И мене ми ставија провокација...за болење боли, ама мислам и без нејзе ќе болеше, сепак пораѓај е. Ама да беше толку неиздржливо немаше после 9 месеци пак да останам трудна. Без страв...се ќе биде во ред.
@danichap vo pravo si sekako. Ama jas kako sto razbrav ova so indukcija e razlicno od provokacija. Mozebi gresam... Ova e za nadminat termin ili drugi slicni pricini koi go zagrozuvaat zdravjeto na majkata ili bebeto. Barem taka sfativ. Pak ke kazam, sakam samo se da e vo red, a za izdrzuvanje ke se izdrzi. Taka sme skroeni nie zenite Sega pak mi se zavrte vo glava muabetot od doktorot od posednoto eho na gak deka bebeto e malosi vikam pa mozno li e tolku eho pregledi sto kaj maticen sto na gak i nikoj da ne zabelezi? Dodusa i toj se popravi podocna, rece deka e malku podolgo pa taka lici, ama ajde de... Gledam na izvestajot 2900 grama bilo izmereno na 6ti mesecov. Si vikam valjda nakacilo uste 100-200 grama do sega sekogas odgovarase kilazata na nedelite. Ne znam... Ajde sega losi misli ish da ve nema! I ovaa faza da projde koga mislam na sekakvi gluposti
Никако лоши мисли! Пред десет дена отприлика беба ми кажаа дека е тешка 3470гр. Докторот напомена дека тоа не е секогаш точно и килажата на бебето варира со 500гр. +/- Јас велам па и повеќе. Со син ми 4 дена по термин се породив и истиот ден ми кажаа дека е тежок 4200гр, а го родив 3550 гр. @Kristula воопшто не се замарај со мерките од ехото. Во однос на надминати термини исто така биди без грижи. До 42 недела мислам дека толерираат ако е се во ред со постелка, плодова вода, бебето и мајката. Јас во првата бременост бев со фраксипарин и лакуни на постелка па се породив 4 дена по термин, природно. Уживај во периодов, гали го мешето, ќе ти недостасува. Чекај го денот, подготвувај си се и тргни ги од глава лошите мисли. Само позитивно, се ќе биде во ред! Ако е пишано, цимерки ќе бидеме. Ептен сме блиску со термините.
Lele ne me plasete mene za sreda mi zakazaa indukcija poradi nadminat termin ako ne dobijam bolki do togas. 40+2 sum pocna panika da me fakja. Denes ke odam na pregled na biophysical profile pa ke vidam so ke kazat.
Дa те пoпрaвaм, дo 24 неделa се прaви втoриoт скрининг, oсoбенo е пoжелнo дa биде пoкaснo, пoсле 20 неделa, бaш зaтoa штo бебетo е пoгoлемo и пoубaвo се гледaaт oргaните.
Може. Моето искуство е 19-22. Не дека не можело покасно, но ми рекоа колку поголемо потешко им било за мерење. Сите како најидеално ми препорачаа 21-22.
Морам да пишувам втор пост, поминало времето за редактирање, сакав да и пишам на @Kristula. Можеби некој поупатен околу терминологијава ќе сподели искуство. И јас бев 41 недела со проблеми да се отварам па се одлучија на опцијата капки во инфузија за да се убрза процесот. Можеби е индукција нешто поагресивно...иако и тука темпираат и зголемуваат доза преку инфузија паралелно со следење на процесот на отварање. Не ни прашав за терминот кога ми кажаа што прават . Позитивно само и со лесно
... Jas sum mnogu zagrizena 23 nedela sum ... Vo 21 nedela pravev vtor skrining vo Sistina i mi rekoa se e vo red ... Pominaa cetiri dena otidov i kaj maticniot i ne mu kazav deka imam praveno skrining me gledase na eho posle toa i vaginalno i mi rece deka se e dobro so plodot no kako da vide poveke plodova voda ... Mi zakaza pregled za dve nedeli i denes bev mi rece deka plodot e dobar ne gleda anomalii no zaortanuva pet den spored nedelite i mi dade prioriteten upat za vo Skopje ... Kazete mi dali nekoja imala vakvo iskustvo zosto epten sum zagrizena a utre ke odime vo drzavna vo Skopje da vidime sto ke mi kazat i tamu ... Poz
Во систина не ти кажаа ли точно на колку недели и денови одговара бебуш? Види на извештајот или сликата доколку си ја добила да не стои нешто. Од старт ја водат мојава 3 дена назад. Често се случува...и во систина ми кажаа дека не одгоавра според неделите на последна менструација туку е -3. Не ми беше ништо ново. Ради личен мир секако отиди си Скопје.
@Kristula , неколку пати те прочитав. Да не имаш разбрано погрешно? Да не мислеш да се индуцира пораѓај со провокација? во 37ма недела направивме стрест тест кај бебето, индуциравме пораѓај. Не успеа, докторот ми објасни дека не успеа бидејќи грлото на матката не е омекнато сеуште и бебето е спремно и безбедно да поседи во меше кај мама. Во полни 39 повторно индуциравме пораѓај, се породив. првата провокација не успеа од 5 единици, втората од 10 Да. Кога добив Родилни болки тек тогаш додаваа Спазмекс и други инекции. Ако се сеќавам добро рекоа за ублажување на болки. Не се води по туѓи искуства. Индувидуално е кај секого. може од неколку капки да добиеш болки, може не.
иста си бев цела бременост по еднаш до два пати месецно ме дрмаше некој си стомачен вирус ли беше што ли беше незнам и траеше по некои си 24 часа и ме изцедуваше ненормално многу такви грчеви кркорење на цревата до препотување и дијареа на крај како се породив така се снема
Сега баш се консултирав со снаа ми околу ова прашање за да Ви помогнам ако можам. Она се породи пред 2 месеци во 41+4 г.н. Абер немаше за пораѓање.. Болки никакви... Постелка уредна.. Докторот и рече одиме со провокација во вид на инфузија... Да напоменам дека она инсистираше природно да се породи а не царски. Три дена по ред провокацииве и ги ставаа со што секоја наредна беше посилна од претходната но кај неа не реагираше. Секое сабајле пред провокација и ставале такво за прочистување, а храна никаква, само течности... Четвртото утро и ставиле и хормонски вагиналети (брат ми и ги купил по укажување на докторот), кои служеле за омекнување на цервиксот но повторно ништо. На крај таа беше преслаба и преуморна и психички заморена и дури и да добиеше болки за пораѓај немало да има сила да даде напон. (така рекол докторот) До вечерта ја направија царски и се помина во најдобар ред. На болничкиот картон не пишувало дека прима провокација туку индукција поради што сметам дека се работи за едно исто. Да напоменам дека од искуство на познанички кај некого една провокација и по неколку саати добиваат болки, но во овој случај не се покажа вистинска за неа..
Точно. Јас бидејќи бев неколку дена во предпородилна сала имаше женички кои се пораѓаа и после само неколку капки. некои после половина час. Затоа напишав индувидуално е кај секоја од нас и затоа не треба да се водиме по туѓо искуство и да си ја трошеме енергијата
провокација-исто што и индукција по нашки кажано индуциран пораѓај знаци провоциран дал со инфузија дал со вагиналети небитно битно изпровоциран од страна на лекар спонтан пораѓај- значи природно одиграно се
мојот пораѓај беше во 42,6 гн индуциран во 6часот ставена венска индукција во 8 прва болка во 12 породена веке
Бев во Скопје таму си е во ред така ми кажаа само повторно има малку повеке плодова вода и тоа уште ме загрижува ...исто така должината на коските на рацете и нозете си е пропорционална но ко да се пократки за една недела ама д-р рече тоа не е проблем ке си надокнади... Сега треба да испитам скриен шекер ...
Не знам. Само еден сум имала, со провокација.... На крај краишта се е индивидуално и секој со сојата среќа, нема правило околу пораѓајот. Затоа викам без страв. @Bebce :) важен е пропорционалниот и континуиран развиток....некои деца едноставно порано/покасно се зачнати од тој просек овулација на 14 ден. Посебно оние со нередовни менструации.
Да тоа и не ме загрижи мн но тоа што ми кажаа повеќе плодова вода имам ме загрижи многу ако има некој искуство пишете ве молам
Mozno e da nemam razbrano najdobro. Citav na stranski sajtovi, pa moze ne sum svatila najdobro. Znaci indukcija e poragjaj so provokacija kratko receno? Zosto mene nekako mi dojde kako nekoja posebna procedura koga citav mozebi taka mi zvucese deka ne bese na makedonski jazik Ubavo sto mi objasnivte da ne sum vo zabluda deka nesto novo i nepoznato ke mi se slucuva Bez vas nisto ne pravam znaci