Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    Ти благодариме @wings на позитивата што ни ја влеваш многу значи, сите прошле и нас не чека, факт е дека ќе го јадеме :rofl:ама вреди и ќе се истрпи

На kavadar4anka, pink95, Еме 22 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. ^angel^

^angel^ Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2015
    Пораки:
    680
    Допаѓања:
    1.264
    @LadyC досега најчуден совет што добив е биди фина со чистачките дружи се многу ќе ти се најдат,пошто од сестрите нема фајде. Ти више си имаш една другарка :rofl:

На pink95, Еме 22, tanja manja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. wings

wings Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2011
    Пораки:
    1.201
    Допаѓања:
    2.889
    Вреди. Една од ретките работи во животот за која вреди било што да поминеш. Ќе си видите за брзо сите, само не го мислете пораѓајот или болките, ништо не менувате не подобрувате. Процесот е таков каков што е , кај секоја различно :D

На kavadar4anka, Еме 22, Jagoda123 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Ова чиста вистина е . :D Ми се докажало. :)
    Инаку @wings ти благодарам срце за совет, тоа е, мора да излезе бебушот и крај. :)
    А ти благодарам и за убавите мисли за бубрегот. Ќе бидам добра, упорна сум за да биде се ок. :*

На pink95 и wings им се допаѓа ова.
  5. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Сум размислувала да барам врски чуда луѓе, ама не знам, еве како што читам примерот понапред демек сите ги знаела во болницава, пак се намачила. Па и да не знам никој нема да ме остаат непородена...Мање више ми е дали ќе знам некој или не, сакам да си пробам нормално, коа ќе фатат болки да пукне водењак да трчам во болница и кој е на смена да ме породи, а не јас да го темпирам пораѓајот со смените на докторот што го знам (башка јас да му одредувам хороскопи знаци поднзаци на бебо не сакам).
    Засега нека тера се како што треба, знам доктор ќе одам кај него на цтг кога ќе дојде време, ама дека ќе се темпирам тој да ме пораѓа, нема шанси. Па може цело време да ја местиш работава за природно кај докторот, а на крај бебо да се сврти карлично и да мора царски...Значи, ич не се оптоварувам со тоа, знам само во која болница ќе одам. Другото оставам да тече како што е пишано.

На kavadar4anka, Еме 22, Jagoda123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. letters

letters Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2014
    Пораки:
    314
    Допаѓања:
    561
    Of bre zeni vie mislite kako ke stignete od kafe do bolnica ako ve fatat bolki i kako ke bide celiot proces Jas pak se mislam kako ke stignam od gevgelija do skopje ako me fatat bolki.Ako ne idam skopje treba vo strumica da se poragam a tamu katastrofa e mal zbor.Ostavam na strana necistotijata i bubasvabite treba da se sekiram i za doktorite...na teska maka sum...a kako ke bide:(:(:(

На kavadar4anka, Еме 22 и Jagoda123 им се допаѓа ова.
  7. Ејприл

Ејприл Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    133
    Исти случај сме и мене ме мачи истото но колку можам одмарам повеке: и јас пијам магнезиум 2 но само тоа не ми даде утрогестан и тоа ме плаши што не ми препиша никаква терапија.колку ти е тебее должината на цервиксот?

8. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    cistacka poveke ke ti se najde

На LadyC и tanja manja им се допаѓа ова.
  9. tanja manja

tanja manja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    1.518
    Не ми кажа ништо а јас во тој момент бев збунета и испаничена за било какво прашање. Кога дојдов дома и пишав на гугл за скратено грло видов дека на мајкиве им кажувале колку им е скратено а јас немам таков податок. Го прашав колку време да земам утрогестан а он ми рече од тебе зависи, сама одлучи кога ќе ти се намали притисокот што го осеќаш доле тогаш прекини, Ама една доза задолжително.
    Не се паничи ако не ти спомнал за утрогестан. Може не е толку скратено за да мораш да ги земаш. Одмарај се и продолжи со магнезиумот

10. Ејприл

Ејприл Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    133
    3см беше во 32 гн по две недели на контрола сум ама цела сум во ??? Дали доволно одмарам и колку би се променила должината за две недели не ви сакала да дојде до предвремено.ми кажа дека ова е превентивно но што доколку се скрати мн повеке до следна контрола а би се спречило со терапија а не примам утрогестан.ги имаш ли и ти овие мисли или јас сум многу имам испаничено а и лежејки вака само ми се мота нешто во главата.фалати мн за подршката

11. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.331
    Допаѓања:
    2.467
    zdravo.Vo 12 nedela sum ve molam za sovet koj znae smee li da se pijat sumlivi tableti multivitamini? pozz :)

12. tanja manja

tanja manja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    1.518
    Јас сум сега 32 недела и исто се плашам да не дојде до предвремено пораѓање.
    Повнимателна сум при станување/легнување/лежам исклучиво на страна и дополнително ме копка колку см било скратено грлото. Постариве ми препорачуваат појас или дебел шал/марама замотан околу долниот дел на мешето. Јас се дистанцирав од сите луѓе кои ми ствараа било каква вознемиреност и решив месецов да си бидам јас на прво место. Така да гледај психички и физички да се релаксираш. Труди си. И не се секирај, многу жени имале дијагноза скратено грло па се породиле во термин. Ќе бидеме добро и ние.

На Ејприл му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    И јас размислувам како @kikin
    Искрена да бидам среќна сум што син ми е роден во моментот кога сакал да дојде на свет.
    Можеби имав можност да фатам добри врски, на тие болки, а споро отварање да завршам царски или да ме породат веднаш со провокација, но испадна да го чекам вистинскиот час од 28.03.2014 до 30.03.2014

За сето тоа време додека траеа болките не мислев така.
    Молев за царски, ужасно ми беше, па како што вика @wings после сеедно ти станува, едвај чекаш да се заврши, од се ти е дојдено преку глава.

На крајот си го гушкаш најмилото и сфаќаш дека цената која си ја платила е премала за тоа сонце што ти го огреало животот.

И секоја има право на избор, секоја има опции и можности.
    Со врски се е можно.
    Царски, договорен природен пораѓај, се, буквално се!
    Ништо од тоа не е за осуда или пак тоа некого прави кукавица или немајка.
    Сите ние различно ги доживуваме работите, имаме стравови, некоја повеќе, друга помалку трпи болки. Од тука произлегува и изборот што го правиме.

Јас немав прекрасно прво искуство, но пак бирам низ истото да поминам зошто најмногу од се сакам детето да ми се роди кога ќе е вистински момент. Кога тоа ќе посака, а не јас.
    Кога ќе славам роденден ќе знам дека тоа е баш денот кога моето дете решило да дојде на свет.
    Може глупаво и бесмислено размислување, но во потполност ја разбирам @kikin и се согласувам со нејзе.

На pink95, Lolipop23, wings и 9 други им се допаѓа ова.
  14. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Да се надополнам....јас никого не осудувам што прави избор за ваков или такво пораѓај, царски, договорен или било каков. Секој за себе си знае. Што знам, можда ќе ми пукне и мене филмот во 40 недела ќе речам ваѓај го и готово :) Сега размислувам вака, па здравје нека биде како што треба само да е се во ред. И нема кукавици, нема немајки, секоја мајка е херој без разлика како се породила....тоа е најамлку, херојството после се докажува :*

Da se redaktiram...
    За тоа со хороскопот сум сериозна :)

На LadyC, Ејприл, Еме 22 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Еме 22

Еме 22 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    167
    Истекувa и 3 ден пoсле терминoт син ми ептен му е убaвo плoдoвa вoдa дoвoлнo пoстелкa вo ред рекoa мoже дa пoчекaaт уште мaлку зa индукцијa дa ме фaтaт прирoдни бoлки ctg не ги пoкaжувa се си е супер.А време летa јaс уште чекaм :) пoздрaв нa сите убaв ден ☺☺☺

На pink95, joy1, vitamina и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Ејприл

Ејприл Активен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    133
    Дај боже да биди се во ред.и јас се изолирав гледам помАлку да се движам лежам почесто ама тешко ми оди сепак децата си го барат своето но ке издржиме.
    А проба со појас?и мене така ми рече постара баба но јас не поднесвам нешто да ме стега носам само широко без ластик

На tanja manja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    Ја терам 23 недела.
    Поминаа две недели од скринингот кај Димчев, па веќе размислувам за наредниот преглед. Не се сомневам во неговата компетентност, но поради недоволната организација на целиот преглед и должината на истиот наредниот преглед ќе биде Кацарска или Петревска(тука читав позитивни искуства за нив две ми се чини).

Обичен рутински преглед и ехо. За да не се акам два пати ќе гледам и за малава, кај некој ортопед, да закажам додека сум таму.

Во однос на надносувањево, многу е важно дали мајката имала редовен циклус, односно доколку истиот не бил точно на 28 дена, не се води како плус...најчесто си се таман.
    За ниското нсоење и мене ми рече Димчев дека не постои такво нешто, веќе го споделив неговиот коментар. Затоа без страв. Важно е да се следи цервикс.

Во однос на пораѓаите. Јас при крај им реков вадете ја, не можам веќе :tmi:.

Уште не ми се верува дека сум бремена :angel:.

На Mariangel, wings, Anetaoh и 8 други им се допаѓа ова.
  18. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    286
    zeni od koga pocnavte da odite na ctg??jas sum 36+4 i ne sum bila ,doktorot mi recevza 10 dena da odam pak kaj nego na kontrola:wasntme:nisto ne razbiram,trebalo uste ednas da se napravi krvna slika komplet mi vika ne se sekiraj jas ke ti kazam sto ,koga i kako !!!

19. Jagoda123

Jagoda123 Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    11.107
    Со син ми кога бев бремена до 36-та недела одев кај матичниот и после на ГАК

Сега не, велат рано било па закажавме термин кај матичниот во 38-ма недела.
    Што потоа ќе видиме. :)

На julia87 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Во 38ма недела кај матичниот? :o Зашто толку касно? Мојов ми рече дека кај него сум до 36та после кај што ќе се пораѓам. А па мојава у Систина речњ од 32 ра на две недели ќе одам на преглед, значи зачестено. Сега ништо не сфаќам.

На tanja manja му/ѝ се допаѓа ова.