Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Grungie

Grungie Популарен член

Мене последниве денови многу јако ме боли карлицата при спиење и зглобовите на дланките и прстите... едвај спијам,половина час на една страна,па се будам,се вртам на друга и пак половина час додека не ме заболи карлицата :sweat:

Offspring likes this.
  2. LadyC

LadyC Форумски идол

3. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Не се грижам ја за тие димери,не ни знам шо значат,не е ни битно. Ја се грижам што морам на царски рез да одам да не доќоравеам уште толку,позз

4. Grungie

Grungie Популарен член

Јас пиев премама дуо (400 фолна) но бидејќи железото ми беше ниско,продолжив со хемовит плус од седми месец,а премамата ја прекинав зашто имаат иста количина фолна... сепак не би ти препорачала дупла доза,затоа што и преку исхраната внесуваш извесна количина...

MiloMalo likes this.
  5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Неее, не сум сеуште. Мало недоразбирање. :lol: Ама кај и да е ќе биде деновиве. ;)
    Поздрав за тебе и Констатин :hug::hug::hug:

Offspring and LadyC like this.
  6. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Леле да, и во премама има, се отрув :| Прекинувам, готово.
    Фала ти :hug:

Grungie likes this.
  7. VIKTORIJA 1

VIKTORIJA 1 Истакнат член

Зашто ќе одиш на царски мораш да ги проверуваш д-димери ако имаш индикации (отоци, лакуни на постелка, калцификати).
    Знам дека нешто прави проблем со царскиот и мора да се примаат клексани и после породување ако не ти се добри.

8. danichap

danichap Moderator Staff Member

@irena.1 поради истите причини се породи со царски. Можеби нејзиното искуство би ти помогнало.

@VIKTORIJA 1 поради диоптер сподели девојката дека најверојатно ќе оди на царски. Случајност беше во исти пост да сподели и за димерите.

Како и да е, со лесно и се надевам ќе ни споделиш што кажал матичниот за мислењето на офтамологот.

@BirMelek честитки:f::l:

9. LadyC

LadyC Форумски идол

Jас па викам не смеам да те испуштам а знам дека ако имаше нешто ќе видев. Фала срце, пуно бакнежи назад :l: :hug::f:

Lolipop23 likes this.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Колку ти е диоптерот?

11. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

-6ки ми се и двете очи.

12. vitamina

vitamina Форумски идол

Веќе исвесно време ја имам таа иста болка. :)
    Ништо страшно ќе ја навикнеш.
    Нормално е, се да те боли и да ти се укочува тишти, се размрдуваат коски, беба притиска итн..
    Само смирено и полека.

Исто. :) само се вртам насекаде и барам положби, како што одминува време се повеќе се ме боли и е нормално сосема :).
    Останува да се навикнеме на ова уште некое време.

Не пиј толку фолна, до 400 е ок повеќе не. Или едни или други конултирај се со гиникологот.

MiloMalo likes this.
  13. irena.1

irena.1 Форумски идол

Ооооо, голем диоптер имаш. Нема дилема кај тебе, најпаметна опција ти е царски. Јас консултирав три офтамолози. Вака ми кажаа, од средна диоптрија (од 3 до 6 е средна ) е веќе индикација за царски. Зошто од напонот на пораѓај може дополнително да порасне диоптерот, а може и рожницата да се оштети.
    Изборот е твој. Не се секирај ако бидеш царски. Јас после операцијата уште во шок соба бев на нога и после е се полесно.
    Сепак изборот е твој. Јас се одлучив за царски не дека се плашев од болка. Туку се плашев да не ми се дооштети видот. И плус докторот ми рече штом ти е во глава дека од пораѓајот и напнувањето може да ти се оштети дополнително видот ти потсвесно нема добро да соработуваш.

14. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Можеби мислењево не ми е за тука, но би сакала да ве прашам за совет можеби и од ваше искуство и може да ми пишете во лична порака да не ја полниме темава. Пред да останам ненамерно бремена работев како келнерка и одев на факултет, а сега ни едното ни другото и се плашам да не паднам во депресија. На факултет ќе се вратам за година две здравје ама сакам да работам односно да го исполнувам времето, да се чуствувам корисно и да заработувам. Би сакала да ми предложите што би можела да работам. Инаку сум 5 месец медицински и според мене, а шести според гинекологот односно кога се брои еден месец 4 недели. Ве молам за ваше мислење и помош. Добро ми е во бременоста, не чуствувам ништо, не го ни чувствувам стомакот, единствено што ми е тешко е што не работам. Благодарам однапред. :)

15. Delfina15

Delfina15 Истакнат член

Да покрај останатото опфаќа доплер на папочна врвца

16. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Во вторник закажав за микробиолошки брисеви кај матичната и контрола, па ќе видиме што ќе каже

Delfina15 likes this.
  17. Delfina15

Delfina15 Истакнат член

Се најубо ич да не се секираш само со позитивна мисла.

kavadar4anka likes this.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

@TamaraSJ сум заборавила да те тагнам.(facepalm) претходниот пост е наменет за теба.

19. manako1

manako1 Форумски идол

Ne mora da si gladna za bhcg,jas ispitav krvna slika se komplet i sega ke ispituvam urinokultura i d dimeri,hemostaza,krvna grupa i rh factor,kumbsov i papaiski test.

hotiie likes this.
  20. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

@irena.1 сфатив дека е за мене постот ;)
    Само што се вратив од преглед ја сум 33та, а бебето е 34та недела тешко 2,137кг и свртено надолу. :) за 3 недели пак димери и преглед.
    btw и докторката моја не сака царски да се пораѓам и ја планирам ако сум ја доволно отворена и ако бебето е наместено како што треба да се породам природно. И не друго од мојот град до Скопје,посебно Чаир има саат и пол возење. Што ако ме фатат болки пред закажаниот термин? А ќе биде јануари-фебруари можда мразови, снег, студови ќе има... И така дечки