Ќе ме сакате тука? Петта недела сум од бременост, вчера ми ја утврдија официјално... сакус се виде од 5 милиметри... Бидејќи имам поминато хистероскопија заради огромна преграда на матка и процедури за вештачко оплодување, сега имам терапија од утрогестан - 1 вагиналета од 200 мг дневно и некакви инекции пролутекс кои треба да ги ставам 14 дена...земав вчера но само четири, скапи се - 560 денари. Денес прашував во друга аптека, сакав да го доземам остатокот и ми кажаа дека имало инекции прогестерон депо кои ги произведува Галеника и биле 95 денари една...огромна разлика во цена. Дали некој може да ме посоветува дали би било ок да ги ставам овие прогестерон депо останатите 10 дена?
честитки, ти посакувам лесна бременост за инекциите најубаво е да си прашаш кај др што ја следи твојата бременост немој на своја рака
Прогестерон Депо се поефикасни и поефтини замена на пролутекс, јас уште ги примам. Тешко се наоѓаат, но ако ги има земај ги
јас користам прогестерон депо бидејќи кај нас не можев да најдам плорутекс.јави се кај докторот за доза зошто прво ги ставав еднаш на 4 дена, па на5 па сега еднаш неделно.само не се во стомак туку мускулно па морам да одам во болница.
Болките се поголеми со провокација како што сум слушнала... бидејќи провокацијата е уствари да се добијат болки, односно контракции. Јас без провокации се породив и страшно болеше, а тек како би било со провокации но сепак мислам дека е индивидуално, зашто има жени и покрај провокации не добиваат болки...
Јас не знам дали да се напијам парацетамол. Значи 8ми месец сум, завчера многу ме болеше грлото и без омалаксана... поминав само со прегорен шеќер. Вчера станав исто со болка во грлото и после 2 шолји прегорен шеќер ми помина, но навечер се потам (а во осбата не ми е претопло и не сум препокриена) што по 2 пати станувам да се пресоблечам. Температура немам. Знам дека во бременост е дозволено, ама страв ми е досега цела бременост ништо не сум се напила, освен Премама и евентуално Б6 за гадење.
Немај гајле , не штети парацетамолот, јас се напив ко бев настината, исто како тебе омалаксана, мислам од него ми помина, утредента поарна бев. Гледај да го испиеш пред легнување
I jas sum so uzasno bolno grlo od vcera. Snosti cela nok ne spiev. Bolkata vo grloto bese tolku golema sto me budese.od son. Go napraviv lekot so limon I soda, pravev gargara, no voopsto ne mi pomogna. Otsekogas koga me boli grlo mene toa na psiha me mava i me pravi epten nervozna. Za kiselinive da ne pravam muabet. "dobar" vikend na povidok
Jas gi koristev progesteron depo od denot na punkcijata do nekade 9 nedela vo bremenost, normalno po preporaka na doktorot sto mi pravese ivf, doziranjeto mi bese prvo na sekoj 4 den pa potoa na 7 dena, muskulno( sama se bockav) vo but, ke si go prasas doktorot i ke ti kaze on sto i kako, a za naogjanje tesko se naogjaat vo eurofarm gi naogjav i da proveris vo aptekata na sistina oni se imaat...pozz i imaj lesna bremenost
Jas koristev progesteron depo,proluteks staviv samo pred transfer mislam,edno vreme gi snema,ama sega islam deka e vo red i deka gi ima,ama konsultiraj si se so dr.Jas gi stavav na sekoi 4 dena, po pola sigurno do 12 nedela.So sreka mila,i lesna bremenost
@Abeja neznam kolku ke mozesh da mi odgovorish, ama jas da si prasham. Eve 35+4 sum. Od poroduvanje nemam aber, bebinjata ne se mn golemi po 2200 se, ama jas sum kako podvizhna vreka cement. Se sekjavam ti mn se poteshe, isto i jas. Ama jas sabajle se uprpav onaka jako, pritisok nizok, a svetki pred oci, nisto ne gledav. Imashe li ti vakov problem? Se javiv na dr mi rece samo pritisok da sledam. I drugo, bebushi se nonstop mn aktivni, ne spijam skoro ic ni denje ni noke. Ne mozham ni da se dvizham, edvaj do wc uspevam da se odnesam. Glavnoto prashanje mi e kako izdrzha? I kako se snaogjash sega?
eEdno prasanje.Malku e gadno.Mnogu mi e tesko,mi se povraka,a ne mozam da povrnam.Dali na nrkoja od vas i se ima sluceno,i dali ako butnam prst moze nesto da mi se sluci?
Девојки, а дали ви се случило ова на вас: наеднаш ми стежнува главата, почнува страшно да ми се гади (еднаш имам и повратено) и дијареа ме фаќа (како пред испит буквално, како од возбуда)... си викам можно е притисокот да ми паѓа, ама сепак се плашам... Еве во три дена пред малце втор пат ми се случи ова. Од ништо не ми доаѓа подобро, туку само од себе си поминува.
Мене такви симптоми ми се јавуваат кога нагло ќе ми падне притисокот,доколку си во можност измери си го во тие моменти...
Мамички денес не ја осетив мојава бебушка , дали се дешава да не мрдне во денот .или пак ако сум била во движење да не сум сетила , 21 недела сум и загрижена сум денеска .... на ехо тек во понеделник ...
се дешава да ги нема по цел ден, не се грижи. Кај мене мојов нана по цел ден обично на промена на време.