Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ќе ме сакате тука? :)
    Петта недела сум од бременост, вчера ми ја утврдија официјално... сакус се виде од 5 милиметри...
    Бидејќи имам поминато хистероскопија заради огромна преграда на матка и процедури за вештачко оплодување, сега имам терапија од утрогестан - 1 вагиналета од 200 мг дневно и некакви инекции пролутекс кои треба да ги ставам 14 дена...земав вчера но само четири, скапи се - 560 денари.
    Денес прашував во друга аптека, сакав да го доземам остатокот и ми кажаа дека имало инекции прогестерон депо кои ги произведува Галеника и биле 95 денари една...огромна разлика во цена.
    Дали некој може да ме посоветува дали би било ок да ги ставам овие прогестерон депо останатите 10 дена?

На tanja manja, majavel1, LadyC и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    497
    честитки, ти посакувам лесна бременост :hug:
    за инекциите најубаво е да си прашаш кај др што ја следи твојата бременост немој на своја рака :)

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  3. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Да, еве сега му пишав смс па чекам да ми врати :))

4. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    мислев да не има некоја слично искуство...инаку секако и со него ќе се консултирав...

5. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Прогестерон Депо се поефикасни и поефтини замена на пролутекс, јас уште ги примам. Тешко се наоѓаат, но ако ги има земај ги

На Miami1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    ама дозирањето веројатно треба да им е различно... депо се 250 mg а пролутекс 25 mg?

7. Miami1

Miami1 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    435
    Допаѓања:
    922
    јас користам прогестерон депо бидејќи кај нас не можев да најдам плорутекс.јави се кај докторот за доза зошто прво ги ставав еднаш на 4 дена, па на5 па сега еднаш неделно.само не се во стомак туку мускулно па морам да одам во болница.

8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.887
    Допаѓања:
    77.406
    Болките се поголеми со провокација како што сум слушнала... бидејќи провокацијата е уствари да се добијат болки, односно контракции. Јас без провокации се породив и страшно болеше, а тек како би било со провокации :D но сепак мислам дека е индивидуално, зашто има жени и покрај провокации не добиваат болки...

9. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.098
    Јас не знам дали да се напијам парацетамол.

Значи 8ми месец сум, завчера многу ме болеше грлото и без омалаксана... поминав само со прегорен шеќер. Вчера станав исто со болка во грлото и после 2 шолји прегорен шеќер ми помина, но навечер се потам (а во осбата не ми е претопло и не сум препокриена) што по 2 пати станувам да се пресоблечам. Температура немам. Знам дека во бременост е дозволено, ама страв ми е досега цела бременост ништо не сум се напила, освен Премама и евентуално Б6 за гадење.

10. jovana03

jovana03 Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Немај гајле , не штети парацетамолот, јас се напив ко бев настината, исто како тебе омалаксана, мислам од него ми помина, утредента поарна бев. Гледај да го испиеш пред легнување :)

На Lepaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    I jas sum so uzasno bolno grlo od vcera. Snosti cela nok ne spiev. Bolkata vo grloto bese tolku golema sto me budese.od son. Go napraviv lekot so limon I soda, pravev gargara, no voopsto ne mi pomogna. Otsekogas koga me boli grlo mene toa na psiha me mava i me pravi epten nervozna. Za kiselinive da ne pravam muabet. "dobar" vikend na povidok :)

12. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    911
    Jas gi koristev progesteron depo od denot na punkcijata do nekade 9 nedela vo bremenost, normalno po preporaka na doktorot sto mi pravese ivf, doziranjeto mi bese prvo na sekoj 4 den pa potoa na 7 dena, muskulno( sama se bockav) vo but, ke si go prasas doktorot i ke ti kaze on sto i kako, a za naogjanje tesko se naogjaat vo eurofarm gi naogjav i da proveris vo aptekata na sistina oni se imaat...pozz i imaj lesna bremenost

13. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    Jas koristev progesteron depo,proluteks staviv samo pred transfer mislam,edno vreme gi snema,ama sega islam deka e vo red i deka gi ima,ama konsultiraj si se so dr.Jas gi stavav na sekoi 4 dena, po pola sigurno do 12 nedela.So sreka mila,i lesna bremenost

14. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    @Abeja neznam kolku ke mozesh da mi odgovorish, ama jas da si prasham.
    Eve 35+4 sum. Od poroduvanje nemam aber, bebinjata ne se mn golemi po 2200 se, ama jas sum kako podvizhna vreka cement. Se sekjavam ti mn se poteshe, isto i jas. Ama jas sabajle se uprpav onaka jako, pritisok nizok, a svetki pred oci, nisto ne gledav. Imashe li ti vakov problem? Se javiv na dr mi rece samo pritisok da sledam.
    I drugo, bebushi se nonstop mn aktivni, ne spijam skoro ic ni denje ni noke. Ne mozham ni da se dvizham, edvaj do wc uspevam da se odnesam.
    Glavnoto prashanje mi e kako izdrzha? I kako se snaogjash sega?

15. sakambebe

sakambebe Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    642
    Допаѓања:
    934
    eEdno prasanje.Malku e gadno.Mnogu mi e tesko,mi se povraka,a ne mozam da povrnam.Dali na nrkoja od vas i se ima sluceno,i dali ako butnam prst moze nesto da mi se sluci?

16. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Jas sum bitkala vo.takov slucaj koga ne.sum mozela da podnesam

17. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2011
    Пораки:
    2.069
    Допаѓања:
    8.098
    Девојки, а дали ви се случило ова на вас: наеднаш ми стежнува главата, почнува страшно да ми се гади (еднаш имам и повратено) и дијареа ме фаќа (како пред испит буквално, како од возбуда)...
    си викам можно е притисокот да ми паѓа, ама сепак се плашам... Еве во три дена пред малце втор пат ми се случи ова. Од ништо не ми доаѓа подобро, туку само од себе си поминува.

18. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.161
    Допаѓања:
    2.249
    Мене такви симптоми ми се јавуваат кога нагло ќе ми падне притисокот,доколку си во можност измери си го во тие моменти...

На Lepaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Мамички денес не ја осетив мојава бебушка , дали се дешава да не мрдне во денот .или пак ако сум била во движење да не сум сетила , 21 недела сум и загрижена сум денеска .... на ехо тек во понеделник ...

20. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.761
    се дешава да ги нема по цел ден, не се грижи. Кај мене мојов нана по цел ден обично на промена на време. :)