Колку шишенца ми требаат за почеток луѓе? Уште немам купено, а веќе ме фаќа страв дека во секој момент може да тргне, се изнаслушав приказни предвреме породени со близнаци. Едвај се движам, мм вика дека сум ко тој полицаецот од цртанот Ноди.
Секој си е за себе, ете @eleni27 ни е чист пример за мама херој со близнаци која се породи во 9ти месец. Слушај доктори, не слушај пазарски муабети. Инаку еве нека советуваат мамите со близначиња, јас имам 3 за моево, 2 пластични и 1 стаклено.
Не женска немам никакви болки...ако не мрда бебево нема да знаам дека сум бремена. Од страна на 'потешкотии' имам отежнато движење, повеќе одам во вц. и само што ме болат колковите ама тоа е оти спијам мн на страна.
Алал да ти е, јас сум како патка и кривам малку на одење. Изгледа почнувам да добивам лажни контракции, кој знае, врска си немам што се дешава, тотал лост ин спејс сум. Али сигурно ќе знаеме кога ќе дојде време
Јас поднесував за колешка... ти треба потврда од матичен од кога ти го отвара трудничкото, копија од таа потврда ја носиш во с-во кај вас за да знаат до кога да ти книжат плата во фирма. Одкако ќе извадиш извод од родените за бебуш -копија, заедно со таа потврдата од гинелолог, копија од трандакциона сметка и образец Н2 ( го има на fzo.org.mk) 2 примерока (еден за во фирма)... сето ова го носиш во фирма и го поднесуваат во фонд за здравство
Најпрво ќе ти треба едно мало шишенце за чајче ...доколку го доиш , а ако е на храна ќе ти требаат 2...едно за чајче другото за храна .... еве јас лично имам купено пакет од томми типи кој содржи 2 мали шишенца, 2 големи ...една чашта и 4 парчина цуцли за на шишината.
А женска дали пијаш магнезиум??? Сестра ми имаше така мн болки и кривеше, па матичната и даде магнезиум и рече дека бебето повеќе притиска на таа страна и можи да притиска на некој нерв. од кога ги пијаше магнезиумот и се смирија болките.
Коските внатре ме болат али опасно. Мислам дека болката е и од внатре и од надвор, како да сум префорсирала мускули е болката некоја слична. Срцка јас сум ти као слон у кревет. Само сурла што неам. Инаку исто тешко стануеме ко да сме у роднинска врска. Ќе видам дал ќе има па контракции наредна недела на цтг и ако има ваљда докторката ќе каже што на даље. Ама сепак нема да го гурам цел 9ти така осеќам . Едит: @ssweety ништо не пијам ама би едно темно Лашко да ти кажам. Знаеш ли од кога го мислам? Ајде ќе издржам уште малку, само на витамин ц 1000 ка сум задњиве денови ради настинки.
@ssweety , jas imav visok pritisok od pocetok na bremenosta do kraj Lejdi tocno ti odgovorila Jas bev so postojano visok pritisok. Ne sakam da pisuvam detalno za pritisokot bidejki kaj mene izvorot na pritisokot bese sosema drug. Da ne se panicis bezpotrebno. Uzivaj vo 9ti mesec si. Nemoras da odis sekoj den kaj maticna, sledi si go sama i zapisuvaj sekoj den. Tri pati merev sekojdnevno i vodev dnevnik. Po baranje na doktorite. Otocite se normalni vo bremenosta. Sepak, dopolnitelno ako ne ti otekuva usta, lice, ednata raka da ti e otecena, druga ne. Komplet laboratorija, proteini obavezno za da se ustanove deka e preeklampsija.
Фала женска на одговорот Иначе матичната ми рече да одам 3 дена (еве денес ми е 3 ден) да видела како ќе се движи за точно да ми кажи апчината како да ги пијам дали 1, 2 или 3 пати на ден. па би требало од утре сама да си запишувам и да си го следам. А за отоци немам никакви .... резултатите од лабараторија ми се воред освен во урината имаше бактерија и протеини ама тоа беше на граница ...но ми рекоја дека тоа не е страшно .... Како што викаат докторите така правам. Па сега ќе пробам деновиве со апчината и ќе следам , и ќе пијам чај од брусница да ја средам бактеријата.
@BirMelek за породилното јас се јавив кај матичната и и кажав да ми отворат и на работа им кажав од кој датум. Кога ќе се породам со отпусно писмо кај матичната за да го регулира како породилно и на работа тоа и извод треба да однесам. Така е кај мебе, нема јас да се маткам никаде. (државно)
Ајде купи таму едно лашко освежисе на времево хехех и тоа е 'витамин' (од едно) нема ништо да смета на бебчето
@BirMelek Е што има везе приватно / државно? За сите е исто . Ете јас сум приватно па исто и кај мене треба. Отпусно кај матичен и извод во сметководство ( од раб кај Кики исто во сметководство ќе го однесат)
Се мислев еднаш ама мојов е големо штуцалче и без тоа, уште пиво и нема да спиеме и двајцата. Уште еден месец ќе издржам и кога ќе се породам ќе дрмнам едно. Од еднаш нема ништо да биде нели?
Имам слушнато дека пивото е добро за повеќе млеко да има мајката ... така би требало да не е штетно ...(до одредени количини хехехе )