Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.445
    И јас сум денес на ЦТГ и преглед.
    Болките се тие. Кога поголеми, кога помали, важно појасот врши голема работа и помага.

Од пред една недела имам проблеми со дишењето, односно губам воздух. Не знам како да опишам, како кога подолго сте под вода и останувате без воздух, па потоа оние први вдишувања додека си дојдете на себе. Мене ми се случува тоа неколку пати во еден саат. Претпоставувам е типично за трудници, но немав таква состојба во првата бременост, па ќе го прашам за мислење.
    Ноќите се се потешки. Едвај се превртувам, станувам почесто за во веце, за беља и малава е кенкава и се буди :(.
    Деновиве влевам во 36та, односно 9ти месец.
    Кога летна времево.

На ALISA0000, monik55, vitamina и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Јас немам никакви болки.
    Мислам, имам на пример она кичма ме боли од самата тежина, ама вака внатрешни болки никакви немам.
    ЦТГ рече сестрата дека е совршен.

На irenadaniel, danichap и menelele им се допаѓа ова.
  3. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Welcome back :D

На irenadaniel, kavadar4anka и Offspring им се допаѓа ова.
  4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.313
    Допаѓања:
    76.409
    Последните денови пред раѓање не мрдаат многу, се спремаат за излегување :P (башка што немаат место за мрдање многу бидејки се спуштаат надоле)..

На irenadaniel и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  5. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.550
    Добредојде и честитки нова мамичке :)

На ma4e1311 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Се враќам од ЦТГ. Мирно, никаква активност на матката. :?:
    А сабајлево ми падна чепот. Мислев дека нема да знам кога ќе ми падне бидејќи имам многу вагинален исцедок, но се разликува и нема шанси за промашај. :nod:
    Ме гледаа и на ехо и ми направија вагинален преглед (за прв пат). Не болеше но многу непријатна процедура. Отворена само 1 прст. Докторот вика се очекуваат болки во наредните 24 часа. :worried:
    Бебе големко, обем на главче 104мм, се што било над 100 се сметало за големо. Ми вели ова бебе тука не го раѓаме. (facepalm) Му кажувам дека имам договорено во Чаир, му олесна на човекот. До вечер да сум фатела пат за Скопје и таму да сум ја поминала ноќта. Среќа сестра ми е таму, па ќе преспијам кај неа. :)

И така другарки мои, од една страна си велам ајде нека биде, од друга страна многу ми фуфка.... :sweat: Ама ептен многу ми фуфка :worried: :sweat::sweat:

На vitamina, majavel1, podravka и 6 други им се допаѓа ова.
  7. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Женски во која недела бебе се мести за излегување?мене ми е карлично поставено и не верувам дека ке се помести ама да си прашам:)

8. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    171
    Мене докторот ми имаше кажано дека до 28-29та би требало да се сврти, иако нема правила некои пред пораѓај се вртеле ама кога е поголемо помали се шансите зошто нема мн место. Ти која недела си?

9. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Хелоууу лејдис...
    Ние денес бевме на контролно ехо кај матичната, бебе е супер но карлично е поставено, главата му е горе на десна страна спроти срцето на мама :) иначе 32 недела ја тераме, тежиме 2кг и 200 гр.
    Малце се изнервирав докторката ми рече дека нареден преглед за еден месец во почеток на 9тиот месец таму кај што планирам да се породувам, кај неа немало потреба да одам на контрола :@:worried: уште да ги види резултатите од крвта и микробиолошките брисеви во четврток ми рече... и не знам што да мислам, дали да се загрижувам, се разочарав некако... важно ми е синко да ми е жив и здрав и Господ да не чува и нас и вас!

На menelele, vitamina, butterfly.mk и 2 други им се допаѓа ова.
  10. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    31 недела сум,јас додуша како за царски се спремам ;)

11. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Брзо да си се олесниш мила и да си ја држеш бебушка во раце!

На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Фала ти мила :hug::hug::hug:
    Инаку твојата докторка иста ко мојата изгледа. И мене мојата само ме откачува, вчера и отидов со поминат термин 3 дена, не ме имаше гледано цела недела и пак не сакаше да ме гледа. Цела бременост, турни ме да кинисам, ја тераме работата. За се јас морам да ја потсетам, за секое гледање јас морам да инсистирам. (facepalm)

На Delfina15, Offspring и kavadar4anka им се допаѓа ова.
  13. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    2.206
    Ах девојки мојот матичен само 2 пати ме ѕирна на ехо,каков преглед,какво следење... Све си правам приватно...

Туку едно прашање ако имате искуство...
    Дали е можно контракција само на една страна...? Добив остар изненаден бол на левата страна кај јајникот,како некој да ми забоде нож... малку ме олабави,па појачано пак ме заболе и си викам зарем можно е да е контракција... :?:

Последна измена: 20 декември 2016
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.154
    ne e toa kontrakcija , ne se takvi kontrakciite :)

На Grungie му/ѝ се допаѓа ова.
  15. butterfly.mk

butterfly.mk Популарен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2010
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.079
    Posle koja nedela e bezbedno dA se porodis? pred 2 dena izgleda sinko se svrte,bollki jaki imav...
    Sega nekako baagi pritiska nadole. Duri naredna nedela sum na lekar.

16. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    Istoto i mene mi se desi proshla nedela, na desna strana. Nemozev da se ispravam od bolka. Ne znam shto e...
    @Offspring dobredojde nazad, doktori se se nadevam znaat sho pravat i deka so pricina te vratile. Uzivaj ushte malce.
    @ma4e1311 cestito, da si ja isnosis lesno bremenosta.

Nie zenski sleden pregled utre... nema znaci od bebus da izlaga. Kukjata sprat po sprat se cisti... pobrzo vreme da projde.

На kavadar4anka, Grungie и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  17. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    :hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug::hug:

На Lolipop23 и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  18. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    171
    Од 37ма мене докторот ми кажа дека е безбедно, у стил дека бебето ќе е доволно развиено за да не мора да седи во инкубатор а идеално е после 38ма. :)

На Delfina15 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.548
    Ако ме имате прочитано пред некој ден, иста болка, силна, јака и моментална во текот на ноќта ме разбуди од сон и траеше неколку минути, си реков ќе раѓам но забележавав дека е само од едниот јајник.
    Прашував одпосле на гиниколог и ми кажаа дека уствари главчето на бебето се наместило така на јајник и од таму таа силна секундарна болка. После го сетив дека размрда и се повлече болката.

На pink95 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    2.206
    Ууу супер си поминала,мене саат време ме дрмаше болката во интервали појаки/послаби, мислев левата нога ќе ми отпадне... Среќа помина,ама пак други болки ме маваат на сите страни.
    Веќе почнав психички да попуштам,цело време се прашувам дали нешто не е во ред со мене? Секое појако движење на бебчо ми е особено болно.. Знае да ме мавне врз црева,врз бешика,врз желудник... Си седам така и си се чудам,другарки што беа трудни не се жалеа на толкави болки. :sweat::|;( Секако нели,секој организам е различен...ама пак ми е криво што поретко уживам,а почесто се виткам и офкам ;(

На pink95 и kavadar4anka им се допаѓа ова.