Имам континуирани болки во долниот дел. Превентивно поради болките а и бидејќи со мало дете сум. Колку и да одбегнувам да ја кревам, некогаш ми е неизводливо без физички напор да се справам со неа кога сме сами.
@danichap сега ти го прочитав прашањето за утрогестан а и одлуката да го ставаш. Во втората бременосѕ многу ми беше тешко. Исто така имав болки во долниот дел, воопшто не можев да шетам на долги релации, понекогаш дури ни на кратки. Матичната моја ми има дадено утрогестан само на почетокот од бременоста, една недела дали ги ставав, и тоа беше ко превентивно нешто, знам дека и јас се мислев што да правам. Нејзината забелешка беше дека утрогестан својата функција ја врши токму во тие првите месеци, а ти си веќе пети ако не се варам. Сакам да кажам немаш штета од нив (барем не слушнав), ама дали ти е и навистина потребно е прашањето.
Мене матичната не ми зема пари за ништо,ни за ехо ни за брисеви ништо,само за сликичка ако сакам тогаш си ја плаќам 50 ден.А јас се осеќам тешко едвај одам,брзо се задишувам и болки во долниот дел на стомакот имам секој ден и кај препоните,а уште 3 месеци незнам како ке издржам едвај чекам да поминат уф..и од малце што апнам се прејадувам....а вода кога пијам се иступанувам....наредната недела влегувам во 7 или по наредната веќе незнам ни во која сум.....само трчам по синко од тоа да ке ме боли....
Ве читам и навистина не ми е јасно ова со плаќањето иако знам дека во македонија се се плаќа, пак се чудам пак ми е чудно. Сум била во многу држави, сум разменувала искуства со многу жени низ други држави и ниту еднаш никој не кажал дека плаќа за се и сешто во бременост. Конкретно јас ништо не сум платила до сега. Ниту прегледи, ниту испитувања, ниту лекови за бременост. Тотално се ми е бесплатно од целокупно здраство дури и посета на забар цели 2 години ми е бесплатно тотално. Како бе не им е срам за се да земаат пари, дури и за прегледи и испитувања?! Каква е нашата држава всушност.
Тоа сакав да чујам дали барем на некоја од нас не и наплаќаат пошто ко шточитав ехо, пап и микробиолошките треба да се бесплатни или максимум 150ден со партиципација. Сите не поткрадуваат значи, мене ехо ми нсплаќа 300ден. Иначе бев до вчера на боледување поради константна болка во препонот и потешкотии при движење или подолго стоење и одмарав лежев и не ми се смири воопшто. Дури се испаничив да не имам предвремен порагај. На матичната коментарот и беше дека до крај ќе си ја имам болката поради тоа што ми тежел бебуш. Само проблем ми е на работа како ќе издржувам ама тоа е ќе се истрпи.
Lele luge ne izgorea ova maticnive,eve nekolki pati idam na klinika nisto ne plakam,ova maticnive se napolnija so pari,koj vi e maticen ginekolog?sekoe idenje bez iljadarce ne pominuvam,aman veke...
Јaс утрoгестaн плус прoгестерoнскa инекцијa стaвaв oд 22рa дo 34 неделa, пoмaгa и делувa . Сo нив и сo лежењетo си јa зaдржaв бременoстa.
Jas teram 37 nedela, do sega mi se cini na nilion pregledi sum bila, kaj maticniot ne mi zemale nitu denar, milion pati sum bila za krv, mokrakja, urinokultura, transfuziologija I nikade ama bas nikade ne mi zrmale nitu denar. Edinstveno so sum platila e koga mi go prakjale brisot vo avicena za klamidija dr nisto. Ne minuva vremeto zeni, kazete so da pravam pobrzo da pomine ovoj devetti mi se cini cela vecnost e...
Секое ехо мене ми го наплаќаат по 200 ден кај матичната, а крвната слика со упат одам кај нас во Здраствен дом и е бесплатно за трудниците
Не само што наплаќаат ехо, мене матичната и 400 денари плус ми наплати за 4 те стапчиња брисеви што ми зема ама ај си викаш нека биде се како треба ке ги дадам.
Значи срамота е ова што го прават! Мене матичниот ми наплаќа 400 ден за ехо, понекогаш 200 ден онака рандом ако отидам за упат или рецепт и 400 ден за земање брисеви. И воопшто не сум задоволна од неговите прегледи и совети... Следен пат ќе му побарам фискална сметка (Инаку бременоста ја водам кај приватен гинеколог кој е супер... Сите резултати,сите прегледи и слично ги има архивирано...и многу е посветен за разлика од матичниот кој не се замара ама баш ич.)