Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Ти носиш девојче . Тие се помирни. :D
    Додуша не мора да значи, но најважно е да не се секираш, ќе биде кај и да е. :)

На Bebulleee и Надежна им се допаѓа ова.
  2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Да прашам, последниот брис за стрептокока се прави во 35 недела нели? Не е битно кој ден, може првиот пример 35+0?
    @Надежна не се грижи, јас почнав благи мрдања да чувствувам во полна 19 и тоа не толку многу. Загрижена бев ептен, а ни сега премногу не чувствувам што сум 33 туку ептен кога ќе се замава бебо па му гледам ноџиња. А инаку се е во ред. Меѓутоа, Тоа е затоа што постелката ми е на преден ѕид и нормално е тие што имаат таква постелка покасно да ги почувствуваат бебињата.

Последна измена: 6 октомври 2016
    На Jagoda123, Bebulleee, LadyC и 2 други им се допаѓа ова.
  3. tanja manja

tanja manja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    1.518
    Битно е и постелката на кој ѕид ти е.. Преден или заден... Ако е на заден-побрзо и почесто се осеќа бебето. Оние со постелка на преден многу покасно ги чуствуваат движењата. Не се грижи..

На Надежна и LadyC им се допаѓа ова.
  4. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    I mojata e na preden zid postelkata,mozebi zatoa,no prviot pat go osekjav od mnogu porano i zatoa sega sum zagrizena mnogu :(

На Bebulleee, kikin, tanja manja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. mecolino

mecolino Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    233
    Здраво цурици , мајкички и честито на новородените бебувчиња, да не ви е во мисла свадбата ја истеравме весело со опа иха :) и баш вчера си го осетив бебето на 17н+ бев збунета ама исчитав и нема забуна се јави љуби га/ја мајка :) усте не знаеме што е па за една недела сум на преглед да одам да го видам мојот бебуш и ако сака ке се кажи што е па ќе обоиме плаво или розово :) поздравче срцки имајте убав ден :*:*:*

На kavadar4anka, Jagoda123, 24.07 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    35-36 се прави.
    35+0 ти е веќе 36та недела и е таман. И кај мене 36та правеа.

@Надежна претпоставувам ти е плацентата на преден ѕид, нормално е. И јас после 20 го почуствував. Сега 25та влевам па едвај едвај навечер понекогаш.
    Не се споредува со сестра и каде беше плацентата на заден ѕид и некаде 16-17 ми се чини веќе убаво чуствував.
    Нема потреба да грижи. Многу фактори влијаат. Смао трпение, кога бебуш ќе стави на килажа и ќе порасне ќе чуствуваме повеќе.

На Jagoda123, Bebulleee, LadyC и 2 други им се допаѓа ова.
  7. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    @Надежна јас почнав некаде 20-21 недела и тоа не интензивно. Постелката ми е на преден ѕид. Сега веќе салам ја осеќам. Ич, ама ич да не се замараш молим те. Ќе си осетиш за кратко време клоци во бубрег не ти бега тоа:D
    Сите имате несоници, само јас едвај будна издржувам бе. Што човек ќе бев сите се чудат. Цел живот и покрај секаков друг проблем сонот ми е како на мирно бебе штом ќе го видам креветот заспана сум(facepalm)

На Jagoda123, Bebulleee, Надежна и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249
    Девојки јас имам проблем со облека.. немам нешто поширочко како јакна/капут, гледав низ бутициве све е несоодветно за голем стомак.. .дали знаете каде може да се најде нешто такво посоодветно за трудница, (А - крој) или во специјализираниве продавници по скопје каде има нешто потопло...

9. VedaG10

VedaG10 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    1.636
    Допаѓања:
    9.591
    и јас деновиве тоа барам. Кога купувам џемпери гледам да се хл или ххл зависи од моделот. Таман широки бидејки сакам да ги носам со хеланки . А мнг стегната во хеланки не ми е баш згодно :) За јакна одлучив да земам пелерина ама материјал како капут . Таман стомакот да го топли а и понатака ке можам да го користам . Денес за тоа ке шетнам и баш ке пишам кај сум нашла ако најдам нешто :)

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.717
    Допаѓања:
    5.690
    еии женски едно прашање незна дали е за овде ама се надевам за одг :)дали можи да ми препорачате приватна клиника за следење на бременоста засега сакам само да си одам таму некако не сум задоволна од матичната јас сум 8 недела па таман ќе си почнат и скрининзите брисеви се подобро па би за во приватниве за во систина немам слушано последно се нај нај , и како се движат цените би да знам ако има некој да ми сподели убаво може и во лп нп исто е :l: и со лесно со убаво кај сите:l:

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.428
    Допаѓања:
    37.640
    Здраво на сите! Јас само што се зачленив на форумов и се надевам дека ќе се дружиме. ;) Дознав дека сум бремена во 11та недела и за тоа знаеме само јас и мојот дечко со кој сум во сериозна врска бидејќи се уште некако не ми е верно, не сум спремна да ја споделам веста со семејството и најблиските и имам многу дилеми и прашања најмногу поради тоа што не сум знаела цели 11 недели (6 дена по зачнувањето имав менструација која не беше обилна и еден месец ја чекав наредната која каснеше еден месец па направив тест и отидов на гинеколог). Гинекологот ми препиша бедоксин и фолна киселина па се надевам дека не смета што сум очнала покасно да ги пијам. Исто така со дечкото воопшто не се пазевме кога имавме односи. И не знам дали треба да правам нешто посебно,дали смее да се фарбам бидејќи сум слушала дека фарба не фаќала на трудна жена и не знам дали ќе штети, дали смее да спијам само на лева страна, дали смее да имам односи и дали со заштита, колку често треба да јадам и слично. Се надевам дека постот е соодветен во темата и ми требаше некаде да се олеснам. :sweat: :)

На kavadar4anka, 24.07 и SofiMar_ им се допаѓа ова.
  12. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    За спиењето сега на почеток спиј си како сакаш, нема врска. За јадење - јади си колку ти се јаде ама гледај да внесуваш повеќе витамини -овошје и зеленчук. Секс не би ти препорачала сега, направи си брисеви во 12- 13 недела па консултирај се со матичниот. А ако имате немој случајно да свршува во тебе. За кажување на луѓе/ семејство, тоа си е ваша работа, немам што да кажам. Честитки и добредојде!!!

На Smizzy, Jagoda123 и LadyC им се допаѓа ова.
  13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    Прво нека ти е со лесно бременоста.
    Второ што планирате понатаму ( извини ако не сакаш да кажеш, многу се извинувам што се умешав)
    Трето јади срце што ти бара, јас не се пазам воопшто. Чаеви освен овошни др не смееш без консултација од доктор.
    Заштита гинеколог ми рече ОБАВЕЗНО да се користи, но јас прво тримесечие немав односи со маж ми.
    Ќе си прашаш гинеколог дали е во ред, но без индикации мислам нема фрка.
    За фарба не сум компетентна да ти одговорам зашто не се фарбам. Добре ни дојде.
    Се што имаш слободно прашај :)

14. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249
    Честито и со лесно!
    Се друго ти одговориле погоре, само ќе се надополнам - фарбање со бланширање јас не би правела воопшто во бременоста, а со обична фарба + хидроген после третиот месец, кога органогенезата ќе е завршена...

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  15. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    Znaci nemoj da se sekiras za nisto,farbaj se so farbi bez hidrogen,a za odnosi,treba dr da ti kaze,mislam deka ne davaat prvite nedeli,ama pak se zavisi od bremenosta.Mislam deka treba da ja spodelis radosnata vest so tvoite,za da ne bide docna.so sreka mila,uzivaj vo najubaviot period vo zivotot

16. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    Sistina,mislam deka im nema ramen

На Slavka 28 и LadyC им се допаѓа ова.
  17. Kristula

Kristula Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    1.823
    Zdravo majki :*
    Jas samo na kratko. Da ve pozdravam:hug: odamna nemam citano. Se griposav. Temperatura, nosot tece, kaslam, kivam i se so red. Sega sum vo faza koga mi solzat oci, pa ne mi zameruvajte ako ima nekoja gresna bukva, tolku gledam:D
    Denes bev na gak, na kontrola. Maticnata me prati radi postelkata. Me pregleda dr kjaev ako dobro zapamtiv. Znaci pregledot traese 25 sekundi so se moeto brisenje na gelot od stomak. Se e super rece. Kontrola za 15 dena. Mu vikam deka togas mi e ustvari termin, na sto dobiv odgovor- e ako de(facepalm) ok... Sto da kazam drugo? Za dzabe izguben den iskreno. Tolku mi bese loso. Mislev ke se srusam vo hodnikot. Da znaev deka vakov pregled ke imam ke go otkazev upatot, ama sto e, tuka e. Bebeto e aktivno, kloca celo vreme. Jas se nadevam ke ozdravam pobrzo i ke si prodolzam so spremanje na nekoi sitnici sto mi ostanaa.
    Imajte ubava vecer:*

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. artemidis

artemidis Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    2.015
    Зошто не ја смениш матичната ако не си задоволна од неа? Повеќето од прегледите се рутински и според мене нема потреба од давање пари на приватно, кога истото можеш да го завршиш за бесплатно. За мене лично многу ми значи да имам добра комуникација со матичниот доктор, па затоа и го сменив стариот уште пред прва бременост. Сега сум задоволна и сеуште немам отидено на приватно. Сите скрининзи и со првото и сега и сите брисеви и испитувања ги правам во државна.

На Freyja му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Здраво мамички имам едно прашање дали е нормално да ми паѓа косата , мислам дека ќе оќелавам ,,, обично викаат поцврста станува во бременоста. . јас сум 20 недела , почнав да го осеќам движењето на бебето но не е многу изразено како да ме лазат пеперутки .. принцеза е :angel: и многу и се радувам .. :inlove:

На majavel1, kavadar4anka, tanja manja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.543
    Допаѓања:
    289.118
    И мене ми паѓаше косата во првата бременост, а и кратко после пораѓај.
    Потоа ми никнуваше нова коса и бев полна со бебешки влакна кои веќе ми се долги како шишки да имам.