Денес ме изнервираа на работа, со зебанциите го претераа многу јадеш мнг јадеш колку пати денес ќе јадеш, мислам ми се одјаде.
Јас колку што се сеќавам тој втор скрининг е ехо со 4Д, т.е. ги гледаат сите органи на бебето поединечно. Исто мислам дека е многу битен.
А што е со ехо на срце што се прави тоа се смета ли за некаков скрининг или по желба бидејќи мојата матична ништо не ми спомна
ако не дај Боже нешто се посомнева матичната ќе те упати на детален преглед на срце, а ако имаш желба можеш да го направиш... јас не направив бидејќи и во Систина др.Петровска и овде матичната во Кавадарци ми рекоа дека се е во ред и бебушот е супер
свој леб јадат, туѓо гајле берат... и кај мене ми викаат малку диета... ама ни на крај на ум не ги ставам... што сакам тоа си јадам!
На втор скрининг се гледаат. Мерки земаат, па кај мене и рачиња и ноџиња и прстиња, рбетче, главче, се прегледаа, ама најмногу обрна внимание на срце детално. И ден денес на секој преглед срценцето му го гледа, за секој случај .
Искрено многу сум возбудена кога ке одам на преглед што ми се качува и притисокот , сите мерки се што спомнавте е во ред , а и матичната ми е детален тип на човек што сака се да се испита така да верувам ако требало ке ме пратеше на дополнително испитување на срцето ко се разбира е на приватно а не и е во корист , поздрав мамички
Јас срцка посебен скрининг на срце не правев. Мислам дека докторите си ја знаат работата и ни останува да им веруваме. Јас треба во 34та недела да одам на преглед, не ми се чека, а од сега натаму ќе терам на 2 недели на прегледи и се понетрпелива станувам да го упознаам мојот најбитен маж у животот!
Dobar vi den mamicki. Jas na 24 imam termin kaj doktor veke sum 10+5 mi zakaza za da pravime nekoj test za bebeto no ne zapametiv kako se vikase testot. Pa ako mozete nekoja od vas da mi kaze koj e toj test I kako se pravi. Poz
Машала што е убава темава вака живната со нови трудници, да ти е мерак да читаш. Времето брзо лета, ко вчера да беше кога се распрашував и јас за првиот скрининг, а еве сега веќе во осми месец влеговме. Сега главни теми ми се оние во темата за бебушите, се едуцираме за доење, за што е потребно да се купи... не смее да фали ништо Од сабајлево бев на контрола, синко пораснал, скоро 2 200г, а машала расне и мама, ја раситни 80ката. Како се ближи времето, се повеќе страв ме фаќа од пораѓајот, љубопитна сум, се распиткувам и се полнам стравови. Една утешителна породилна приказна не слушнав. Уште повеќе ме фаќа паника што треба да се породам овде, во нашиов град, каде условите се мизерни. Пари за приватно нема, а упати за на ГАК не даваат така лесно. Ќе мораме да бараме врски за упат, мада тешка работа.
Ajde da mi kaze sega nekoja taze trudnica koja pominala niz ova veke... Imav nekoj iscedok poslednive 5-6 dena pa denes otidov povtorno na konsultacija kaj maticnata. Me gledase na abdominalno eho i osven gestaciski sakus od 14 mm ne se vide nisto drugo. Spored nea sum 5 nedeli i 2 dena bremena, a minatiot cetvrtok na vaginalno eho sakusot odgovarase na tocno 5 nedeli bremenost (sto znaci sega treba da sum polni 6 nedeli) Dali e mozno abdominalnoto eho da ne go detektira embrionot i srcevata akcija? Ona ne bese uopste zagrizena, mi rece dobro e - rastete...za iscedokot da ne se sekiras uopste Ama aj kako da ne se sekiram? Jas ocekuvav srcence da cujam
@LadyC @kavadar4anka @kikin фала ви мамички за одговорите имам уште две недели да одлучам кај да го правам скринингот се мислам и кај матичната ама по се изгледа во Систина
Не се секирај,секако исчекувањето и неизвесноста си го прават своето... Зависи кога настанало оплодувањето,ние слушнавме срцева реакција на 6+ некои на 7...
prasanjeto mi e i dali ima vrska sto me gledase abdominalno? pretpostavuvam deka so vaginalno eho vo ovaa faza od bremenosta moze da se cue i vidi poveke...