Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. izmislena

izmislena Истакнат член

ne...

2. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

извини може си пишала ама ми избегало :) бебчето го видоа ако е добро, не се секирај, не паничи...одмарај пиј терапираја и само позитивно јас првите два месеци имав кафен исцедок и тоа не по малку...се ќе се среди само рилекс :):inlove::hug:

MiloMalo and izmislena like this.
  3. izmislena

izmislena Истакнат член

бебчето уште е сакус со формирана жолчна ќеса... срцева акција нема уште, во петок треба да идам...

Bebulleee, LadyC and Natasa. P like this.
  4. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Не се плаши, имав и јас во почетокот околу недела дена ми траеше, исто бледо такво никакво и баш така преку ден ништо само навечер, ама поминува тоа не е страшно :)

Инаку бебе тропа внатре си ја прави интересната, на моменти ме фаќа жал што му е досадно па му правам и муабет (строго насамо :D) или музика му пуштам. Бев на анатомскиот скрининг, се е во ред, расте напредува мака си нема. Ама многу клоца, и ехото го исклоца. Срцка :inlove: (heidy)

Last edited: Oct 18, 2016
  5. mikimaus123

mikimaus123 Истакнат член

Ке oдиш вo
    Леле срце и јaс едвaј чекaм дa пoрaсни и дa гo чуствувaм кaј штo мрдa

6. aaa.vitooo.aaa

aaa.vitooo.aaa Истакнат член

Ке го осетиш ... ќе видиш, немало поубаво чувство на светот од тоа. Те потсетува дека не си сама, ти дава поддршка :* . Уживам во овие моменти... се мази со мама, а со тато слабо , кога ке мрда почесто , му ја земам раката и тоа престанува. Мамина маза ке си биде :)

7. eleni27

eleni27 Популарен член

Dobredojde na site novi :hug: so lesno i ubavo da si ja pominete bremenosta.
    Nie denes sme si polni 36 nedeli. Mama se oseka odlicno :muscle:
    Vo cetvrtok sme povtorno na kontrola i se nadevam ke me zadrzat, edvaj cekam da gi zapoznaam dvete mazinja sto mi gi iskrsija rebrata, mi ja ispukaa kozhata na stomakot i me napravija kako podvizhna vrekja cement:inlove:
    Bato, neznam dali sfati koga mu kazhuvav za bebinjata, pa sega samo mi doagja me gushka i me pipka levo i desno na stomakot. Nekogash se rasprava so mojot stomak, se razbira na kineski :lol:
    @danichap tvojata kako reagira na mesheto?

artemidis, pepapa, Natasa. P and 7 others like this.
  8. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

.Ќе може ли некоја мамичка да ми објасни ЛМП ми е 20.07.2016 односно последна менструација колку што сум упатена, и под него на сликата од ехо пишува ГА 12 недела и 2 дена, а на другото ГА на сликата пишува 13 недела 1 ден и +-8 дена. Што значи првото а што второто. Исто така кога бев првиот пат на контрола бев како во сон па на докторот му реков дека последна менструација ми била на 15.07.2016, а вториот пат му кажав точно 20.07.2016, но и на двете слики пишува ист краен термин. Последната менструација всушност нели ми била имплатациско крварење но јас мислев дека е менструација иако малку и кратко. И дали имплатанциското крвареше е последна менструација според која гинекологот го смета крајниот термин?

9. danichap

danichap Moderator Staff Member

Никако...како да не постои. Пробав да и објаснам но не разбира и ја тргнавме таа тема на страна.
    Ќе биде изненаџење кога ќе го види бебето Јануар.

Ти ќе го запишуваш ли малиот градинка, претпоставувам ќе бидеш дупло позафатена со близнаците, па да се истрча и изигра што би рекле или за сега не ја разгледуваш таа опција.
    Мојава е желна за дружба, игра и радо би пробала. Само да видиме со место како ќе биде..
    @gjoker4e според последна менструација си била тогаш 12та недела и 2 дена, но според мерките бебушот ти е понапреден.
    Често се случува +- за некој ден или недела да се разликуваат мерките на бебушот. Најверојатно не е зачнат по оној просек овулација на 14 ден од менструација, посебно ако не ти е редовна на 28 ден.
    Не го корегираат крајниот датум сеуште бидејќи може ќе има дополнителни корекции.

Нема потреба за грижи.

eleni27 likes this.
  10. Надежна

Надежна Популарен член

Женскииии помагајте, кашлам корнам, ништо друго не ми е (фала му на бога) ама кашлам више стомакот ме боли од кашлање и плуќата ме боли кога кашлам,цел ден пијам прегорен шеќер со млеко но не помага,што да пијам друго,помагајте ќе ми падне стомакот од кашлање

11. izmislena

izmislena Истакнат член

Herbion sirup...na prirodna baza e i mozes da go pies

Надежна likes this.
  12. izmislena

izmislena Истакнат член

Isto ima eden lek - zolcka jajce, puter, mleko, soda bikarbona i med...sekoe sabajle i vecer po edna goltka - garantirano pomaga

Bebulleee and Надежна like this.
  13. Poppins

Poppins Популарен член

јао и ја сум хаос исто ама јас и мрсолава грлово ме корни па на кашлање ме збуцнуе в стомак неможам ич да кашлам а може ли сируп да се пие со сигурност?! што друго е дозволено

14. danichap

Необработено јајце, живо, немојте во текот на бременост.

15. izmislena

izmislena Истакнат член

Од каде сега ова? тоа излезе едно време кога имаше опасност од салмонела, но немам слушнато некој да се отруе од свежо јајце во последно време, така што не сфаќам зашто би било забрането за време на бременост?

16. izmislena

izmislena Истакнат член

Za sirup znam sigurno, sestra mi go piese podolgo vreme vo tek na bremenosta...ama prirodniot - herbalen.
    I za ovoj vtoriov home made lek sum sigurna deka moze poso se prirodni sostojki...a mnogu pomaga...za drugo ne znam

17. danichap

Секако дека одлуката е индивидуална, на секоја трудница.

joy1 likes this.
  18. Lepaaa

Lepaaa Популарен член

А јас што сум во голема забуна и што незнам која недела сум. :x

Според македонскиот гинеколог, краен термин ми е 22. Ноември (пресметано според последен циклус). Тоа би значело дека денеска сум 35 недела, баш денес ја почнувам истата.

Според овдешниот гинеколог (земајќи в предвид дека имав нередовен циклус и покасна овулација) краен термин ми е 06. Декември и според него на 06. Ноември влегувам во 9ти. :sweat::D

Не знам кога да очекувам, кога да се заспремам ама она сериозно да си исперам се, да испеглам...

@danichap или некоја друга девојка која не живее во Македонија, да не имате вакво искуство и како во вашите земји сметаат краен термин?

19. LadyC

LadyC Форумски идол

Ако ме прашаш мене одма ќе ставам црн бибер со ракија на грло и ќе се кутнам у кревет. Да видиш нова ќе си до сабајле. :)

Надежна and izmislena like this.
  20. izmislena

izmislena Истакнат член

Тоа е апсолутно, но прашав од каде е тоа дека не смее да се јаде живо јајце во бременост? Доктор го кажал?