Добро утро женчиња како сте , честитки за новите мамички ,здрави и живи да се бебушките, во однос на црни мисли да ти се мотаат низ глава гледам воопшто да не се замарам оти кај висок притисоков кај ми е крајот инаку по табела на tvoebebe.com веќе сме во 7-ми месец а и времево искрено летна брзо сега и со празници наваму -натаму уште побрзо , ве гушкам сите , имајте убав ден
Idni mamicki spored kalkulatorot na moe bebe sum 5 nedeli i 3 dena, na pregled nemam uste pojdeno, i citav po forumov i na internet deka e mnogu vazno da se pie folna kiselina ama jas neznam kako se vika ovde Avstrija kade sto ziveam, ima nekoja feminka sto znae kako i e imeto na germanski ili pa latinskoto ime na folnata. Nemam ni ginekolog ovie dena ke si baram ama ve molam za odgovor za folnava kiselina dokolku nekoja znae?
Девојки да ве прашам дали во прво тромесечје сте имале искуство со покачени леукоцити во урина и дали ако уринокултурата покажала бактерија, ви давале да пиете некој антибиотик?
Fala ti mnogu barav i na internet mi izlegoja razlicni pakovanja e sega dali moze bilo koja ili koja ke ti ja dadat od apteka taja, ili da cekam ginekolog da mi ja prepisi ?
Во принцип производителот не е важен, а дневната препорачана доза е 400 микрограми или 0,4 милиграми. Според мене не треба да чекаш да ти ја препишат. Таа дури и се пие пред да забремениш.
Орхидеа фолатот не е штетен, тоа се витамини и можеш само корист да имаш од нив, штета не. Оди во аптека и потенцирај дека ти треба фолат за бременост, дека си бремена тоа е тоа. Аптекарката знае која и колку.
Фала ви на одговорите инаку бев сега во аптека и им кажав дека сум 5та недела бремена и ми дадоа таблети, внатре има 60 таблети ми рекоа Да ги пијам до 12та недела На утро по една А потоа имало други
Ти благодарам, ќе ја почекам уринокултурата, па во консултација со гинекологот и уролог ако е потребно ќе земам антибиотик.
@Miami1 Никакви инјекции не примав, скроз нормално досега ја изнесов бременоста, можам да ти кажам дека има жени што носеле едно па се помачиле повеќе во сите 9 месеци. Јас немав никаков проблем. Само од витамини на почетокот земав Фемибион1, кои ги прекинав на своја рака затоа што ми се гадеше од нив и после 2-3 месеци ми беше препишано Натал комплекс и Ферум лек, ништо друго не користев додатно. Бебушки минатата недела ги измерија по околу 2 и 100 дека се тешки, сосема нормално за близнаци, и така. Иначе на стикеров стои дека сум 36+2, а во трудничката книшка дека сум 37+2, уште немам абер за пораѓање. Денес бев на редовна контрола кај матичниот, зедов упут за пороѓај и ми препорача да одам на Царски рез, затоа што е прва бременост и прв пороѓај, плус ми напомена дека најверојатно ќе идам на царски рез, затоа што имам диоптрија, т.е. затоа што носам наочари. Незнаев дека има некаква врска, ама ете имало. За 2 дена треба да се јавам во болница и да договорам царски рез со таа што сакам да ме породи.
Па фемибион се, за нив не треба консултација. Горе-долу сите витамини за трудници имаат ист состав. Внатре нема ништо штетно. Дотолку повеќе што фемибион важат за едни од посолидните витамини за бремени. Освен, ако имаш проблем со тироидна, па нешто со јодот треба да се избегнува. @orhideea Добар избор си направила и јас ги пиев првото тромесечие, потоа се префрлив на премама дуо, а имаш и фемибион 2 за второ тромесечие ако сакаш. Ќе ти каже гинекологот.
Јас имам хипотиреоза - намалена функција на тироидната жлезда, пијам фемибион 2 од 18 недела без прекин и добро ги поднесувам, а и на иста фирма MERC ми се со лекот што го примам за тероидната Еутирокс...
Диoптријa нaд -6 е aпсoлутнa индикaцијa зa цезaреa, бидејќи нaпoните при прирoднo пoрoдувaње мoже дa дoведaт дo aблaцијa (oдлепувaње) нa ретинaтa и слепилo. Сo леснo!