вода на бебушко :o . Ми рече да одам сабајле пак да ме погледнат заедно со уште еден колега да не е некаков превид од техничка природа ама јас незнам како ќе заспијам до сабајле!!!
    Има некој слично искуство во овој период на бременоста (20 недела)? Што се прави ако се установи дека е намалена плодовата вода? Се регулира тоа со лекарства?
    Леле немате поима од се нај нај во досегашниот тек на бременоста како ми е сега во моментов, солзи сами ми течат, а се правам силна пред сите дома :sweat:

8. silk

silk Популарен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2011
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    778
    Стефани многу ми е жал. Ете и тоа се случува и добро е што е во рана бременост.Подобро сега отколку покасно со проблеми. Ќе си имате вие бебче...тешко ти е,знам,ама ќе се покрие оваа болка со друго бебе,верувај :*

Гладиола,тоа што те пече желудникот,уствари не е желудник,туку пече под градите,така? Мене исто ми беше,абе мислев дека жива рана имам таму...Тоа било од бебето што си расне баш во тој период мноооогу интензивно,и ја поткрева цела дијафрагма...Со тек на неделите ќе си помине. Кога убаво ќе те прошири :lol: ќе си пројде,а после и ќе си се спушта бебчето...Не се секирај

Палешка,што те плашат бе за џабе? Ајде сега послушај ме...пред да одиш утре на преглед најади се благо, изнапиј се вода, чаеви и течности и појди...Ќе видиш дека ќе има вода на претек. Водата стално си се обновува, зависи од тоа колку си внесуваш вода и храна.Не чини ако стално е така,ако цела бременост ја поминеш со малку вода,а вака инцидентно ништо не е. Неколку саати пред прегледот направи како што ти кажав и ќе видиш дека само плашат врапци докториве.

Сабатини,мој совет ти е да не се малтретираш за џабе на ЦТГ.Кога ќе осетш болки или нешто чудно,оди.Вака седи си мирна и уживај си. Уште малце ќе си се олесниш и ти.

Форко и Маченце4 терајте колку подолго можете. Бебињата си знаат кога им е време а ние сме тука да ве дружиме :*

На Forko му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Cliona

Cliona Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2012
    Пораки:
    251
    Допаѓања:
    190
    Ќе ме направите чукната ама јас неможам да спијам бре жени :( Од 1 саат се врткам, се трткам низ кревет, дремнав се на се можда некои 30 минути и одма де некои соништа глупи, мачно ми е, денеска ме скапа притисокот. Едвај чекам сабајле да дојде да се јавам да видам докторот која смена ми е и да одам да видиме што е со притисоков, 150/90 побудалев, паѓа до кај 135-140-90 ама пак мачно ми е, бабушов само мрда ли мрда, ќе си полудам колку ми е мачно. Вие нанате сите? Нема некој да ме дружи во ова ниедно време? :P Ако, нанајте вие, некој мора да дежра на форумов, не? :)

10. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Јесам богами :D

11. gladiola

gladiola Истакнат член

Се зачлени на:
    6 септември 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    130
    Dobro utro mamickii I od mene ushte Edna nok nenaspana so bolki mi se place za spiejne nemozam Ni da polezam uffff a ocite mi se zatvorat nikakva polozba da najdam. FORKOO srcc ti do kaj stigna dobra Li si?

12. anicka1anicka

anicka1anicka Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2013
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    222
    си се наместил бебушко директно на желудник не се секирај, истиот проблем јас го имав со првото лежеше на желудник и дијафрагма и мислам дека ќе умрев од болки и киселини. пиев рупурут но тек на крајот од бременосто пред тоа ми беше страви трпев а мн. ме болеше. нема мила лек за тоа стегни заби и после пораѓај ќе помине или ако се смилува да си најде друго лежиште мангупчето.

13. Forko

Forko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 септември 2012
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    586
    Јас уште една недела.. абер немам :)

14. Paleshka

Paleshka Активен член

Се зачлени на:
    30 април 2013
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    7
    Баш ќе те послушам Silk, фала ти за советот, ќе ти кажам што сум направила денес. Цела ноќ незаспав од грижи! ме теши фактот што завчера бев кај матичниот и тој ми кажа дека се е во ред па си викам преку ноќ не се намалуваат така димензиите на бебето!!! Вчера случајно на клиника си го сретнав докторот ( се консултирам со двајца, матичниот и еден на ГАК) бев да вадам крв па ми вика седи да те ѕирнам и јас и ми кажа за плодовата вода, па денес пак ќе одам да видам дали било нешто моментално подизпразнето мешето или е нешто што не е за занемарување!

На silk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Stefaani

Stefaani Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    286
    микробиолошки брисеви за хламидија, кандида, уреаплазма и микоплазма.
    сигурно се овие што треба да ги испитам. барав на нет и само овие ги најдов. ништо не запамив кога ми кажуваше гин. за кои бактерии треба да испитам. ништо конкретно не ми кажа, само кажа дека нема да има никаков проблем за забременување, сето ова го сведе на неквалитетна бременост. :doh:
    иначе одам кај Капетаноска од Прилеп сум. имал некој што е исто од Прилеп? искуство со Капетаноска?
    дали знаете колку се од прилика цените за испитувања? кога испитував пап по нејзина препорака го пративме во систина демек кај нас тука не ги прегледувале што не е вистина ама ајде. најверојатно ќе рече пак да праќаме во систина. изгледа добива поголем процент за соработката па се праќа систина. а и кај нас имаме добри патолози :!:
    брисевите се испитуваат во заводот така?

16. Vetruska

Vetruska Популарен член

Се зачлени на:
    13 февруари 2013
    Пораки:
    791
    Допаѓања:
    493
    Мислам дека ти кажа и за токсоплазмоза преку крв да испиташ, ако не се лажам..?

17. Yeats

Yeats Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    67
    Жал ми е Стефани, сигурно си тажна ама пробај да размислуваш позитивно животот е пред тебе, ќе биде пак .

18. zazarsko

zazarsko Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2012
    Пораки:
    189
    Допаѓања:
    122
    за кандида и др. бактерии во микробиолошкиот завод (брисеви ) мислам дека беше 200-300ден. а за кламидија уреаплазма и микоплазма во медика 95 јас платив 1100 ден

19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Абе какво праќање, брисевите може да се исушат брзо, за половина час треба веќе да се предадени на микробиологот :!: Инаку брисевите се цервикален, вагинален, за кламидија и уреаплазма/микоплазма. Ние тука во Скопје на државно плаќаме околу 200 партиципација, а во Систина јас овие брисеви ги платив 4000, навистина е скапо ама знам сигурно проверени. Стефани нека не ги праќа во Систина, брисевите ќе се исушат а со тоа нема ни да се валидни . Друго мошне важно, кога ви зимаат брис за уреаплазма/микоплазма и кламидија особено прво треба да се острани насобраната слуз па со како едно четче не ми текнува името :doh: да се загребат клетките па потоа стапчето(она за брис како стапче за уво што е :D ) да се ротира подолго време, зашто ако се земе само паушално исто нема да е валиден брисот па често знае заради неправилно земање да искочи брисот негативен. Ова ви го кажува паталец кој научи повеќе за овие работи од докторите :lol: Затоа подобро ти е Систина да си дојдеш да ти земе тука некој доктор брис, него да платиш исто а да ризикуваш со неправилно земен брис и можност за исушување на истиот. :hai:

20. Stefaani

Stefaani Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    286
    баш вчера со гин. правевме муабет ме праша каде испитувам и кажав дека во медика 95 и ми кажа дека често имало грешки во испитувањата. посебно ми напомена за бета хцг затоа што испитувале вкупно хцг наместо бета хцг. кој ти е тебе матичен гин.?
    сепак не знам кои испитувања точно ми ги наброи :doh: не бев при психичка свест. мислам дека и токсоплазма спомна не знам точно. :(