Мене последниве денови многу јако ме боли карлицата при спиење и зглобовите на дланките и прстите... едвај спијам,половина час на една страна,па се будам,се вртам на друга и пак половина час додека не ме заболи карлицата
Не се грижам ја за тие димери,не ни знам шо значат,не е ни битно. Ја се грижам што морам на царски рез да одам да не доќоравеам уште толку,позз
Јас пиев премама дуо (400 фолна) но бидејќи железото ми беше ниско,продолжив со хемовит плус од седми месец,а премамата ја прекинав зашто имаат иста количина фолна... сепак не би ти препорачала дупла доза,затоа што и преку исхраната внесуваш извесна количина...
Неее, не сум сеуште. Мало недоразбирање. Ама кај и да е ќе биде деновиве. Поздрав за тебе и Констатин
Зашто ќе одиш на царски мораш да ги проверуваш д-димери ако имаш индикации (отоци, лакуни на постелка, калцификати). Знам дека нешто прави проблем со царскиот и мора да се примаат клексани и после породување ако не ти се добри.
@irena.1 поради истите причини се породи со царски. Можеби нејзиното искуство би ти помогнало. @VIKTORIJA 1 поради диоптер сподели девојката дека најверојатно ќе оди на царски. Случајност беше во исти пост да сподели и за димерите. Како и да е, со лесно и се надевам ќе ни споделиш што кажал матичниот за мислењето на офтамологот. @BirMelek честитки
Jас па викам не смеам да те испуштам а знам дека ако имаше нешто ќе видев. Фала срце, пуно бакнежи назад
Веќе исвесно време ја имам таа иста болка. Ништо страшно ќе ја навикнеш. Нормално е, се да те боли и да ти се укочува тишти, се размрдуваат коски, беба притиска итн.. Само смирено и полека. Исто. само се вртам насекаде и барам положби, како што одминува време се повеќе се ме боли и е нормално сосема . Останува да се навикнеме на ова уште некое време. Не пиј толку фолна, до 400 е ок повеќе не. Или едни или други конултирај се со гиникологот.
Ооооо, голем диоптер имаш. Нема дилема кај тебе, најпаметна опција ти е царски. Јас консултирав три офтамолози. Вака ми кажаа, од средна диоптрија (од 3 до 6 е средна ) е веќе индикација за царски. Зошто од напонот на пораѓај може дополнително да порасне диоптерот, а може и рожницата да се оштети. Изборот е твој. Не се секирај ако бидеш царски. Јас после операцијата уште во шок соба бев на нога и после е се полесно. Сепак изборот е твој. Јас се одлучив за царски не дека се плашев од болка. Туку се плашев да не ми се дооштети видот. И плус докторот ми рече штом ти е во глава дека од пораѓајот и напнувањето може да ти се оштети дополнително видот ти потсвесно нема добро да соработуваш.
Можеби мислењево не ми е за тука, но би сакала да ве прашам за совет можеби и од ваше искуство и може да ми пишете во лична порака да не ја полниме темава. Пред да останам ненамерно бремена работев како келнерка и одев на факултет, а сега ни едното ни другото и се плашам да не паднам во депресија. На факултет ќе се вратам за година две здравје ама сакам да работам односно да го исполнувам времето, да се чуствувам корисно и да заработувам. Би сакала да ми предложите што би можела да работам. Инаку сум 5 месец медицински и според мене, а шести според гинекологот односно кога се брои еден месец 4 недели. Ве молам за ваше мислење и помош. Добро ми е во бременоста, не чуствувам ништо, не го ни чувствувам стомакот, единствено што ми е тешко е што не работам. Благодарам однапред.
Ne mora da si gladna za bhcg,jas ispitav krvna slika se komplet i sega ke ispituvam urinokultura i d dimeri,hemostaza,krvna grupa i rh factor,kumbsov i papaiski test.
@irena.1 сфатив дека е за мене постот Само што се вратив од преглед ја сум 33та, а бебето е 34та недела тешко 2,137кг и свртено надолу. за 3 недели пак димери и преглед. btw и докторката моја не сака царски да се пораѓам и ја планирам ако сум ја доволно отворена и ако бебето е наместено како што треба да се породам природно. И не друго од мојот град до Скопје,посебно Чаир има саат и пол возење. Што ако ме фатат болки пред закажаниот термин? А ќе биде јануари-фебруари можда мразови, снег, студови ќе има... И така дечки