Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. l.e.o.n.a 31.07

l.e.o.n.a 31.07 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    @LadyC да знаеш дека собите во Чаир новите се поубави од апртманот и тоалетот и све е поубаво ем стварно ќе имаш муабет со другиве жени...
    Апартманот е во стариот дел, кај патолошка , бев таму дека тоалетот кој е еден за цело одделение патолошка не работеше па ни го отворија апартманот и тварно полошо изгледаше пд новите соби.
    Коа бев во соба по породување немав мака стварно туку за шок соба ми беше маката...
    ем кога ќе си птиде посетата сама ќе си бидеш во соба и си прилично одалечена од другите родилки и од перосналот задолжен за родилките.
    Како си сакаш јас само да ти објаснам како стојат работите во чаир вака дур ми е свежо :D

На kikin и LadyC им се допаѓа ова.
  2. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Без забуни. Породилното е 100% од просекот на платата што си ја земала во последните 6 месеци. Затоа тие што биле на патолошка немаат 100%, туку 90% од платата (колку што се исплаќа за патолошка).
    Исто, ако на пример 4 месеци си земала 20,000ден, па после ти накачиле на 23,000 да речеме, породилно ќе примаш 21,000ден. Ова ви е од закон извадено, ќе ви го пратам и законот ако ве интересира.

На joy1 и kikin им се допаѓа ова.
  3. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249
    Јас како што сум запознаена, породилното е 100% од целосната плата, а не од редуцираната заради боледувањето... Сепак ако дознаете повеќе информации - споделете...

4. KoZee

KoZee Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2015
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    319
    Mene ne mi bese vazno,ama sega kako se nablizuva vremeto bogami se po strav i strav mi e ,a i citam po forumov mn losi muabeti za carskiot i sega stravot e lvl 100 :sweat::sweat:inaku 38ma kje sum togas...

Последна измена: 26 август 2016
  5. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Кога одиш на боледување во општите акти во фирмата стои дека можат да ти исплатат од 70-100% дневница секој работодавач сам одлучува,го работам тоа и го знам.
    Во нашата фирама зашто е јака фирма и да си на боледување ти плакаат дневница 100%, но во послаби фирми ти плаќаат 70% зависи од директорот.

6. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Фирмата исплаќа боледување до 30 дена. Потоа исплаќа фондот. А фондот за патолошка исплаќа 90%. Обично боледување фондот исплаќа 70%.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  7. VIKTORIJA 1

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Јас незнам колку време си дома затоа ти кажав јави се во социјално или сметководителот нека ти праша.
    Во секој закон оснен што е наведено што ти следува (100% од плата) има и ислкучоци и тие треба да се прочитаат.
    Ти кажав пример за пред година ипол за колешка наша пак ти проверизии пред да си ствараш нервози.

8. VIKTORIJA 1

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Мене лично ми исплаќаа 100% од плата секој месец точно на 25-ти без ни еден месец закаснување како што читав по форуми.

9. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    И мене секој 11ти ми исплаќаа продилно, ама просек, бидејќи јас имав промена на платата, прво земав една плата, а после ми ја покачија. За патолошката знам, бидејќи работам во сметководство и кај нас се работи на тој принцип.

10. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Посета? Нели нема посета во Чаир? Или за апартманот ми кажуваш? Па нели е еден и да сакам да го платам, сигурно ќе го дадат на некоја со поголеми врски од моите... :/
    @eleni27 значи добро кажувам ако разбрав. Пример ако плата ми е од Фонд последните 6месеци намалена 70% толку и породилно ќе земам, а не 100% од платата која сум ја примала во текот на годините што работам во фирмата?

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Мене ми е платата фиксна не ми покачиле да ме израдуваат, немам таков газда. :D
    Значи пример ако земам година дена уназад 20000 (трескам) толку ќе е и породилното или се зема во предвид и она од Фонд што ќе го исплаќаат неколку месеци ( кај мене ќе треба Фонд да ми даде за 3 месеци, пред тоа на фирма бев) ?

12. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Ќе земаш нешто помалку од платата, ама да ќе ти ги земат тие три месеци во предвид. Јас така знам.

13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Дилемата е разрешена. Многу ти благодарам. :*

14. ane-sk

ane-sk Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2011
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    708
    Ne se sekiraj porodilnoto e 100 %,jas taka go zimam i do sega ne mi kasnele osven prviot mesec radi dokumentacija.A za apartmanite vi drzavno e druga prikazna...mnogu e glupo sto toa e koj naceka naceka..jas neznaes kolku molev za vtorovo da bidam ama nemase slobodni (deka celi 2 apartmani se na GAK na tolku zeni)sakav i da rezerviram i pari da ostavam no nemozeli taka.Za moi pari da molis ama toa e,duri im nudev obicna soba da si ja platam kako apartman sto i toa ne mozelo...ama toa e nasata cudesna zemja;)

15. l.e.o.n.a 31.07

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    За апартманот посета мислам ... Иначе нема шанси да посета во обичните соби
    Беше слободен апртманот баш тие денови јас кај кога бев а ако си сега сигурна дека ќе бидеш царски резервирај си го...
    Инаку ако толку ти е само за посета тогаш земи го апартманот иначе за друго не вреди...

16. l.e.o.n.a 31.07

Се зачлени на:
    30 мај 2016
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    543
    Јас уште го немам однедено во фирма документот од гинекологот... сеа незнам дали да го носам денес само тоа или да почекам изводот да е готов деновиве па све наеднаш да однесам ? м ?

17. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    286
    Здраво девојки како сте?
    Јас овие денови многу размислувам за чинот на породување и мноооооооооооогу ми е страв ;(;(:x
    Буквално ништо не може да ме смири ниту да ме утеши, незнам што да правам??
    Вие се чуствувате вака??/

18. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Здравје, ќе видиме како ќе биде. Не ми е до посети колку што си сакам приватност. Ајде. Ќе видиме до тогаш. Што е тука е, бар да знам што и како е...

@julia87 да, ем рано ми е, уште од сега тресам гаќи. Па и сонови и се, па дали ќе биде се во ред, триста прашања...

На l.e.o.n.a 31.07 и julia87 им се допаѓа ова.
  19. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Имам отворен заб, почна да ме боли денеска. @Annath што смеам да му ставам да се смири, имам преголема фобија од забар, а и докториве ми рекоа на забар дека не смеам да одам (баш вчера прашав пак) ради стравот. Заболек капки? Прополис? Апче за болка некое?

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Нормален е стравот од непознатото, но кога ќе дојде моментот нема да има страв, туку возбуда, нетрпение, итање кон болницата, збунетост. Покасно обиди внимателно да слушаш што ти кажуваат и да фатиш ритам со контракции и напони.
    Ќе бидеш како во филм, едноставно ќе си тече се и ќе ги вршиш нивните барања. Како на друг да му се случува уствари.

Ќе бидеш среќна што конечно дошол моментот и ќе се трудиш што побрзо да се олесниш.

Јас лично никогаш не гледав клипови со пораѓаи, се трудев да се поштедам од негативности или слики/филмови кои би ми вметнувале дополнителен страв.
    Секој е приказна за себе и нема некое универзално правило, независно царски или природно. На крај сите здрави/живи и со бебчињата во раце.

На LadyIvvy, mal.ecka, Jagoda123 и 9 други им се допаѓа ова.