Dobro vecer mesinja jas denes sabajle se porodiv so carski poradi visok pritisok a beba besa karlicno.jas sum takai taka ama bebuska mi ja ispratija za Atina ( u grcija se porodiv) se napila vodicka od mene i malko tesko disese mi kazaa ne s nesto ozbilno ama jas uste ne mozam da se smiram od placenje i temperatura krenav duri... seto loso kaj mene se zbraloo
Не ме утеши ама ме изнасмеа. Инаку не се плашам од неспиени ноќи, не се плашам јас дали ќе имам време за мене, само да помине се во најдобар ред на пораѓај и да ми е здраво и живо бебето. Леле не сум ни стигнала да мислам што потоа. :/
Прво да сте здрави и живи и ти и бебушот, ајде не се секирај и не плачи, знам мн случаи бебето кога ќе се напие од плодовата. Се ќе биде во ред, а на тебе тек допрва сили ќе ти требаат. Ти испраќам милион гушки и бакнежи, пак да ни пишеш и да закрепнеш брзо.
Poroduvanjeto ti e najmal problem. Mene eve po vtor pat me ocekuva pa ne se plasam. Ni prviot pat ne se plasev. Na gak apartman ne ti treba, sobite se kako hotelski. Edinstveno mislam deka ti treba odmorena da bides, da se vrati mt od tamu kaj sto e i da te relaksira malku. Posle sto ti sleduva ke vidis, nema da te plasam sega. I zeno, ne se plasi od poroduvanje, toa ic ne e strasno, veruvaj.
Tи без анестезија се пораѓаше? Значи невиден паничар сум, ете многу се плашам. Господ да не чува сите нас и нашите бебенца ама и да ни е со лесно.
Zenskinaj ve molam ako nekoja znae neka mi odgovori hitno mi e mnogu. да ве прашам приската на клиника ја прават и попладне односно дали земаат крв попладне,бидејќи јас имам закажано за четврток попладне па сега малце ми е чудно зошто попладне и дали земаат крв и попладне?Поздрав @KoZee neka ti e zivo i zdravo i bidi bez gajle kje ti trebaat sili za da se cuvate so bebusko,se kje bide ok polno bebinja si pivnuvaat od vodata i se e ok ic ne mu ja misli,vi posakuvam brzo oporavuvanje i bezbroj gushkanja doma so bebus.Gushki
Bez anestezija. I jas ti vikam da ne se plasis, ama ja kako se plasam od carski, ne si svesna. Sega se molam samo prirodno da se porodam, od anestezii smrtno se plasam.
@KoZee i jas sum piela plodova voda ne e nisto strasno ke ve zadrzat edna nedela i posle ke si se guskas so bebus.I bratucedka mi isto taka sinceto i pielo plodova voda i gi zadrzaa vo bolnica 6 dena i sega se si e super.. Misli si samo deka naskoro ke si se guskas so bebeto i bidi srekjna sto konecno ke ste si zaedno i @LadyC nemoj da si pravis nervozi.I jas isto se plasam ama ete koga ke pomislam deka pomegju bolkite ima period vo koj mozes da zemes vozduh i da soberes sila ...si se tesam .. I jas prirodno ke odam bez anestezii i cuda ....pa si vikam kako za site taka i za mene ..samo gospod neka e so nas
@LadyC двете без анестезија ги родив (немаше време), и уште 10 би родила без проблем. Ништо страшно! Боли кај некој повеќе, кај некој помалце (ако ја фатам мајка ти ќотек ќе добие зашто те плаши). Се поминува брзо и се заборава. А @eleni27 убаво ти вика, "забавата" почнува откако ќе се породиш Во болница не ти треба ништо посебно. Врска немав бебе како се држи а не нешто поише. Па фино лепо кога се породив ме сместија во соба и изволте покажи се. Бебето беше со мене 24/7, сама го ставив прв пат да цица, среќа моја па фати, ни успеа, пелени му менував, папочето му го чистев и правев преврска, го успивав... Без никој да ми покаже. А кога случајно еднаш во денот ќе влезеше некоја сестра се осеќав ко на испит, трема ме фаќаше и стрес ми набиваа. Затоа најдобро сама. А мене раната долу никој не ми ја ни ѕирна. Буквално се осеќав ко дома сама да сум се породила, па супер успеавме. Не се секирај и ти ќе успееш, не паничи уште сега
@LadyC jas za tvoe dobro te karam taka mi vikaa mene kiga bev mala Ako odis cair, poseta nema sigurno. Kumata moja se porodi tamu. Davaa i pari za da gi pustat, ama ne popustij dole, nemase sansi. Snaa mi pak, lani se porodi na gak. Lezese na patoliska nekolku dena. Tamu bez problem vleguvavme. Koga se porodi, ne ne pustija vo sobata kaj sto bese. Ona izleguvase vo hodnik. Ke si posedevme,ke kasnese malku i toa bese. E sega nekoi vleguvaa...kako biraa kogo ke pustat, kogo ne, ne znam. Megjutoa maz ti ke te vidi sigurno. Ako ne vo soba, vo hodnik Mene znaes samo sto me plasi? Da ne ispanicam i da ne mi se kaci pritisok. Cesto mislam na toa... Se nadevam deka nema da se sluci. Telefon ke imam, ke se javuvam. Ne znam da ti kazam, jas pak ic ne se sekiram ako ne gi pustat na poseta. Samo da ima koj da mi prosverca jadenje sekako za 2-3 dena ako e se vo red sum doma. Najbitno e bebe i ti da se dobri. Ti da se spremis psihicki deka toa koga ke mu dojde da izleze, ke izleze. Sto se odnesuva do bolkata, sekoj za sebe. Jas se nesto si mislam deka ti top ke pomines i posle ke me baras da me castis za predviduvanjeto
Ќе се оправам сигурно, али така кога ќе прочитам нешто ( читај мн чепкам по нет) само читам некои кратки хорор приказни. Е уште пораѓај не сум гледала (тоа нема шанса ни да гледам уопште) . Може ми е страв од непознато. Како и на сите нас тука ( на повеќето )
Пази што си кажала. АКо е така, те частам бе срцка не е проблем. А за утре, ќе одиш на предавање да се пријавам и јас?
Cestitki,neka e zivo i zdravo bebceto a tebe brzo oporavuvanje,ne se nerviraj se ke bide kako sto e gospod nikoj ne e
искрено збуната сум не знам што да правам.другарка од искуство ми рече дека доколку рутинските контроли покажат недај боже некакви индикации тогаш се прави или преку крв или амнио.докторот ми рече уживај си не се оптеретувај. сега со ифв знам дека го одбираат најдобриот материјал, ама сепак генетика е генетика.не се докторите магионичари.ќе видиме.фала ви на одговорот. добра ноќ
Pazi sto si vetila Lejdi jas sum najgolemiot pica jadac da znaes! Za utre prijavuvaj se obavezno dobro predavanje bilo, se rasprasav jas. Mozes da se prijavis i za na klinika,ma da mislam deka spored nedelite ti e rano. Jas i tamu se prijaviv. Pocnuvam od 6ti septemvri. Aj da vidam dal ke me naucat nesto stvarno
Здраво мешиња.Ве читав за стврднување на стомакот но ништо не разбрав.еве денес на мене цел ден ми е како камен и едвај се движам.од што се прави така дали од храна некоја или од многу движење цел ден.и еднаш и кажав на док.но ништо не ми кажа.вие тука сигурно ке ми дадете некој совет.позз
Денес бев на преглед кај нова докторка. Не ме држеше да чекам до орган скрининг, па колку да видам дали се е ок. Плодова вода ок, плацента ок, големина според неделите ок....бебушот е карлично поставен и баш каде што притиска доле имам наболувања, посебно навечер. Кога слушна и дека сум со мало дете ми даде терапија со утрогестан 200, по два пати на ден. Не знам што да правам. Покомпетентен ми е прегеледот кај Димчев ама тој е на 13. Не знам ни јас дали женава сака само парите да ми ги зеде за пак да одам кај нејзе или стварно сум за терапија .
Епа не е проблемот во тебе, проблемот е во мајка ти. Зошто такви муабети? Не сфаќам стварно. Боли, факт, ама дека болките се толку страшни и неподносливи не се, да не се лажеме. Јас бев три дена со болки, да беше толку страшно ќе умрев и немаше да дочекам да се породам. Без болки не може. Епидуралот не го ставаат на почеток, ти секако ќе си ги истрпиш болките до чинот на породување, па дури тогаш ќе си добиеш анестезија. Јас лично сметам дека нема потреба од нејзе, но тоа е право на избор. Не ја побарав ни со син ми, не мислам ни сега да ја барам. Занемарливи се и епидуралот и апартманот во тие мигови, верувај ми. Едвај ќе чекаш да се породиш. Да си се олесниш и да се запознаеш со твоето СЕ! Јас и без посета би издржала, но не можам без син ми. Ќе сакам него да го видам. Никој не ми треба, синчето морам да си го видам. Зар би раѓале жениве второ, па и трето да било толку страшно? Мајка ти претерува. Извини вака, ама стварно не знам што ти раскажувала што си ти толку исплашена. Не одиш на кланица, одиш да родиш бебе.