Не сакам да звучам лошо... Но нели ги знаете последиците доколку мајката има RH(-) а таткото е RH(+) ? И не ми е јасно зарем гинеколозите не ве прашале досега....
Ццц не ми се верува, тука е крив гинекологот, јас само што влегов во второ тромесечје докторот ме пушти на трансфузиологија, ми рече иако знаеш дека си рх негатив ти треба црно на бело за на пораѓај, а таа девојката не ни примила инекција во 28 недела, зошто е рх негатив...
Се е тоа во ред ама што ако немам картонче? Имам печат во книшка и со тоа ќе одам на пораѓај. Пак треба да проверувам крвна група кога знам и се правам како што треба....?
Ете јас не знаев дека од приватниве лаборатории не ги важат резултатите. Тогаш со време закажете си на трансфузиологија. Јас извадив кога бев бремена со син ми и тоа ќе го приложам и сега. @kikin не знам печатот дали го признаваат, распрашај се. Едно време знам дека не ги признаваа ниту оние картончиња што ги издаваат кога полагате за кола. Јас не гледам секогаш вина во трудниците, има доста што не си ја знаат крвната група и Рх факторот. Гледам вина во гинеколозите. За секое испитување, ама буквално за се должни се да ве известат, да ве насочат, да ве упатат. Виновни се трудниците само и само ако не одат редовно на контрола и не ги слушаат советите на гинеколозите. @apple12 цимерката моја мислеше дека бебето и е недоносено, па неколку пати ја искараа што не одела на редовни контроли и ја убедуваа дека го има родено на време. Ниту брисеви правела, ниту крвна слика, ниту редовно на ехо била. Рече еднаш или два пати на приватно била во цела бременост и толку. Некои жени и нивните бебенца само Господ ги чува!
Од кога не ги важат? Мене пред две години не ми направија проблем, испитував во Адриалаб. Инаку кошташе околу 800ден, чисто да ви се најде како информација.
Jas uste na prv pregled si kazav deka sum 0- krvna grupa. Znaev deka treba da se prime inekcija ako ja imame taa krvna gruva, neznaev koga samo. Prasav, mi kaza maticmata. Na 28+1 primiv rogam. Mi dade upat za vo drzavna vo mojot. Za ispituvanja mi kazala od sam pocetok koi da gi pravam na sekoi 4 nedeli. Sama si barav upati, bidejki znaev sto kako i koga da ispituvam. Doatapna e vo sekoe vreme da se javam da prasam sto ne mi e jasno. Osobeno ako trusnicata e so visoko rizicna bremenost. Na sekoj pregled naglasuva. Za nosenje na rezultati za poragjaj. Kaj nas vo Kavadarci kolku sto sum informirana ja baraat celosnata istorija, komplet rezultati, hronoloski podredeni. Gledam vo sekoja klinika, grad e razlicno.
Јас се јавив да прашам пред некое време,имав картонче од возачка такво и ми рекоа доколку има печат и потпис од транафузиолог тогаш е валидно
Sekako deka prasale ne li citas pogore ? Samo nemaja nikoj nikade kazano deka treba kartonce da se vadi i deka treba pecat
@Twins02 како сте? Те мислам и искрено се надевам дека онаа статија што кружи по социјалните мрежи овие два дена не се однесува на тебе и твоите близначиња?! Ја прочитав и просто невозможно беше да не помислам на тебе. Уф, искрено се надевам дека се е во ред?! Пиши штом најдеш време, те мислиме!
Девојки за скрининг во приватниве клиники, конкретно систина, потребно ли беше да носите мајчина книшка или било каков вид на медицинска историја за дотогашниот тек на бременост, или обичен разговор при запознавањето беше доволен? Вторник сум јас, ама со време да си спремам доколку треба нешто.
Мојот коментар не беше лично упатен до никого, како што прочитав некоја незнаела до породување која крвна група е,а капак и дека ниту гинекологот кажал дека треба да се испита...
Мислам дека не ти треба ништо, само 2150 денари. Ама еве нека каже и некоја друга феминка, мене Димчев и иако ја водам таму бременоста не ми гледаше во компјутер, само ме потпраша и ме седна. Бтв он и цервикс обавезно мери ако си кај него на скрининг.
Vo koja nedela treba da se primi vakcina za krvnata grupa(ako se Rh+ i Rh -)? Jas sum 24+1 do sega nikoj nishto ne spomnal ovde za toa.
Имаш ли мајчина книшка? Можно е да е нотирано па ако било се во ред, односно +, воопшто да не спомнале. Барем кај мене беше така. Мислам 28-30 се прима. Нека ме исправат трудниците и мајките кои веќе ја примиле.
Nemam... Samo na pochetok mi proverija krv i tolku. Mozhe bilo kako shto treba pa ne treba da zemam shot.Daj Boze da bide sve ok.
Имаш ли некаков документ со сите кратеници за крвните анализи? Конкретно, кај мене во Германија, истотака при установување бременост ми зедоа крв и потоа сама видов дека еден куп анализи ми направиле. Делумно морав и сама да ги барам кратенките што значат а никој ниту ме праша ниту потоа ми кажа за истите.
28+1 јa примив јaс. Се примa oд 28+0 дo 28+6. Некoј ден пoрaнo пoкaснo не е стрaшнo Кoјa крвнa групa си знaеш? Акo си ти негaтив a сoпругoт пoзитив вo тoј случaј се примa сaмo.