Ептен сме блиску Кикин Добро го спомна ова со притисокот, кока колата и лежењето. И јас сум иста. А како и да не биде човек покрај времево а ние толкави со мешковците. Првиот вагинален преглед со прсти ми беше пред 10тина дена кога ми падна чепот (безбоен) а нареден преглед со прсти беше сега во петокот кога цтг покажа болки. Мене не ме болеше. Само беше непријатно чувство може и најнепријатно до сега но не боли. Диши и опушти се и мисли на нешто друго. Ти се одлучи за Чаир дефинитивно? Јас во четврток одам на цтг таму
Дали во 22 недела се правеше вториот скрининг, дали може во државна и дали треба упат од матичен и дали е со термин, дали се плаќа? Дали се гледа на 4Д ехо? Прв скрининг немам правено, за што е тој? Го поставив и пред една недела но никој не ми одговори, ако може сега нека ми одговори некој, може и во лична порака, знам дека се многу прашања и се повторуваат и се извинувам, но не сум баш информирана.
Јас одамна сум одлучена за таму...и одамна почнав таму да одам и секоја недела по еднаш правам цтг... Ама со оглед да досега цтг нема покажано болки, сум немала вагинален преглед...Можно е наредниов да си го добијам. @gjoker4e 22 недела е совршено за втор скрининг меѓутоа за во државна ти треба упат од матичен. првиот скрининг е за даунов синдром, а овој вториот е за органите на бебо како се развиваат. Побарај си упат од матичниот побрзо со оглед да.тешко се наоѓа термин. Во државна не се плаќа.
И јас мачкав од старт но последните две недели ми се појавија,се зависи и од генетиката но и од големината на стомакот
Mami jas mnogu se zamoruvam vo posledno vreme, koga sum podolgo na noga polovinite me zaboluvaat neli e malku rano za ovie simptomi. poz mami
Епа супер, тогаш можда ќе се дружиме по спавачи во Чаир Ќе бидеме во контакт, само да сме ние и бебушите живи и здрави
A vo cair se zakazuva za poroduvanje i kako se zakazuva koga neznaes koga ke se porodis ili priblizno datum kazuvas
Од 3ти месец се заморував. Па некаде 5ти, 6ти и 7ми ми беа полесни и сега 8ми и 9ти хард кор. Девојки @Snow-Queen да не ни се породи?
koja nedela si? treba da odis na ctg vo bolnicata kade sto kje ragjas posle 36ta nedela, toa e pregled da vidat kako cuka srcenceto na bebeto, pregled kolku plodova voda imas, kakva ti e postelkata... kje si zemes upat od maticen lekar so zakazan termin kaj nekoj doktor tamu kade sto kje ragjas, a posle vekje kje se sledi bolnicata do kraj na ragjanjeto... odis sega na pregledi nekade?
Како што веќе ти пишале, мора да одиш некаде особено во последните недели. Кој тоа ти рекол да чекаш породилни болки и дирек на раѓање? Имаш ли матичен гинеколог? Земи упат и одај на цтг , мора да го слушаат срценцето на бебето, да следат контракции, постелката, водата...Добро жено, кај се наоѓаш ти?
Еве и во Франција не прават цтг се додека немаш болки и не си отворена. Одиш на преглед, те прегледуваат рачно и ако не си отворена нема цтг. @kikin
Добро, ама одиш на преглед и те прегледуваат вагинално. @agapii не оди никаде сега. По муабетот сфатив дека и рекле да чека породилни болки и да оди да раѓа (поправете ме ако грешам, можда грешно сум разбрала).
Здраво мешиња!! Гледам сте се разбореле за алишта перење, сонував минатата недела дека бебо се родил а јас лоша мама не сум му ги испрала алиштата.. срамотаа!! Па од страв дека така ќе се случи прв слободен ден, поминав саат и кусур во сечење тикети и после пуштив да ми се исперат. 3 машини полни кнап. Посебно бели, шарени и волнени(ќебенца и џемперчиња). Средив се во еден ден закачив назад на закачалка, здиплив и мирна глава сум сега. Иначе однапред испланирана за работен распоред во наредните 3 недели па се до католички Божиќ. @agapii Пред да тргнеш гледај болките да ти бидат зачестени,(3-5 мин) има апликации за смартфони за да можеш да ги мериш. Ова за да не те вратат назад а имаш долг пат (совет од докторката моја, мада како сум тргнала на работа ќе се породам). Нареден преглед закажан за Ноември 21( морав да откажам еден во меѓувреме). Убав ден на сите.
Maticniot Taka mi kaza posledno kaj nea bev a vo bolnicata kaj sto ke se poragam mi rekoa moze bez uput toa e vo drug grad 2 casa podaleku od mojot inaku sum 39 nedela terminot mi e do 21
2casa pat imam ako se na 3 do 5 minuti memoj po pat da se porodam neli e podobro so prvi bolki da patuvam jas sum prvorodka i neznam sto kako treba bas