Добро утро и од мене мешиња.. Гледам денес тема килограми, епа јас многу се немам здебелено околу 5-6 кг ама пак си бев дебелка и тоа бајаги дебелка и пред да останам бремена, докај 7ми месец не ме ни приметуваа дека сум бремена, а сега и тоа како се гледа.. Мене единствено нешто што ме мачи е грбот колку ме боли кога ке одам некое време тоа е страшна работа.. Инаку и јас си се тешам со тоа дека ке ослабам по породувањето.. Незнам зошто вас ве боли главата од клима , јас можам цел ден да седам пред незје и ништо не ми е Инаку денес влегуваме во 34та недела Имајте убав ден..
Сонце бидејки сме колешки во килажава сакав да те прашам кога почна да ги чувствуваш движењата на бебушот, бидејки јас сум 16 недела и цело време ме фаќа страв дека нешто не е ок бидејки ништо не чувствувам. најверојатно од кг од претходно па искрено ми е страв да ти кажам. пс. Ти имаш уште малку па оп пак мекици, ајде со лесно
леле и јас не чувствувам ништо, нити болки, нити мачнини ни ништо, мешето мислам сеуште не ми се познава, мада сите кога ме видат ме гледаат право во стомак и ме прашуваат да не сум трудна, ама јас си имав салце и претходно уште пред да останам трудна, си бев поправена, иначе 1 недела сум поназад по УЗ, а по последна мензис сум 16 и пол недела така да и јас се прашувм кога ќе почне да се познава, кога ќе се осетат првите движења...
Аххх зошто ја почнавте темата килограми . Јас сум втор месец и немам ниедно килце качено, но ме мачи понатака. Идеално здебелување било 9 кила, па дај боже само толку да бидам. Три или четири килца одат кај бебето, другите одат во водата кај што плива бебето и две кила си задржуваш. Исто така и стриите ме мачат, со што се мачкавте вие?
^ Стриите мене ме мачат најмногу И претходно си имав доста,иако сум прилично слаба,ама сега ептен.По препорака на другарка која рече ниедна стриичка не и се појавила благодарение на Оригинал Павловиќевата крема,ја купив и јас од Тинексот ,па ќе видиме за резултати.
ТеаB, јас сега почнав да се мачкам со масло од еуцерин,ми го донесе брат ми од Мк од Зегин, околу 720 ден.мислам дека ми рече го зел, ама заборавам да се мачакам , треба сабајле и вечер, а јас само сабалје кога станам ми текне дека теба да се мачкам, стрии немам сеуште, ама нели се мачкаме за де не ни излезат, па колку ќе биде така ќе видиме. инаку и јас до сега 4 месец сум, немам ни 1 кило качено, па за понатака ќе видиме
Честито нека е да е живо и здраво,еден совет за градите земи стави тенџере на шпорет да зоврие со вода потоа градите над тенџерето мислам над пареата ги држи така со раците како да се измолзуваш пполека ќе омекнат повтори неколку пати и потоа со рачна или елелктрична молзалка се измолзуви на мене тоа ми беше совет од една другарка и многу ми помогна кога ми беа градите камен,зошто ако не се измолзуваш и ако ти останат градите тврди можеш да го изгубиш млекото да ти се засири во градите да ти станат како грудки грудки поздрав убав ден со твоето малечко
Леонтина, честитки за бебушот, да е жив и здрав и голем дечко да порасне. Се изнамачи, се изначека ама вредело, не се раѓа секој ден толкаво бебуле. И оно мака си имало како да излезе а да не ја намачи мама. Иначе за килограмиве, јас не само што се немам здебелено, туку ослабев ни мање ни више 10 кила. Имав многу крварења, депресии,анемии,нејадење,повраќање...ама еве сега полека влегувам во форма, па едно килце качив. Сега кога ќе му ја оправам,само напред и напред ќе идам, никој нема да може да ме стигне... Цмокче до сите трудници
мене пак ми рекоа дека нормално било да качи до кај 12-15 кг во бременоста јас сум поправена некаде 2,5 кг до сега, се надевам нема да растат кг така брзо а за стриите јас засега немам мака, ама постојано се проверувам и ако ми текне на вечер се мачкам со витаминска маст, а за понатака ке видиме дали ке се појават
За килограмите јас знам дека е нормално 12кг да се качат. Стриите јас се мачкам од 2ри месец, а испаднаа дури во 7ми. За првите движења на бебушката ќе почекате до 18-19недела, најрано, ама едвај се осеќа тогаш,и ќе бидете привелегирани само вие да чувствувате, за татичко да осети ќе треба да почека до 20-21н. А јас си останав дома, ми се најавија гости за вечер, па ништо од Матка, се фрлив на чистење и средување. Па малку пауза, зошто почна мешко да боли, да не се преоптеретам многу.
искрено скарана сум со пресметка на месеците навистина многу се бунам, инаку сум 15 недела и два дена споед ехото, и по него си се водам, докторката ми рече дека сум покасно останата бремена а според последната менструација треба да сум 17 недела некаде... а еве што најдов на еден друг форум , според него сум 4 месец така ? 1 месец: 1-5 недели 2 месец: 6-9 недели 3 месец: 10-13 недели 4 месец: 14-17 недели 5 месец: 18-21 недели 6 месец: 22-26 недели 7 месец: 27-31 недели 8 месец: 32-36 недели 9 месец: 37-40 недели ти која недела си?, лелел сега видов погоре дека си 2 месец ллеле и кај мене како е за една генералка ама ке почекам да залади времево само што стојам се потам а не пак да се расчистам сега
Не се секирај уште малце па не оно туку целиот стомак ке ти мрда, инаку јас прв пат го почуствував во 15 недела мислам дека беше ама не мрдање туку осетив дека имам нешто во стомакот, а од 20 недела натаму почна повеќе да мрда и повеќе го чуствував, немој да се оптоваруваш со тоа кај секого е индивидуално Мекиците едвај ги чекам со душа чекам да се олеснам , со лесно нека ти е и на тебе Инаку јас секој ден чистам ли чистам само за да се уморам да можам навечер да спијам , или ако не чистам ке одам некаде , тоа е што да се прави ајде ке издржиме уште малку..
Prasanjevo ne e vo temata no maticen lekar mi e dr.Vaso Korunovski bidejki bremenosta mi e da kazam teska otoci pokacuvanje na pritisok dali bi sakale da mi pomognete i da mi kazete sto mislite za mojov doktor nekako lugeto sto gi znam mislenjata se podeleni dali nekoja od vas odi kaj nego mi izgleda ok no bi sakala nekoja so pogolemo iskustvo vi blagodam odnapred mnooogu i so lesno na site mesinja
Еве тука да си се олеснам пошто онака ќе треба да убијам некого... Два месеца сум на боледување поради ризична бременост, имав неколку крварења, болки, кафеав исцедок имам цело време,на терапија сум со прогестерон инекции и утрогестан,и така натака. За следното боледување требаше да идам на комисија во државна на конзилијарно мислење. А тоа беше денес,во 8 сабајле. После 3 саати чекање сестрата ни ги врати книшките и ни кажа дека една од докторките спиела па да дојдеме во 14. Во најголемиот пекол отидов пак,со цела документација, па прегледи вагинални, и на крај НЕ МИ ДАДОА БОЛЕДУВАЊЕ. Супер сум била. ,,Слободно шетај се, работи си, оди си на работа,ништо не ти е,, Така ми рекоа. А една што беше пред мене,вработена на кожна клиника, мајка и на гинекологија, и без никаков проблем и лупнаа боледување. На сите други жени што бевме таму, која со крварења, која со тешки болки, која отворена уште во 5 месец, не испратија дома. Ете така функционира нашето здравство.
Katastrofa bas mi e zal mislam deka treba da go prijavis ova kako ok zar treba da rabotis vo vakva situacija nenormalnise e bas se iznervirav zar za dgabe e trudnicko boleduvanje alal im vera na onie trudnici sto mozat bez problem da rab ja od krevet wc i ednas so sila nadvor na vozduh Silk prijavi neznam so lesna bremenost neka zavrsat problemite i da uzivame vo bremenosta
Оффф лелееее на кого да пријавам...??? Па тоа све е како од една мајка родено. Никој ништо не те слуша. Вториот пат кога ептен искраварив беше од истите нив, ми се дереа тогаш како луди, и ме избркаа од ординација. Следниот ден прокрварев. И кој си истрга маки...??? ЈАС НОРМАЛНО. Никој нема за ништо да сноси одговорност. Се чуваат меѓу себе. Дури ни извештај не ти даваат дека си способен за работа, за да неможеш утре да ги тужиш или пријавиш ако недај боже нешто ти се случи. Јас и да ги пријавам ќе речат ,,ти имаш доказ дека си била кај нас???,, А јас нормално немам,и така они пак се заштитени. Тоа е...Па уште најтрагично е што сме во нивни раце и зависиме од нив. Ти чувај се, одмарај, лежи, и не му ја мисли за ништо. Најбитно ти е бебчето, а за шеткање има време кога ќе ги родиме ќе се изнашетаме. Поздрав и се најдобро
искрено скарана сум со пресметка на месеците навистина многу се бунам, инаку сум 15 недела и два дена споед ехото, и по него си се водам, докторката ми рече дека сум покасно останата бремена а според последната менструација треба да сум 17 недела некаде... а еве што најдов на еден друг форум , според него сум 4 месец така ? 1 месец: 1-5 недели 2 месец: 6-9 недели 3 месец: 10-13 недели 4 месец: 14-17 недели 5 месец: 18-21 недели 6 месец: 22-26 недели 7 месец: 27-31 недели 8 месец: 32-36 недели 9 месец: 37-40 недели http://tvoebebe.com/BREMENOST/bremenost.php еве тука ги има тромесечијата по седмици.. а ти ljubicicaa си 4-ти месец.. исто како јас само што јас сум 14-та недела.. позз..
leo-n-tina, прво нека е живо и здраво синчето, среќа и радост да Ви носи! Во врска со градите, најди си мали шишенца од по 0,5 литри и стави во нив топла вода (може и термофор, но мене најпрактични ми беа шишенцата и заради големината и обликот ) Онолку топла колку што можеш да издржиш, да не кажам врела. Држи ги под/над градите. Нежно масирај ги градите. Од време на време ставај и ладни облоги. И, да, купи си од аптека маст за брадавиците на градите, има една од Еucerin добра, има и обична во едно бело кутивче, да не ти испукаат брадавиците бидејќи многу е болно. Седи колку што можеш повеќе со откриени гради и да знаеш дека понатаму по некоја капка измолзено млеко е одличен лек за испукани брадавици и им дава некако на еластичност. Исто така напипувај ги градите и НИКАКО не дозволувај во нив да се создадат грутчиња. Доколку почувствуваш такви ако треба и посилно стисни малку по малку од страна и измолзувај се. Со среќа во доењето! Се извинувам за офтопиков ама не ми успеваше да и пратам лп.