Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    @^angel^ @Jagoda123 @eleni27 @kikin ве гушкам сите. Извинете вчера што не вратив, воопшто не бев ок. Ви благодарам за кажаното. Не сум воопшто спиена од нервози. Сабајлево се пишавме, грев ме фати и за него он навистина не заслужува да му се карам. Како во карантин е таму. А неа мамето ќе и го расплачам. Ова не е завршено, тек допрва почнува.
    Бебо ми е мирен како бајче од вчера вечер. Ептен ми е жал за него, ама тоа е, не можам да сменам.
    Денес нов ден. Се надевам подобар од вчерашниот.

На eleni27, butterfly.mk, kavadar4anka и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Mama_Mia

Mama_Mia Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    162
    Zdravo. Jas sum nova na forumot I vo ulogava na majka. Bremena sum 5 nedela I se bese vo red do pred dva dena koga pocnav da povrakam. Prethodno nemav nikakvi macninI,no ovie dva dena nemozam od toalet da izlezam od povrakanje,nemam apetit za nisto,mi se gadi od sekakov miris osebeno od jadenje I imam nesonica. Mnogu mi e strav od povrakanje i mi doagaat losi misli. Inaku imam sitna gradba slaba sum,nikogas ne sum imala stomak a sega pak od povrakanje vo grbot mi e otiden ve molam za sovet I sto da jadam za da nemam macnini ili barem malku da gi smiram. Pozdrav

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Со првата бременост бев иста, и водата ја повраќав.
    Ослабев повеќе кг. кои си ги вратив потоа во понатамошниот тек од бременоста. Во однос на повраќањето не се плаши, нема причина за лоши мисли бидејќи е нешто доста често кај многу трудници а бебето влече од резервите.
    Во однос на исхраната најдобро сама да утврдиш што ти одговара и во кој дел од денот...кој вид на овошки, какви салати, некој крекер, јаткасти производи можеби. Се е индивидуално.

Честитки за бременоста и со лесно.

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Гледај да избегнуваш запршки тешки јадења.... А за повраќањето е нормално. И да ослабиш во ред е после ќе си надоместиш :) со лесно

На Mama_Mia и LadyC им се допаѓа ова.
  5. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249

Немој да се плашиш од повраќање, едноставно така ти реагира организмот, прашај гинеколог за совет можеби ќе ти помогнат апчиња од типот на ранитал (не знам точно како се викаше) и пробај да најдеш храна која нема да ти го надразнува рефлексот...

6. Mama_Mia

Mama_Mia Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    162
    Vi blagodaram, se trudam da ne mislam na loso ama tesko mi odi se nadevam vo idnina ke se smeni i toa imajte ubav den

7. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Значи без грижи. Трудна си! Тоа значи повраќањето. Воопшто не е страшно, ама и е мн непријатно. Јас имав такво гадење и повраќање до 13та недела па ми се смири, кај некои трае подолго, кај некои пократко. Не се секирај, се ќе биде во ред. :)

На Mama_Mia му/ѝ се допаѓа ова.
  8. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    @LadyC site sme isti,i mm e ist,kavgi radi drugi... baraat gaga,a nas nikoj edna cepkalka ne ni dal.

9. anastasija mitic

anastasija mitic Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    471
    Mamicki dali ima vistina vo toa sto velat deka maskite podocna se ragaat a zenskite porano ?

На butterfly.mk му/ѝ се допаѓа ова.
  10. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    sin mi se rodi 3 dena pred termin,bebco pak e masko ke vidime ovoj hh
    mislam deka nema vrska, jetrvami so treto masko se porodi 2 nedeli pred termin.
    zavisi do postelkata.

11. Mama_Mia

Mama_Mia Активен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    162
    i jas mislam deka nema vrska toa, mojata baba na sestra mi sekogas velese "neznaes koga ke se porodis, niti pak kakov e polot, zatoa sto ne si go stavil so raka tamu, toa e rabota na gospod" taka da mislam deka nema toa nikakvo vlijanie

На eleni27 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Девојче со лоши мисли ништо не правиш можеш само да си наштетиш. И колку да ти е ситна градбата не се плаши од повраќање ти кажаа членките дека тоа е нормална работа во бременост. Па не се сите крупни кои останале бремени. Јас повраќав до 4 месец а еве цела бременост од ништо нешто знае да ми се згади и јас бев слаба пред бременост.До 5 месец ништо не ми се познаваше кога ми велеа членките дека буквално преку ноќ пораснува мешето јас се чудев на зборовите кои ми ги пишуваа. Имаш со што да се замараш сега почнуваш нов лист во твојот живот. Имаш илајда теми за бебе овде разлисти и изведри си го мозокот.

LadyC бе душо не сакав вчера да ти пишувам зошто многу членки овде ти излегоа во пресрет. Со такви паразити (од кои повеќето се домашни членови со кои заедно живееме)се расправам цел живот најверојатно таква ни е општината. После долги кавги и нервози кои завршуваа помегу мене и мм еден ден буквално си ја треснав главата во ѕид заради мојота себичнот не на тие околу мене. Како можам да дозволам некој од страна да ми го диктира темпото на мојот живот па маж ми да си ги збира последиците од тоа. Секоја потрошена секунда на карање заради такви особи не донесува ништо добро во нашиот брак-може само да наштети. Маж ти е далеку од дома немојте да си стварате непотребни грижи кога ќе си дојде ќе разговарате на мирен начин и сигурна сум дека ќе решите се. Верувај никој неможе да ви го расипе односот онолку колку само вие двајцата можете да го сторите тоа. Како што рече денес е нов ден извини што те потсеќам на расправијата ама едноставно неможам да останам имуна на такви безобразни луѓе кои не знаат да се радуват на среќата на блиските. Верувај ми секојдневно се соочувам со нив.

На Lolipop23 и kavadar4anka им се допаѓа ова.
  13. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Да си кажам само:
    Јадам како луда, во секој момент сакам нешто да јадам, да грицкам....и тоа најнездравото ми е најубаво...оооф, до кај ќе терам уште 2 месеци со килажа....:headbang: :headbang: :headbang:

На eleni27, Bebulleee, Lolipop23 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    И мене исто со второто.
    Кратко траеа болките и се брзо помина.
    А за првото 12 часа се мачев.
    Кога се пораѓав со второто, отворена се, и докторот ме прашува имаш болки, јас не викам. Имав онака слаби болки и чекам поголеми, мислам има уште време рано е. Кога вика дај да те видам, па ти готова си, ајде на бокс, за 10 мин се роди принцезата.
    Малце голема беше 4,100 и потешко излезе, ама се на се побрз и полесен пораѓај.
    Сега со третово ќе видиме.

На eleni27, Bebulleee, Lolipop23 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Секое мислење е добредојдено срце. Со мм уште посабајле разговаравме, знае он каква особа е таа и најмногу ме заболе што он ни крив ни должен е во средина и е предобар. Атер него преќутев, атер него и со свеки кога се чув не кажав ништо зашто таа жена како мајка да ми е, ме сака и секој ден ме бара. Ееее сите имаат проблем со свекрви или свекор, само јас немам со неа и сум немала никогаш туку со друга личност (ваљда претпоставуваш за кого зборам) и не сакам тука јавно да стои зашто е сепак личен, домашен проблем. Ова нема редактирање после некое време нити бришење. Но јас таа особа ќе ја подберам, знае мм дека нема да и останам рамна, бидејќи ги премина границите нејзини и мора да и се каже стоп. А со овој нејзин покрет црно си пиша засекогаш. Не сум злопамтило, ама ова мое бебе кое го изеде ради неа и мм ми се најскапоцен подарок во животот. Е за нив двајца, очите ќе им ги извадам на сите.:devil:
    Фала ти лепото, многу ти благодарам што ме мислеше. Те гушкам најсилно и бакнувам, а јас од што бев ненаспана, па спиев до сега. :D :l::f: :hug:

На tanja manja, eleni27, Bebulleee и 2 други им се допаѓа ова.
  16. butterfly.mk

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    :l::l::l: :hug::hug::hug: :*:*:*

На Mama_Mia и butterfly.mk им се допаѓа ова.
  18. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    Здраво мамички јас денес бев кај докторката на контрола и дефинитивно бебулево е машко. Очекуавав девојче ама нека е живо и здраво. Малце ме исплаши моментот што ми кажа дека протокот на крв е намален и тоа има влијание на растот на бебето, па ми даде приоритетен упат за на трансфузиологија да направам дополнителни испитувања. Колку што успеав да прочитам од нејзината потврда се забележува лакуна од 15 мм. Утре треба да се видам со докторот на клиника и да видиме дали ке ми одобри аспирин според неа треба да пробаме со тоа. Немам познавање од ништо од наведеното па ке морам да се информирам.

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  19. newring86

newring86 Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    678
    Допаѓања:
    885
    Здраво и од мене трудни женички :hai:

Имам нешто да споделам со вас, што се надевам ке им помогне на останатите трудници кои ги имаат истите диелми како мене.

Имено, мене дилемата ми беше каде да се направи вториот скрининг.
    Матичниот нема 4Д, и изборот ми се сведе на Ремедека, Сиситина или државна.
    Државна одма отпадна ради некои причини ( да не ја должам сега), и нели е најважен СКРИНИНГ , се решив и покрај цената која ни малку не за занемарување да биде вол една од приватните.
    Го обожавам форумов, и сум нашла многу одговори на многу прашања овде, и така седнав и исчитав све што има за овој важен втор скрининг. Така и за оваа дилема.

Дојдов до момент кога најмногу позитивни коментари има за Димчев - Сиситина и Петрова- Ремедика. За нијанса повише искуства имаше со Димчев, и врз основа на тоа и ја се ослучив за Димчев.

Прв иритирачки момент е терминот скрининг. прво дете ми е, и не знам, ама овој скрининг е уставри редовен стандарден преглед на кој докторот треба да ги направи потребните мерења. Нема потреба од толкаво извикување на терминот.

Димчев....
    Јас генерално не сум задоволна од прегледот. Докторот речиси и да не зборува. Не објаснува, а прашањата што му ги поставив ми ги одговори со доза хумор кој беше недоличен. Само за пример, пошто он нешто низ нос збореше , ја нешто и фатив, збор два, а сопругот кој седеше позади него 10 мин ништо не слушна, после 10 мин гледање у екран на кој ништо не видовме пошто движењата што ги правеше беа брзи, сопругот праша- ок е бебето, да не има некоја аномалија? ( значи бил со мене и на други прегледи, ова што не збореше го загрижило), и на прашањето доби одговор - Ха ха, сите ние имаме некои аномалии. И ондак пауза во која нас ни се леди крвта во вените, и ондак имаш- ок ви е бебето. Поставивме уште 2-3 прашања на кои одговорите беа исто со доза хумор. Мислам, на прашање дали срцето работи нормално, доктор со такво реноме, на преглед кој се нарекува СКРИНИНГ ЗА АНОМАЛИИ НА ПЛОД , да ми се измее, мислам .....жално.
    4Д го видовме бебето 20 секунди.

Генерално, недоличен и несериозен пристап. Докоторот не објаснува! Не слушнав ни колку е тешко и колку е долго! Излеговме од ординација и се осекавме глупаво. како да не сме биле на преглед. Може он и да виде дека се е ок, ама не кажа гласно за да ја слушнам и да сум смирена. На извештајот што ми го дадоа на шалтер кога платив 4000 денари прочитав дека постелката е ок, дека плодот е во ред и уште неколку реченици.

Се си мислам ај да не претерувам ја, може многу очекувам, ама ...не бе жени. Неможе од таков скриниг да излезам без да му го видам лиценцето на бебето. Па кај матичниот на обично ехо видов како си го цица прстот, а на овој пеглед не ги видов ни рацете.

Сега само се тешам дека стварно е стручен како што сите викаат, и дека да имаше нешто сериозно ке ми кажеше.....
    Ама идни мамички, ја не го препорачувам Димчев од Систина.

На Freyja, ALISA0000, danichap и 8 други им се допаѓа ова.
  20. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Od tie pricini I poradi poveke vakvi iskustva jas bev kaj Petrovska vo Sistina.