Денеска некако празнично сте ми успани . ДОБРО УТРО на сите мамички . Временцево е убаво, сончево... за мерак, а јас треба да лежам . Имам едно прашање, која е кратенката за сервикс за да проверам во резултативе . Вчера сакав да пишам, бев на мерак, ама некако не ми беше добро па си заспав порано .
Добро утро и од мене ја рано станав ама од утрово се нишам ко звонец многу вртоглавици изгледа денот дома ќе се мини а баш е пријатен како сте останатитее ајде на кафе
Odgovorot stigna.nema da se znae za koe bebe se raboti sepak ke treba ginekolog da potvrdi.ugore visoko udolu dlaboko.ostanuva da cekame 20 nedela.pozdrav
Не те пратев до пред извесно време, па не знам каков ти е случајот? Ако не те мрзи да ми пишеш во кратки црти, ме заинтересира...
Pravev eho vo petokot i doktorkata kaj ednoto bebe vide tocka vnatre vo srceto.rece mnogu e rano bidejki sum 15 nedela ama moze da e znak za daunov sindrom.potocno ke se vidi vo 20 nedela.ama ne sakav sa cekam pa sakav da pravam test preku krv.no mi odgovorija deka za bliznaci dokolku e pozitiven nema da se znae za koe bebe se odnesuva.gospod na pomos
имај само верба и надеж господ е голем мисли само да сте живи и здрави трујцата и се ќе биди ок сега ќе поминат неделите може ќе се промени сит може и нешто друго ситно само позитивни мисли и најбитно е да се здрави и живи мила
Добро утро и од мене женчиња, и јас уште сум трудна бебуш не искача, помина терминот и уште си чекаме. Во петокот на контрола докторот рече намалена плодова вода па незнам ваљда тоа значи дека треба да очекувам наакоро Денес убаво времево па се ставив во шетња убав ден на сите
ajde, drzi se...ke bide ok. a zaso ne go napravis testot, barem da bides nacisto - da ne cekas do 20 nedela?
да исто мислам и јас @Miami1 второто мислење мн пати знае да промени све и влијае и може мн мн различно да биде ипак доктор знае да каже но и погреши а и сите знајме и мн утешни зборови спокојството и чекањето во нас нема да се смири
Скринингот за Даун се прави во 12та или 15та недела? Мене докторот ми рече во 15та ке ни даде упат за во Скопје за Даун, а јас имам слушано дека се правел во 12та недела за ако сака мајката да може да абортира? Каде се прави тој скрининг, ќе го правам државно ако може а не приватно, па отприлика која е цената за државно?
Devojki, da ve prasam: dali nekoja od vas ima problemi so tiroidnata - pred i posle zabremenuvanje? Jas sum na terapija Eutiroks veke 5 godini, poslednive 1,5 godina dozata mi e 100Mcg. Mi rekoa deka ke treba da ja kontroliram pocesto - pred 2 nedeli ginekologot mi rece da napravam edno ispituvanje vo sledniov mesec... Me interesira kolku cesto treba da se ispituvaat tiroidnite hormoni vo bremenosta, ima li nekoja da spodeli iskustvo?
Се прави Скопје во државна болница .. и нема да те кошта ништо бесплатно е се за трудници , државата покрива се..
Не се секирај ни за грчевите, ни за исцедокот. Јас имав и чешање уз исцедокот, па зедов на своја рака канестен крема за вагинална употреба, ама не ми помогна си продолжи чешањето. Му кажав на докторот, ми даде од вагиналетките, сега имам исцедок, ама нема чешање, немаш потреба да паничиш, во бременоста е нормално сите жени имаат исцедок. Грчеви имаш затоа што матката расте и се шири и те притиска. И јас ги имам и тоа сега се појачани, особено наутро, боли многу неможам да се помрднам, сабајле мм ме држеше да можам да се свртам на друагата страна, се уморив и презноив од едно свртување само. Ич немој да се секираш, се е тоа нормално, само мирувај, може да се спуштило бебчето малце доле па да те притиска и затоа те боли. Јас ги осеќам моиве доле скроз како ме маваат, спуштени се, па ми рече докторот ништо да не се уморувам, па така си лежам по дома, си одмарам, си ги завршувам куќните работи, мијам садови, правам ручек и тоа ми е целиот замор во текот на денот.
Ти благодарам на убавите утешни зборови. Ми требаа, после сите различни мислења пази на ова , внимавај на она , цервикс ... триста работи ... Не можам више, депресија ме фати :'( . Ниско ми е бебчево од сам почеток , ама па јас не работам ништо посебно , нормално по дома само. Еве лежам деновиве ама истото е , затоа сакав да проверам кои се вредностите на цервиксот , ама не знам како е кратенката . До тебе и бебушките
Јас да ти кажам право не се секирам за ништо, се што се случува го прифаќам како нормално освен ако почнам да крварам е тогаш би требало да испаничам. А ова, се друго полека, се ќе биде, тргни си ја паранојата и одмарај. Ако нешто било како што не треба докторот сигурно ќе ти кажел. Нема потреба од параноја постојано.
Видов за грчеви сте зборувале... Јас цело време досега ги имам,без оглед колку магнезиум пијам и сл. Особено кога подолго време сум во седечка состојба, или ако имам мал застој во дигестијата, ах тоа е баш болка низ цел абдомен... но гинекологот ми кажа дека едноставно таков ми е организмот и тоа е тоа,не ме утеши многу но се трудам многу да не се грижам околу тоа, затоа што при прегледи се е во ред
Јас немав грчеви, а доста се движев предходните 3 месеци одев на работа пешки секој ден, а оддалечено ми беше во еден правец само 3 и нешто км. После почна да ми тежи мешко, дека се и две, неможев повеќе ни да се наведнувам, па им реков дека неможам повеќе да доаѓам на работа. А грчевите ми почнаа од кога сум дома, затоа што поголем дел од времето го поминувам во седечка положба, докторот кога го прашав зошто грчеви ми се појавија, рече да избегавам да седам, зат0а што од седење се јавувале грчеви, да не шетам премногу, да одмарам и да лежам на лева страна. Така да, избегавај да седиш, кога ќе осетиш малце притисок, одма наштимај се да не те боли ако неможеш да лежиш наштимај се во полулежечка позиција, со еден куп перници околу тебе. Јас така правам
sekoj mesec proveruvav tsh samo od tiroidnive hormoni taka cela bremenost, bev so najmala doza edna certvrtina od 50mcg. Otkako se porodiv veke ne go pijam dobro mi e tsh.