Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Devojki kako go pocnavte 8-ot mesec od bremenosta, mene mnogu loso mi pocna, mi se losi po cel den, glava me boli, kako da nemam sila za nisto, do 7-mi kako da ne bev bremena i naednas se se smeni, najverojatno normalno e

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Искрено, 8- ми ми беше најтежок. И со киселини и со тежина и со спиење и со све. Тоа е мое искуство. :)

На pepapa и LadyC им се допаѓа ова.
  3. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Женска ме загрижи. Кај си ти? Пиши како сте и ти и бебац. Беше на контрола, ни пиша и не откачи. Пиши повеќе, фалиш :*

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Дека секогаш имало кавги на секоја тема од форумов имало, да не се правиме совршени. Јас бев долго дел од темата за поддршка, уште почувствителна од оваа, па и таму имаше периоди со кавги и недоразбирања, ви се молам. Во меѓувреме ја читав и труднички муабети, па и тука имаше „паметувања“. Секојдневие јбг ќе се караме и мириме.
    Во принцип на ниту една тема не сакам да се врти едно исто па исто, т.е не сакам да се тупи една работа, полесно да се изразам. И не е битно дали сакам, битно е дека на повеќето им е безвезе. 10 страни уназад, ми се прави приска или не ми се прави. Па сега или после да правам. Општо утврден став на докторите е кога се прави скринингот, а некој ако сака и во 16-та недела нека го прави, ако сака ич нека не прави.Така е со сите испитувања. На кој му се дреме 4 саати за скриен шеќер? Нема таков! Што сега ќе го вртиме прашањево 50 пати??? Ова се муабети само, ништо друго. (иако има секогаш некој што зборува како да е професор на гинекологија, па и реф. вредности знае колку да те испаничи). Така се појавија и стручњаци за цервикси мерење и сите се упрпавме.(facepalm)
    Инаку @pepapa јас сум при крај на 8-ми. Не го обожавам, беба е високо горе, па желудников ме уби. Болки во половина, лошење и маки со цревата. За притисок на бешика да не кажувам, ќе си видиш.:)

На pink95, Grungie, Jagoda123 и 10 други им се допаѓа ова.
  5. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Fala vi, znaci site so isti slatki maki, stom sme pri kraj ke izdrzime :)

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    На место ти е коментарот. Секоја ти чест. Само сакав на феминките да им кажам дека колку и да е современа апаратурата ако некој не знае да гледа, тоа е. А некој лекар на најобично ехо ќе види што и да е.

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Вчера бев на контрола за тероидната, TSH ми е 3.10, а во бременост треба да е максимум до 3, па дозата ми ја покачија Еутирокс 150мг, малце се растревожив и веднаш на плачка, докторот ми рече нема потреба за паника, ама сепак не ми беше сеедно... Ама јас сепак си мислам на бебушка, како ќе си го гушкам... Па од Атикор бевме во Веро Центар и Сити Мол на шопинг и разгледувавме креветчиња и колички... Креветчињата не ме бендисаа баш, а за количка една јас бендисавме и јас и мм 90% се одлучивме за неа во Bebe Home Kiddo Cruze Црно Бела 3 во 1, ама купувањето го оставивме за понатаму... [​IMG]

Инаку имам маки со рацете, како што претходно се имам пожалено имам трнење и грчеви во дланките, мат.гинеколог ми рече дека станува збор за некој Тунел карпа синдром (ако точно се изразив)... Болките ми стануваат појаки и поинтензивни, утре ќе одам кај општ матичен и ќе видиме што ќе ми кажат...
    Ве гушкам и ве поздравувам мои виртуелни дебелки другарчиња со најубави мешиња!:l::hug::inlove::*

На aaa.vitooo.aaa, Lolipop23, Надежна и 2 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.076
    И мене осми месец ми беше најтежок во првата бременост, со оваа допрва ќе видиме.
    Јас закажав за другиот четврток кај Петровска.
    Еднаш бев кај димчев, за скрининг, потоа еднаш кај нејзе...и сега се одлучив сепак повторно за неа. Компетентноста и двајцата ме воодушевија, но некако поради пристапот се одлучив за неа.

Другиот четврток ќе бидам полна 29та недела и се надевам да зедам и потврда за да смеам да летам.
    Авиокомпанијата дозволува летање до 34 недела но јас се одлучив за 30, да не претерувам.
    Се чуствувам фит...верувам и се надевам и летот ќе помине во најдобар лет.

На Lepaaa, Lolipop23, Jagoda123 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Јас утре идам на контрола за тироидната, не сум била воопшто од кога забременив. Со живи маки закажав на Нуклеарна медицина, али морав пошто еве во 9та недела сум - верувам дека и мојата доза ќе се покачи...

10. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Srcka imas tema za kolicki za bebinja i bas sega vidov edna devojka pisala deka voopsto e zadovolna od ovaa kolicka a ja kupile 25.000, ne sakam pogresno da me razberes ama sepak vidi procitaj sto i kako :)

На kavadar4anka и LadyC им се допаѓа ова.
  11. pepapa

pepapa Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    1.147
    Допаѓања:
    911
    Vo vrska so losenjeto vo apteka mi predlozija nekoi kapki na baza na gjumbir a so vkus na vanila bile se rastvorale vo bilo sto dali voda ili sok i pomagale mnogu duri i se preporacuvale pred patuvanje da se pijat, nekoja iskustvo so niv

12. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    497
    како влегов во 8ми се ми е вечност...ми е мака, неможам да се свртам, како морж се осеќам :D и цело време сум до вц :D:D:D
    ама ќе издржиме :inlove:

На Natasa. P, LadyC и pepapa им се допаѓа ова.
  13. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Леле јас ко да кажав! :rofl:
    Мочла прва класа, волку у прво не мочав и плус станување? Вртење на страна? Тоа е научна фантастика човече. :rofl:

На aaa.vitooo.aaa, Natasa. P, Bebulleee и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    497
    јас по цел ден сум дома со свекор ми кој знае со си мисли човеков, оваа снаава поарно таму да си седи:rofl:

На Bebulleee и LadyC им се допаѓа ова.
  15. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.713
    Допаѓања:
    5.680
    трудничките хормони се разработија :D баш како што кажа и ти и Лејди и некој друг сите сме мн мн различни а негативни примери не им е местово овде или да се долева уште грижа оти еве мн од нас ги правиме тие скрининзи неделиве и не треба со страв и плачки да одиме од лоши примери .. Некоаш и најдоброто ехо и док знаат да згрешат .. Темава е за опуштени прашања и совети и ајде сите галење на мешиња и радост затоа што носиме нешто прекрасно во нас :)

На Natasa. P, Bebulleee, kavadar4anka и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Ме нема ме нема ама морам да се уфрлам :D

Приска е чиста статистика, убаво е да се направи заради чиста совест, но и да не се направи ништо страшно. Постојат други поверодостојни методи кои откриваат разни аномалии.

8ми месец -хаос, болки во стомак, грб, нозе, глава, сегде, но после во 9ти песна, не осеќав дека сум трудна (мое искуство х2):)

Хормони овде има прееееемногу, но тоа не е оправдување и треба да се задржи некое основно ниво на култура и комуникација во темава.

Во најубавиот период сте, уживајте во бременоста, мислете позитивно, игнорирајте се негативно и галете ги мешињата:*

На Lepaaa, aaa.vitooo.aaa, wings и 9 други им се допаѓа ова.
  17. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мила со карпал тунел синдром поминав и јас два месеци пред пораѓај. На почеток ми трнеа само прстите на едната рака па после цела рака не ја осеќав за на крај и двете да ми трнат. Овие болки ги имав навечер ама сум плачела од болки. Спас најдов кога уплакана од болка станував и ги пикав рацете под ладен млаз вода. Преку ден само малку ми трнеа прстите а навечер ми беше страв да си легнам. Си направив и филм дека нема да можам да си го фатам детето во раце. Но само што излезе синко од мене исчезна и болката. Неколку дена по пораѓај ми трнеа малиот и домалиот прст на едната рака но ништо страшно. Не се замарај по лекари се ќе помине кога ќе се породиш :hug:

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Надежна

Надежна Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2016
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.215
    @BirMelek eve ja dosadnata :),tebe ti se obrativ bas bidejki ti mi kaza deka pokasno ja oseti beba vo stomak,sega sum 22 nedela i paak mnogu retko ja osekjam ednas vo denot,normalno li e? :( i ja osekjam epten nisko dole duri kako na cervix da mi lupka :(

На i-v-a-n-4-e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.151
    Неповикана ќе ти одговорам и двете касно ги осетив за прв пат и нормално е на почеток тоа да бидат нежни и ретки удари, како ќе расте така повеќе ќе го осеќаш. И нормално е така ниско да е, после ќе почнеш до желудник и ребра да го осеќаш бидејќи ќе порасне, ќе нема место и ќе мора да се шори нагоре ;)

На Bebulleee и Надежна им се допаѓа ова.
  20. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Dolgi godini se borev za da dojdam vo temava. Tolku mi bese sveta, sto ne se osmeluvav nitu da ja otvoram, da zirnam.. Go cekav toj moment kako kruna na mojata borba, da bidam del od "trudnicki muabeti". Ajde da se obideme da bideme po opusteni, ovde site sme trudnici.. blagosloveni, vo blazena sostojba, ednostavno ne ni dolikuvaat zborovi od koi ne zraci toplina i ljubov. :angel: :sun:

На svami, Ninichka, pink95 и 21 други им се допаѓа ова.