Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Значи едно сакам да кажам но очигледно не се разбираме,каков и де порагај си носи ризик ,и да нема да ги разберам жените што не сакаат царски и оние што мислат дека ако родат природно се повеке мајки од другите,во период кога јас се породив царски пријателка се породи пририодно и постојано го слушав тоа дека е царски немаш гајле јас тешко поминав,значи секој порагај своја тежина ,поздрав и убав ден

На Elenche87 и BirMelek им се допаѓа ова.
  2. seldom

seldom Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јуни 2015
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    71
    иста сум и јас. ке легнам на лева од шо ми викат подобро било ама кога и да се разбудам се сум на грбот :) најмногу ми одговара на грб. ама секако додека спиеш не можеш да знаеш како ке се завртеш. мене докторката ми рече гледај додека одмараш така преку ден или општо да бидеш на лева. :)

3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Тогаш не си се искажала убаво. Јас сум од тие што несакав и не би сакала царски, но не ги ставај сите во ист кош....Ова другово дека некоја е повеќе мајка поради начинот на раѓање е апсурдно. А факт е дека царски носи повеќе ризици за време на операцијата а и после неа, при природен нема толку сериозни компликации.
    А ете ни јас не мислам дека царски е полесен од природен, туку баш спротивно затоа и не го сакам.

Убав ден и на тебе.

На Grungie и irenadaniel им се допаѓа ова.
  4. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Јас баш вчера со братучедка ми разговарав на оваа тема, и и кажав дека би сакала ц.р. Она роди летото во јули и ја изнамачија 12 саати природно ја породија. Она вика здравје ако остане со второ од оваа причина ќе бара ц.р.

На irenadaniel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ANGIE1

ANGIE1 Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    911
    Допаѓања:
    3.480
    Мамички дали некоја сте имале проблеми со алергија во бременоста .. од вчера сум се нафрлилс на рацете на вратот градите точки имам и ме чеша многу валда на храна нешто ама ме интересира дали му смета на бебето .. неможам денеска да одам на доктор

6. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Во однос на тема природно вс, царски не се мешам, ниту пак, искрено ми е важен начинот на кој се породила оваа или онаа. Сите што се спремаат за пораѓај или веќе поминале знаат дека не може лесно да поминеш како и да е и сите го знаат чувството кога треба да влезеш во родилна, независно како ќе се пораѓаш, срцето лупа 100-ка. Од млада личност, моја генерација која се пораѓаше сега со второ природно, а со првото царски, слушнав муабет во стилот сега знам што значи да бидиш мајка:x:x:x:x:x Не можев да издржам и прашав „а на првото тетка му си?“. Лигавење до максимум, простотилаци невидени демек природно па што сака нека биде, (иако царскиот е покомплициран начин на породување). Ни сега, веќе бремена, ни порано не сум се интересирала која како ќе се породи, како и да е, знам дека не е лесно и точка. Сите се мајки.
    П.С Само уште да се искажам колку ме иритира муабетот на некои, најчесто прворотки, во стилот на нејќааааам царски, лелееее, а тоа само за да се докаже:muscle: На крај на царски оди, но претходно, не сакаше, нели. Оправдување да се има:puke:
    @ANGIE1 Мораш да одиш на гинеколог за алергијата. Не можеш да си сигурна дека е од храна, а и да е сепак оди нема не можам. Промената на кожата во бременоста може да каже различни работи. Јас кога се нафрлав на гради одма заминав.

На Bebulleee, majavel1, danichap и 5 други им се допаѓа ова.
  7. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    320
    Според мене,царски треба да се породат сите што имаат ризична бременост,што носат близнаци,што морат да лежат дома,не можат да дигаат тешко и сл. Најкриво ќе ми биде ако докторот ми рече дека морам царски само затоа што имам диоптер, еве од наредната недела ќе бидам 33та а бременоста ми помина како на песна. Инаку од време на време работа во прехрамбена продавница, летоска ради одморите работев од 6.00 до 21.30 со 2-3 саати одмор попладне, еве и сега работам така 3 недели. Колку се имам наведнато, колку подигнато за овие 32 недели... Охохоо... Се надевам дека вака ќе биде уше овие неколку недели, мада не верувам дека нема да имам болки во грбот и киселини. Поздрав :)

8. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Јас имам став дека за мајката е најдобро да оди природно,за болка ако не може да издржи сега има епидурални,спинални и слично.
    Кога има ризик нема збор што се мора се мора.
    Болката кај природното е на самиот чин 12 часа,24 часа и тоа не се исти болки цело време со различен интензитет.Тука завршува се.
    Царскиот мислам дека е покомплициран и поболен. Мајките со царски се јунаци тие се измачени.
    Кај нив чинот е лесен но потоа опоравување со месеци.
    Како и да е мајка не е таа што го родила туку таа што го исчувала дете.

На Ctete, Grungie, Delfina15 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    И спиналната анестезија е за царски. Единствено епидуралот може да помогне. НО :!:Да не го заборавиме и „стравот“ од игли на некој. Се плашат од игла,а не од пораѓај. Е како да се верува бе?

На irenadaniel му/ѝ се допаѓа ова.
  10. VIKTORIJA 1

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Иглите се страв за деца,ние сме возрасни.
    Ако се плашат од игла,како не се плашат од пенис :D.

На Ctete, ijoana, Bebulleee и 4 други им се допаѓа ова.
  11. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.008
    Сестра ми има 30 години, минатата година беше на преглед систематски од работа задолжително, требаа да и земат крв, она се расплакала. Навистина има луѓе кои имаат фобија од игли.

12. VIKTORIJA 1

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    434
    Све разбирам,беше шала ама се знае што се мора некогаш и тоа е тоа.
    Ако ме боли боцкање на епидурална,можеш да замислиш колку повеќе боли рез на царски.
    Затоа кажав во царскиот е болката.

На Bebulleee, Oscar Lady, irenadaniel и 2 други им се допаѓа ова.
  13. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Игла секако ќе си добиеш на пораѓај, плашела или не. Инфузија мора да примиш. Јас повеќе се тресам дека боцкаат долу во дланка, а знам дека тоа боли. За епидуралот или спиналот прво си локално обезболен, што значи тоа е помалку страшно. Зборуваме за глумење страв, а еве, признавам, јас се плашам од инфузијата која ќе ја примам во дланка, а стравот ми го пренесе сестра ми која беше чудесно 18 пати боцкана за да и најдат вена во нашата чудесна државна болница во БТ:x:sweat:

На Bebulleee, irenadaniel и Emana им се допаѓа ова.
  14. Emana

Emana Активен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    138
    Еве јас како некоја што се "плаши" од игли да споделам искуство од првата бременост. Дефинитивно браунилата што ти ја ставаат на дланка за инфузија е поболна од епидуралната анестезија. Искрено мене понезгодно ми беше наведнувањето нанапред за да ти стават епидурал отколку самото боцкање. Можам да кажам дека воопшто не ме болеше. Мада коа ќе дојде денот на пораѓај верувајте од ништо не се плаши више човек. Некако сила некоја добиваш и само сакаш све да се заврши што побрзо и како што треба :)

На Bebulleee, danichap, Grungie и 2 други им се допаѓа ова.
  15. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    за неа мислев, за браунилата на дланка:worried:

На Emana му/ѝ се допаѓа ова.
  16. irenadaniel

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    E da si mi zdrava i ziva za muabetot

17. Smizzy

Smizzy Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2010
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.150
    Немора да се прима инфузија доколку нема потреба од истата. Не се плаши :)

А инаку јас бев од оние што се онесвестуваа на секое ваење крв, ама буквално на секое и кога останав трудна на почеток исто, после почна само да ми се слошува ама останував при свест за на крај да отрпнам од се :D
    И понатаму не ги сакам иглите и плачам кога ми ги боцкаат децата, ама барем се додржувам на нозе :)

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  18. irenadaniel

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    E i jas za ova se nerviram,jas sum carski i postojano od strana na prijatelkite bese muabetot nemas gajle ti neznajs so e bolka,da neznam no zatoa i po skoro 5 god seuste osejkam bolka a sega za dva meseci povtorno carski,i tie muabeti i mene me iritirat

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  19. flower30

flower30 Форумски идол

Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.871
    Допаѓања:
    142.031
    Idni majki:)Ve citam jas redovno i vi se "tupnuvam " so nekoj muabet.Jas kako najgolem pesimist i straslivec da vi kazam ,od iskustvo moe.Jas od tolku sto bev i isplasena i vozbudena ne obrnav vnimanie ni kojznae kakva bolka osetiv koga me bockaa za da priklucat infuzija niti pak od klizmata(neli tie se pojezivi nesta:)).Togas sto od strav sto od vozbuda nema ni da obrnete vnimanie bas na tie raboti od koi najmnogu se plasite.I (osven ako imate vrski) retko ispagja kako sme planirale-carski ili prirodno.Poznanicka moja na Gak se porodila prirodno so bliznaci za 4-5h.po insistiranje na doktorot(bebinjata bile dobro namesteni) i bese mnogu zadovolna.
    Taka da vi posakuvam od srce na site brz i lesen poragaj ,potoa se se zaborava koga ke go vidite i gusnete toa malo bebence:inlove::inlove::inlove:(klise e veke muabetot ama stvarno e taka:))
    So lesno na site

На Kitten, danichap, kavadar4anka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Како ли се заборава кога секој си ја раскажува својата породилна приказна од А до Ш? :D
    Баба ми на 80 памти се до детал :D

Инаку и јас сум од плашливите, од најтешка категорија. Од игла, кома. Секогаш, ми остана тоа уште од дете. А што е најинтересно, еднаш цела операција поминав, без никаков проблем од почеток до крај, ни несвестици ни вртоглавици, па и расположена до максимум. Изгледа ме издрогирале квалитетно :D

За пораѓајот почнав веќе да размислувам. На сто ума сум, еднаш си велам ајде не е страшно, еден ден е, ќе се издржи, после ме мавне некоја паника па отидам на другата крајност и почне да ми работи она "што ако" ете компликации недајбоже, паники па немој полошо да направам дај ќе закажам царски па ај уште малку има време... Па се мислам дали државно да идам, или пак во некоја од приватниве... Државната кај нас е толкав хаос што мислам кој како излезе жив и неоштетен треба во CV да си запише, до таму е работата. Не знам :?:

Инаку царски или природно, подобро полесно мислам дека нема правила. Сами гледаме колку различни искуства има, некои дури полесно се опоравуваат од царски отколку природно каде ќе пукне како петарда па ајде пак шиење конци и закрепнување со недели, значи нема правила. Некои пак лесно минат и не толку трауматично, засега со нив се тешам. Стварно не знам, најверојатно ќе одлучам на лице место, уствари бебе ќе одлучи. Ако е наопаку, нека сечат, да не се мачиме ни оно ни јас, ако пак е се како што треба и е добро наместено, ќе пробаме природно, па здравје боже. Најбитно ми е живо и здраво да излезе, па на кој начин, не знам...

За муабетот царски рез помалку мајчинство, не знам мене ми е глупав тој муабет до бескрај. Не знам кои се тие и со кој памет кажуваат дека ако си царски си помалку мајка. Нешто друго ги мачи изгледа па се служат со тие муабети и звучат толку ниско и малограѓански. Тука не станува збор само за болки, и за природно има обезболување ако е така. Мајчинството го сфаќам како нешто многу повеќе од самиот пораѓај, што со оние кои родат па не фермат ни дете ни ништо (ги има такви, да не се лажеме) а некоја иде царски ама му се посветува максимално и го израсне во човек тоа дете. Така да и тоа е индивидуално и не е убаво така да се класифицираат според тоа кој како родил. Секој си одлучува за себе (иако денес ретко кој тоа го разбира) и негово е дали ќе си чека што донесе моментот, или ќе си користи право на избор и си бира т.е. закажува царски, нормална работа е и тоа во денешно време така да не гледам ништо лошо...

Ќе се распаднам луѓе, мислам дека хормоните ме дотепуват начисто :sweat:

Последна измена: 9 декември 2016
    На danichap, Grungie, Pinky97 и 3 други им се допаѓа ова.