Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Ах баш ми е жал, баш неоговорно од нејзина страна, а секако и безврска па зарем еден од најубавите денови да ви го упропасти...

А инаку, следејќи го недостатокот на ентузијазам од страната на мојата свекрва - све си купив како што ми е мерак, таа не се ни понуди да купи нешто ниту да праша онака ради реда да не ви треба нешто, ама нели тоа е заради фактот дека сеуште било рано :headbang: А не е рано уште од сега да ми објаснува како јас бебето треба на трпезариска маса да го бањам,а не во купатило (солидно е, широко, со греење) и како бебињата треба мајките и татковците да си ги чуваат,а не баби и дедовци :devil: а јас во ниеден момент немам навестено дека планирам така - баш напротив!!!

Генерално од практичен аспект неможам да разберам (мене ми е терминот после нова година) зарем во тие гужви и турканици по продавници треба да се трча да се купува облека/постелнина/пешкирчиња итн...

Уф се гледа дека сум нанервирана од третата особа :D се извинувам за офф...

На irena.1, kavadar4anka, aaa.vitooo.aaa и 2 други им се допаѓа ова.
  2. tanja manja

tanja manja Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    1.518
    И јас сум 37+4...
    Според мене може да ти паднал чепот.
    Не сум многу запознаена за чепот но читав дека штом падне чепот може да се породиш за неколку часа а може и за две недели.
    Со него се наговестува отпочнување на процесот..
    Поискусните мајки нека дадат мислење.
    Како и да е...да е со лесно и за убаво :*

На LoOnyD, Bebulleee, anastasija mitic и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    Го делам мислењето на @tanja manja .
    Во првата бременост немав паѓање на чеп, па не знам како точно изгледа.
    Многу мамички го опишале низ темиве како црвенкаста/ прозирна/ розеникава слуз/исцедок/...
    Остани смирена и набјудувај промени на телото.
    :hug:

Кај нас свеки рече ќе ја плати количката. Сто пати и рековме не мора, ама она не не, од нив ќе била.
    Кога ја виде цената (нас ни беше веќе избрана па само поради нејзината желба она да ја финансира немавме намера да вршиме промена), рече ќе ни ја плати на рати :rofl:. Само првата рата ја исплати.

На pink95, kavadar4anka, svami и 6 други им се допаѓа ова.
  4. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    Ајде кажи од кај да почнам со купување,од бодиња ?колку ми требаат за почеток? Значи дудук невиден сум (facepalm)

На kavadar4anka и aaa.vitooo.aaa им се допаѓа ова.
  5. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.250
    Допаѓања:
    148.760
    Не разбирам, да одиш приватно и да ти кажат „може е ова, може е она“. Е што е де? Јас за хематом строго мирував вц- кревет со обилно крварење у 4ти месец и бев испаничена скроз ( имав сукрвица јака).
    Ете и мене како тебе у Санте Плус ( тогаш бев у филм у Санте да се породам) една од најпознатите, Адамова не виде хематом. А јас бев кај неа на второ мислење. Матичниот ми го виде. И нели мене ми беше полесно да и верувам на Адамова, демек специјалист и глупост ќе си направев за малку.
    Моја препорака, одмарај строго бар док не помине 4ти, зашто и мене во 3ти ми видоа хематом (мада мене ми беше кажано дека е хематом и дека е голем, а не или или) примај прогестерон и утрогестан ако ти е препишано, и уживај. Ќе биде се во ред. :)

@majavel1 срцка, имаш тема јас по неа се водев и ич не пазев на ред : http://forum.femina.mk/threads/Што-сè-е-потребно-за-новороденче.10854/
    направи си список на работи кои ти требаат, што ќе начекаш поефтино, поволно или што ќе ти легне на срце да си купуваш, a за бодиња не знам дали е ок јас како купив, има мами со бебчиња мислам боље е они да советуваат, јас земав мн малку 56ки за почеток (3-4) бидејќи брзо ќе ги израснат и околу 10тина 62ки.. :)
    Само уживај. :*

Последна измена: 6 ноември 2016
    На kavadar4anka и majavel1 им се допаѓа ова.
  6. anastasija mitic

anastasija mitic Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2015
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    471
    Mamicki uste nema novo .. malku kako jajnicive da me naboluva t.e kako menst. Bolki i plus toa stomakot malku kako da mi e potspusten ama mrda bebuso ... i kako da mi se odi do golema ama bev vcera denes nisto nema .. a i plus toa vcera zabelezav ke bidam nepristojna ama me maci i ke kazham perdinava da reckam kako podrasireno bese seto razsetano .. od so mozi da e toa ? Priprema za porajgaj za brzo ili ?

7. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Не се нервирај душо, битно да си се радувате со сопругот, околината што сака нека прави... Знам дека не е сеедно, еве ние пробувавме пред свадбата (од причина што имав микроцистични јајници и циклуси по 70 дена и не ми се чекаше но се фати за 3м), кога и кажавме на свеки три пати рече аиииииии не мислев вака брзо, и три дена зборуваше како ќе сум била дебела на свадбата (а на денот на свадбата бев 12 недела), а го знаеше мојот здравствен проблем.... и мн ме здоболе тоа, наместо да се радува дека ќе има внуче од својот 30 годишен син, таа дебела ќе сум била.. страшно :( А и цела бременост кажува како она сама си ги чувала децатс (а никој не и ни побарал таа да го чува), тоа било обврска на родителите бла бла, затоа ако нешто испсдне да треба да се причува, колата и кај мајка ми-а пак маж ми на тоа и одговараа, ако е така ќе го видиш писле 40 дена :)

Последна измена: 6 ноември 2016
    На kavadar4anka, Bebulleee, Anetaoh и 2 други им се допаѓа ова.
  8. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Ќе ја купиш од аптека, јас од зегин ја земав, ме боцна гинркологот и потоа поднесов документи во фонд за здравство за рефундација на парите :)

9. Kejtovska

Kejtovska Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    497
    и кај мене иако се радува свекрва ми си кажува сами сме чувале затоа јас и враќам лутела или не...вие сте биле сами и затоа ти се сама ама кога е заедница зашто да нема помош и од тогаш мукла :rofl:

На LoOnyD, kavadar4anka, apple12 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Srcka ne bev vcera kaj privaten, ne si me razbrala. Vcera sabota bese i otidov kaj dezuren vo bolnica. A krvarenjeto ne bese ic obilno, tuku samo nekolku kapki, a sega e svetlo kafeav iscedok i toa samo na brishenje (se izvinuvam za eksplicitnosta).
    Za nekolku dena ke zakazam vo Remedika kaj sto si idam...do togas se nadevam deka srceto ke cuka a plodot ke raste.
    Tuku nekoj da mi kaze iskustvo za ovoj del so me zagrizi:worried: spored merkite vcera bese 7+5, a spored posledna kontrola vo Remedika, vcera trebase da bidam 8+3?!

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.737
    Допаѓања:
    77.024
    Toa naboluvanje da ne se kontrakcii :) inaku taka kako crveno ligaavo i mene mi padna, a posle 3 dena imav rozevka krv pa se porodiv.. :)

12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.737
    Допаѓања:
    77.024
    Spored posledna menstruacija da ne si 8+3, a spored golemina na plod 7+5? taka bi bilo pokasno zacnato...

13. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Ne... spored merki od Remedika pred 12 dena treba da e 8+3,tolku kolku sto e i spored posl.menstruacija. A spored merki od vcera od dezuren - e 7+5?!

14. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    5.678
    i mene vaka me ispanicia starata dok me racunala nedela dena ponapred |( a nema vrska tri app mi pokazuvaa ponazad moe nekoe racunanje ama ajt mesec dena taka isteravme po nejzino :D pocnav kaj novata edna ned mi skrati isto mi se vode i ko po aplikaciata i goleminata na plodot se si e kako so treba .. Doktorive razlicno znaat da kazat taka da toj sto ti e redoven ubavo te znai te slede kako e sto e i po merkite nema utka

15. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    pa se nadevam...sea koa ke se setam - i maticnata koja inaku ne mi ja vodi bremenosta, tuku samo za itni slucaevi ja posetuvam - mi kazuvase na dva pati po 5-6 dena ponazad. a ovaa vcera mi rece-za toa ne se sekiraj, moze malce i da e skupceno sega. mozno li e toa be, se skupcuva?

16. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    5.678
    eh denes kaj nasive dok se e vozmozno koa ke pocnime od nivnata perfektna oprema pa red dr rab :D se slucuvaat vakvi utki mnogu ama toj sto ti ja sledi bremenosta ubavo najdobro te poznava a i kako rasti plodot se poubavo se odreduva .. i po posl menstruacija i termin nema utka

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  17. ssweety

ssweety Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2014
    Пораки:
    552
    Допаѓања:
    1.494
    sss.gif Само да ве поздравам мешина ... имајте убав ден :hug: :*

На LoOnyD, kavadar4anka, LadyC и 20 други им се допаѓа ова.
  18. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    ќе идам овие денови кај него. малку сакам да се одморам и се надевам дека ќе се среди ова со крварењето. мирен да не е човек бе...стално мора нешто да има. :(

19. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.712
    Допаѓања:
    5.678
    одмори си се убаво ќе ти дојде и психички крварењето ќе се среди и погоре пиша мислам дека е бледо тоа е добро значи прекинато е нема опасност ама ти лежи колку што можеш повеќе .. Јас да ти кажам месец и пол ко пореметена бев една нед ок една пак се јавува малце ама доволно да ме растажи ама ете помина све терапијата си а примаме мирувањето мн добро влијаеше .. Ајде таков е трети месец после веќе е све добро и мирно па ќе почниме килажа да мериме или бегаме од вага :D

На Natasa. P и izmislena им се допаѓа ова.
  20. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    :) Фала срцка...се надевам дека се ќе биде ок - кај сите, па и кај мене :) убав ден...

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.