Нормално е таа си мрда, само ти не ја осеќаш. Убаво се сеќавам дека тој период јас бев дома со вируси и повраќање, па одев на ехо да ја следат. Не ја осеќав, а на ехо си правеше разни пози и си денсаше. Кон крајот на 6-ти месец почнав почесто да ја осеќам. Затоа сега добивам клоци, не можам да дишам и ми ги ремети цревата па се си мислам на работ на дијареа сум (а не сум, тоа се од неа) Искрено да ти кажам во цела бременост и општо сум паничар, ама за мрдањето не му се секирав многу. @Smizzy за ова со хормониве Ниту една моја нервоза не ја препишувам ним. Нервозна сум како и во друг период од животот. Уште нешто...Каква блажена состојба? Точниот термин го имаат србите, ова е „друго стање“ Како што расте мешко, си велам дека во бременоста единствено блажено е што ќе родиш бебе, другото се е потешко од нормалното Се шегувам се разбира. Благословот е голем, ама и маката е голема
Еве едно интересно текстче за „блаженaта состојба“ се изнасмеав... http://www.huffingtonpost.com/shaney-vijendranath/the-truth-about-being-pre_b_7659870.html
Сигурно си ме прочитала и порано истово го имам пишувано за осеќањево ... ја сум 23+6 па еднаш на ден некогаш и ниеднаш некогаш појако некогаш многу слабо .. и паничам и јас првиот пат не јс осетив два дена одма правец гинеколог ама се беше во ред ... еве сега исто пак неколку дена ја нема убаво да ја осетам и се мислам дали да одам пак ..
и мене ми се врти тој филм во глава... како ќе го држам јас детево, како ќе го бањам, како ќе го пресоблечувам.... ноќе ставам плачам од болка, како да имам скршеници... ама мора да се издржи, кај е Господ никој не е! фала ти за коментарот
Moj sovet da iskucis internet na nekolku dena.zemi go maz ti i da si prosetate.odmori si go mozokot.uzivaj vo bremenosta.a zoasto tolku da mislis negativno?ok strav ti e i rabotat hormoni ama nemoj se oseka bebe ke ti vrati duplo koga ke izleze gali si mese i ne sr nerviraj citaj si knigi nekoi gledaj film nekoj so ke te nasmee odi so prijatelki prozetaj uzivaj vo bremenosta.posle doaat nervozi od tipot lele place sto mu e lele ne spie i.t.n uzivaj i lesna bremenost
Јас секое утро најпрво го посетувам тоалетот - таму најпрво кажувам добро утро. Во почетокот и јас велев да траат само кратко али веке се навикнав и така да најверојатно ке издржиме и 9 месеци со повраќање, иначе 12+5 сум веќе. Поз и уживај како што ни велат поискусните
i jas toa vikam panicarka najgolema sum i koga kje mi recat blazena sostojba im vikam stooo,komu mene ne mi e mene mi e golem stres poradi koj kje zavrsan na nervno i mi se cudat,da ova e drugo stanje barem kaj mene,ve gushkam site
offf i ti kako mene, sekoj dva tri dena trcam na lekar da vidam sto i kako e i gi zacudiv i lekarite i vo bolnica i vo remedika site komplet,sigg vikaat aman dali kje se porodi ovaa da se oslobodime od nea hahaha
Mamicki jas da prasam, koga pocnavte da dobivate na kg, jas so 12+5 samo 2 kg imam dobieno. Treba li da jadam poveke
Од срам трпам да не отидам сега.. цел ден ја чекам да мрдне ,ај викам даа издржам до контролата ама тешко ,нај веројатно ќе му појдам пак или многу умно бебе ќе биде или спанка и мрза на мајка ии друго не сакам ни да помислам
мене докторот ми рече во прво тромесечие ич да не качувам на кг. ти си уште во прво така да уживај...јас вака мислам, нека кажат и поискусните..
Јас губев по 3-4 кг во таа фаза од бременост па после, втора третина, си ги надокнадував и плус други си ставав. Јас не би си правела непотребни стресови доколку немам здравствен проблем или доктор не ми каже поинаку.
Леле колку не пазев што јадам, не памтам искрено дали имам качено во прво, ама затоа второ и трето качив +20. Не знам дал треба да се пазиш или да јадеш повеќе,мене ем доктор ми рече да внимавам, ем си терав по свое, јас не сум ти пример за здрава бременост. Јас кркам се што ми сака душичкава и не се стискам ама баш ич.
и јас сум исто 12+5 ии до сеа ја заслабнав од 5 недела до сега 3 кг скинав ама мн повраќав а и сите сне така нели малце јадиме повраќања све и еве и другите идни мамички ни викат после 4 почиња поправањето и тоа знае и нагло да се крене имаме фора уште малце вака
Да се јавам јас за утеха како паничарка број 1 во врска со движењата на бебето. Со постелка на преден ѕид многу касно го осетив, може бев 20та недела, и долго време тоа беа само нежни и ретки движења, по 1-2 пати дневно. Дури во 7ми месец почнаа движењата да бидат појаки, да ми го мрдаат стомакот... ама пак беа ретки. Се паничев нон стоп, кога го немаше да мрдне со часови веднаш си правев филмови и плачев. Докторката секогаш ми велеше дека нема место за паника и дека секое бебе е различно... Сега веќе при крај на 8ми веќе се навикнав и не паничам толку многу, има денови кога нон стоп мрда и ми го ремети стомакот, а има денови кога е ептен мирно и го нема со часови.... како и нам што не ни е секој ден ист, така и ним. Така да, не се секирај, со тек на време ќе се зачестат и ојачаат движењата, кои патем се едно од најскапоцените чувства. Супер си, немој да се секираш за килограмите, зашто во трето тромесечје се качуваат нагло. Јас без повраќање не качив ниту грамче до влез на 5ти. Е потоа во 5ти качив 2 кг, во 6ти рекордни 4кг, во 7ми уште 2 и сега во 8ми ќе да се 2-3 кг, што би му дошло околу +10 на влез од 9ти.
Мамички само што се вратив од преглед, помина и вториот скрининг сега за сега се е ок па за три недели пак да дојдм за срценцето да го види подобро. Се одлучив сепак да го правам кај матичната и покрај тоа што се мислев за кај Димчев. Иначе бебулето машала рече одговара за полна 22 недела. Се утепавме од мрдање и криење со рачињата и пак немам јасна слика од лиценцето. Ајде убав ви ден мамички, галете мешиња и останете ми позитивни
Не се секирам многу за кг ради тоа што секогаш јадам кога ми се јаде и стално имам некои грицкалки со мене али имам сестра ПАНИЧАРКА бр.1 за се и сешто и понекогаш ми влева сомнеж
Obicno znaci najnormalno bilo na mesec 1 kg,ama ako ti se jade,jadi bre,ic da ne se zamaras,pa posle ke ima moznost da se slabee.