Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

А гестацискиов од што се јавува?

2. eleni27

eleni27 Популарен член

Ааааа, се кријат твоите. Мислам 20-та недела. Како бе не виделе? Јас уште од 12 недела знам и тоа ми гарантираа со 100%.
    А иначе како се бебушки?
    Ти како си?
    И, што бидна, еднојајчени се или двојајчени?
    За моите ми разјаснија конечно еднојајчени што лежат во две ќеси (монохориати, биамниати)

3. Grungie

Grungie Популарен член

Девојки знам дека по стоти пат ова е дискутирано.. но пак сум збунета. после комисиско боледување од 1 месец како се продолжува боледувањето? со нов предлог од матичен до комисијата или мора да се достави конзилијарно мислење на комисијата...?

4. LadyC

LadyC Форумски идол

Значи исто е се. Јас треба да го продолжам наредна недела. Идеш кај специјалист земаш извештај дека имаш високоризична (ако можат да ти дадат, а ќе ти дадат и конзилијарно од 3ца доктори) и со тие док идеш кај матичен ти дава предлог и оп на комисија. Со конзилијарно ко што разбрав може да ти дадат 60 дена боледување што е боље него да се шеташ еднаш месечно. :)

Grungie likes this.
  5. julia87

julia87 Истакнат член

jas sum 30+ 3 nedela ,utre treba da odam na kontrola ,posleden pat bev pred 3 nedeli i bev 26+6 nedeli ,bebus bese tocno 1 kilo i se bese vo red nisto drugo ne mi kaza .Posle bev na odmor i sega treba utre da idam ,nekako sum mnogu idplasena nezz zosto imam nekoe loso ptetcuvstvo:(Se si mislam deka nesto nema da bide vo red ,mislam deka ne mi e mnogu porasnat stomakov za ovie 3 ned i deka bebus ne porasnal mnogu ;( Mnogu bezvrska se osekam , kolku kg imaat vasite bebusi vo 30 ned gore dole?

6. Abeja

Abeja Популарен член

@eleni27 јас инекцијата ја примив одамна, може има 3 па и 4 недели, да ми е овој памет немаше да ја примам, цело време ми е на мисла. Докторов на ГАК ми вика немало потреба ама јас исплашена од високите димери мислев да не се породам порано. Сега докторов како да ме врати недела поназад, според мои пресметки а и според последното ехо на ГАК, рачунав дека претходната недела бев 37 недела и некој ден, а сега според последново ехо оваа недела почнувам 37. И јас се збунив веќе со пресметка на неделите, затоа веќе не се замарам со броење а и ќе одам според податоциве од докторот каде што почнав да ги правам последните контроли.
    Таман малку се опуштив, две недели не се потев, сега пак почна склет да ме фаќа преку ноќ :sweat: Стомакот почна да се спушта и почесто да ми стврднува, бидејќи претежно носам фустани, почна да се лепи за нозете :D Стапалата ми се тупанчиња а и потколениците. Најстрашно, цела кожа како да ме чеша, на едниот бут веќе добив осип со покрупни брунки, не знам што да им ставам, само со 70% алкохол ги премачкувам, ама многу чешаат. Имал ли некој вакво искуство?

@Offspring не се нервирај за полот, уживај сега и замислувај какви би можеле да бидат. А ако толку си нестрплива, што е нормално, оди кај др.Петрова во Ремедика, веднаш го погодува полот, барем така имам слушано за неа а и се надевам дека е успешна и во мојот случај. Мене уште на прв скрининг матичната ми кажа за едното сигурно а другото претпоставка, потоа и др.Петрова од Ремедика со секој преглед ми го потврдуваше истото. И на ГАК ми кажаа исто. А јас сега откако изнакупив некои работи во машки и женски бои, почнав да си викам што ако испадне друга комбинација :D Лесно е за облеката, малце поглупо за креветчињата ако треба да менувам бои :D

Ова се нашите креветчиња, се надевам дека нема да има потреба од менување на боите :lol:

креветче 2.jpg креветче 1.jpg

Last edited: Aug 15, 2016
    Jagoda123, vitamina, Adina and 8 others like this.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Вo oднoс нa испитувaњaтa - јaс реaлнo мислaм декa мaлку пoвеќе се претерувa и сo тoa пoгoлем стрес се сoздaвa кaј трудниците. Бaрем кaј мене е тaкa. Сo првoтo oсвен скрининзите, две крвни слики и брис зa стрептoкoкa ништo не прaвев и ептен бев искулирaнa. Сегa се живo нaпрaвив и пoвеќе сум пoд стрес oд резултaтите вo исчекување. Зaтoa, aкo немa индикaции, сметaм декa мoжеби и немa пoтребa дa бидaт зaдoлжителни сите испитувaњa. Мoе мислење.
    @Abeja кaкo 37 неделa? Акo ти е термин нa 13.09, тoгaш уште немaш пoлни 36. Мене ми е термин нa 14.09, вo средa ќе бидaм пoлни 36 недели. Ме буниш и мене вaкa.

Kitten likes this.
  8. eleni27

eleni27 Популарен член

Преубави ви се креветчињата. Спокојно да си спијат беблаците внатре ;)
    За инекцијата те прашав, зашто јас кај тројца специјалисти сум била и сите ми викаат нема потреба. Другата недела пак сум кај Ќаев на ехо, пак ќе го прашам. Многу сум слаба, иако до пред една недела имав качено 10кг, пак мислам стомакот нема да ми порасне доволно и порано ќе се породам. А матичнава ми вика до крај ќе сум ги носела. До 40-та недела???????? Па ќе пукнам, ако вистина :@
    Уште сега имам попукани капилари по стомакот, цел ми се деформисува, овие двајца само се тепаат изгледа и плус секогаш кога мрдаат мрдаат во исто време.:inlove::inlove::inlove: Ги обожавам :l::l:

vitamina, Abeja, wings and 4 others like this.
  9. Abeja

Abeja Популарен член

Лелеее не ме буни сега и ти :@. Терминот ми е 03.09 изглеа според датум на последна менструација, тоа 13.09 беше на првиот ултразвук кај матичната според претпоставениот датум на зачнување кој беше на 23 ден од посл.менстр. и затоа она ме врати недела порано, односно покасно термин. Кога дојдат болки и кога почнат да излегуваат, тогаш нека биде :D
    @eleni27 фала, поубави да си купите.
    За пораѓање и тебе на ГАК ќе ти кажат дека до 39 ќе ги носиш, мене па ни поради шеќерот не ми рече за порано. И јас претходно бев кај Ќаев и тој ми рече исто до крај :D а стомаков не знам дали ќе истрпи. А бебињата само се истегаат, маваат кај стигнат, стомакот се тегне, за капилари да не правам муабет. Сега при крај па највеќе уживам во нивните движења, не дека порано не уживав. После пораѓање ќе ми биде чудно ама едвај чекам да си ги гушкам, па нека мрдаат слободно во креветче.

Last edited: Aug 15, 2016
  10. Annath

Annath Форумски идол

Амa не знaев декa 03.09 ти бил, јaс се вoдaм пo темaнa зa термини нa пoрoдувaње, тaму нa 13 си стaвенa. Акo е 03.09 термин, тoгaш си вo 37 неделa.
    Сaмo сo леснo дa е!

Abeja likes this.
  11. Ctete

Ctete Популарен член

Здраво мешиња
    Јас не пишувам многу во темиве ама редовно ве читам.Сакав само да ве поздравам за да знаете дека сум присутна.Инаку цела недела како сум настината и никако да ми помини се надевам брзо ке оздравам.При крајот на неделава сум на контрола кај матчната а ке видиме што е и како е.Кога веќе сум овде и да прашам дали се земаат брисеви во второ тромесечје и во која недела.Со лесно на новите мамички и сите имајте убав ден.

12. Offspring

Offspring Форумски идол

@Abeja , не живеам јас во Македонија :D ама секако планирав да отидам на приватно да видам на некој посовремен ултразвук и да дознаам за полот, овде на државно одам.
    @eleni27 двојајчани се, денес прашав пак потврди докторот дека се двојајчани. Инаку добри се, нормални, само мене ми ослабнала крвта малце па ми дадоа некои таблети витамински.
    Денес ме утепаа од шутирање.

Abeja and eleni27 like this.
  13. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Добар ден женски...
    Сабајлето бев за брисеви кај матичната, не било така безболно :| ... ама помина... и кажав дека планираме да одиме во Плодност во Битола и како да ми се нафрли: демек 4Д е било ништо страшно и овде имало апаратура, секој гиниколог можел да го прави... приватните болници биле само за пари... бла бла бла.... јас само и кимав со главата.... ми рече ако толку сакаш да бидиш сигурна имало некој тест што коштал 600 евра со 99,9 % и покажувал секакво заболување, приската не била многу сигурен метод ... Бог да чува се докториве... изгледа се навреди бидејќи не сакам кај неа да правам прв скрининг...
    Иначе во среда со мм ќе одиме во Плодност Битола :l: за прв скрининг... ќе го видиме бебулево :inlove: једва чекам!

LadyC likes this.
  14. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

а да... заборавив.... бактеријата кламидија не ја испитувале, ако сум сакала треба на приватно 1.200,00 денари во Авицена ја праќале или пак 1.300,00 денари за во Систина со што и пап тест бил вклучен... и и викам добро тогаш во Систина бирам... од кај да знам што и како треба :?:|(

15. Lorins

Lorins Популарен член

Женички, не верувам некоја да е толкав баксуз како мене, ама ај пак да си прашам.
    Бев денес на цтг, за прв пат цтг мирно, но бебе се свртило со главата горе, само 2-3 дена сум пред термин.
    Морам одма да одам во болницата каде ќе се пораѓам, за најверојатно да ми закажат царски или пак да ме почекаат да не се сврти, но тоа било ризично.
    Дали имал некој вакво искуство? Дали е можно да се сврти за 2-3 дена повторно со главата долу? Да не има некоја вежба да правам?
    Не ми требаше сега ова :(

16. butterfly*

butterfly* Популарен член

I jas odbrav sistina,mora na privatno

17. butterfly*

E arno imalo mesto da se svrti,za vezba nez,no ako ti e za uteha na moja koleska den pred termin se svrtelo ko so treba a inaku cela bremenost karlicno bilo

Lorins likes this.
  18. anastasija mitic

anastasija mitic Истакнат член

Kapucinoto kolku e dozvoleno vo bremenosta ? Stetno e ?

19. butterfly*

Jas bidejki nem kafe,samo po edno nasabajle kolku da mozam da funkcioniram :D pijam kapucino,no ne preteruvam bidejki pos imam kiselini,kolku sto znam ne e stetno msm i vo nego ima mleko

anastasija mitic likes this.
  20. butterfly*

Lele zenicki vo posledno vreme mn sum umorna,a za spienje muabet da ne pravime koga bi mozela 12h ko nisto bi gi otspala.Denes bev na prvoto ctg krstot mn me bolese,baska toa ctg ne bese vo red pa ajde na dr,mi se spie a do prva treba da pomognam kori ke se sukaat