Здраво, ве читам редовно но досега не сум пишала. Многу ми се свиѓа оваа тема. Морам да се согласам со тебе за овој доктор. Јас кога бев трудна отидов еднаш кај него. Прво, што ме праша како да мумла и со некој си пиглед е дали имам живо дете. Прво не го слушнав убаво зашто мумла, па пак како со некоја омраза ме праша и му одговорив дека немам. А тоа што не збори ништо и мислам стомакот ми го избуши со тоа сондата нема да го коментирам. Па дај малку биди понежен си викам. Јас сега си одам кај друг доктор исто од систина и е супер. А димчев толку го фалат, но мене не ми остави впечаток. А плус повеќе од 3000 платив.
Штета што не наидов на вакво искуство пред прегледот.... Исто...сондата ја движеше со преголема брзина, а на два три пати дури и ме удри неколкупати да го испровоцира бебето да се сврти
Верувам дека Димчев е стручен, па ќе кажам, ако има нешто сам ќе каже. Мене ми кажа тежина и рече дека е се во ред со бебето, но и не ми остави впечаток чекањето прво и основно на закажан термин и краткиот преглед. Дури и слика побарав 4д на која мм се радува зашто нели не е тука во Мк и добив отсечен одговор дека бебето се крие. Кај мојот матичен за упола на скрининг 45 минути до прстиња гледаше, рбет, вратче, срценце и се. И кај него се криеше, ама го го фати инат, го начека и го сликаше. Ете затоа кај и да одам, мојот матичен ми е најверодостоен и најмногу му верувам.
Колку и да е стручен, со самиот однос ти создава одбивност. И мене така отсечно ме прашуваше. За нареден скрининг сигурно нема да одам кај него, иако важи за најдобар од систина.
Еве и од мене една препорака за доктор за скрининг, па и матичен. Јас сум пациент на Др. Снежана Миленкова - Ординација Коруноски. Сите прегледи ми ги прави докторката, освен скрининзите. За нив задолжен е докторот. Единствен недостаток е тоа што човекот многу тивко зборува па треба малку да се напнеш за да го слушнеш убаво. Во првата бременост многу размислував каде и на крајот одлучив скрининзите да ги правам таму. Не погрешив воопшто! Детално објаснување добив за работата на срцето и мозокот. Проверува обем на главата, стомачето и ги мери коските. Кажува бебето дали одговара за неделите или отстапува. Проверува проток на крв и ја разгледува постелката. Кажува должина и тежина. Значи буквално се прегледува и цело време зборува, нема молчење. Постојано сум во тек и гледам што прегледува. Бара најдобар агол како би го видела лиценцето на бебето и на крајот го кажува полот. Пред заминување вади најмалку 10 сликички. Прашува дали ми е нешто нејасно, а ако имам прашања спремен е да ми одговори на нив детално и опширно. Во вторава бременост веќе не ни размислував каде ќе правам скрининг. Првиот за Даунов синдром чини 800-900 денари, а вториот за аномалии околу 1200 денари. Ехото е абдоминално и целиот преглед е многу пријатен. Јас сите скрининзи си ги паметам како најубавите прегледи во бременоста. Топло им го препорачувам докторов на сите кои размислуваат каде да направат скрининг. Звучи ко реклама можеби, ама јас стварно сум презадоволна.
јас сум 18 недела сакам да ве прашам дали ве мачи тахикардија посебно после јадење и како се справувате,и веќе 3 пати на проверување урина ми излегува покачено леукоцити,пиев увин чај а сега плус и некои скапи апчиња на природна база ама не осеќам посебен ефект.
Денес бев нa цтг дoктoрoт рече убaви резултaти бoлки не пoкaжувa.Синoт цел ден aктивен oд сaбaјле oд 7 oф убaв нa мaмa ќе гo чекaме терминoт сaбoтa a мoже и ќе гo пoмине убaвo му е внaтре.Сaмo дa ми е жив и здрaв пa ќе чекaме пoздрaв нa сите ☺☺☺
Eve me i mene Da, duri sega go uspav sin mi. Mene tolku mnogu mi se spiese, deteto se utepa od placenje, sega on si spie, a jas dezuram A da, bebinjava vo stomak mi pravat drustvo. Ne se sekirajte, sega ja zatvoram druzbava, ama utre ke ja otvoram na vreme
Добро ви утро. Осеќам повремено притисок доле, дали мали е мн доле, врска немам, ама како знае да ме заболи, а клоцне... Бтв @zeka има ќеркичка! Нека и е здрава и жива цел живот со мама да расте! Се надевам ќе ни се пофали тука да читнеме како поминала.
И јас осекам притисок доле ,поготово на станување ми иде да си го држам стомакот претпоставувам дека кај тебе е поголем бидејки си понапред од мене неколку недели . Др. ми кажа дека е нормално бидејки бебето ми е со нозете надоле наместено и плус е долго бебе ... така да да не се вознемируваме
Добро утро жени! Почна денов да се разубавува, ако беше цел смуртен како сабајлево што ќе се праеше, на психа ептен почна да ми влијае. BTW, и јас чувствувам притисок доле, ваљда е нормално, посебно при станување ептен па се трудам да се задржувам за нешто кога станувам...Инаку, и некој друг спомна така кажал доктор , а и моето мислење од старт што го имам споделено е...Какво е тоа носење на бебе доле? Тоа се носи сите кај што го носат ама ваљда притисоците доле се уствари од ударите на бебе, од ноџиња рачиња и сл, затоа не се возбудувам дали го носам доле... @Jagoda123 јас сабајлево бев во фонд и прашав за мојата имуноро за која барање поднесов после тебе, на 07.09'16 и ми кажаа дека е одобрено па сега на некоја спецификација бил предметот, да очекувам за една - две недели, така да кај да е тебе треба да ти стигнат пари, ама најубо прашај си. Убав ден мамички и идни мамички
лепотици како сте , со променава на времево малку се проладивме кажете ми дали парацетамол смее , нешто апчиња за шмукање за грло кој ми препорачувате ? Имајте убав ден и галете мешиња
Morning i od mene jas pijam kakao so cimet mi zdisadija caevite cela bremenost pijam uvin i brusnica pa koga se custvuvam dobro se castam kakao. Za nosenjeto na bebinjata dole i bolkite ic ne se zanarajte normalno si e.moevo ednas me boli vo preponite i custvuvam pritisok na matkata i opavceeto drug pat vo zeludnik me boli pa i nemozam da se vrtam levo desno od sto ne boli...pa panicarkata odna si go prasa maticniot a on samo i se iznasnea...si go sfativ toa kako ok da e ubav dennnn zeni
Не ми е само таков притисок, тоа знам што е ова е лево доле болка ко од бешика како да ме сече, свиткана одам не можам да се движам. Сумњам дека сум настината пошо и на кивање ме боли лево. Не знам дали да ја барам докторката...
Може да ти е настинка. За секој случај пиј по 1 чаша увин чај на ден ,мене матичната ми кажа така одкако и се пожалив дека имам пецкање доле . и топли се .
Јас у Систина до сега. Болки лево и во кичма имам уште. На цтг бев, ок е бебо, јас затворена, ама малку омекнато грло. Да, ги осетив тие прсти у матка. Ќумрев. Луѓе од стол скокнав. Јас не знам како ќе се пораѓам кога не можам ни прсти да истрпам. Завршив на проверка на бубрези и имам проширување на десен и ќе ми ставаат сонда наредна недела. Значи преплашена сум. Не била страшна интервенцијата, 3-4 мин, без анестезија преку бешика се правело. Мали се дупна од клоцање на цтг, дури ми беше смешно. Па утрогестан по 2пати на ден и плус ми правеа уринокултура и крвна. У пм.