Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    709
    Допаѓања:
    8.526
    здраво женски!
    Нешто не нема, ама па нема што да се пишува. Тоа е тоа. Јас другата недела сум на лекар на ГАК, некој преглед во 32 недела. Едвај чекам. нешто ко грло да ме стега и глава да ме боли. Ако настинам тешко мене :(.

Денес и крвна слика правев, чекам резултати. И да навечер многу се потам, нокеска жива вода бев, и многууууу ми е топло.
    Ме фаќа страв од пораѓај, почнав со моите филмови. Име за бебе немаме, нит па се замараме. за купување - ништо не сум купила, нит абер имам. Да видам што имам од првово дете па после нешто ќе докупам. Не ми се фрлаат џабе пари. И така за еден месец мали ќе му бидат. И така.

Поздравче и чувајте се од настинки. Денес ме искараа во амбуланта - сум требала маска да носам, а јас ко падната од марс. Па сега незнам дали сугестија ми е од тоа или стварно ќе настинувам.

На majavel1, danichap, Pinky97 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Zdravo mamicki jas deneska bev za prv pat na pregled mi zemaja krv od vena dadov mokraca i doktorot mi zede bris samo ne razbrav ubavo za pap ili za mikrobioloski. Rezultati po edna nedela treba da pojdam da si gi zemam inaku pregledot bese vaginalen jas nesakav ama doktorot rece mora bidejki e malo da se vidi poubavo..
    mi pisuva deka sum 8+0 (ako mozi da mi kazite sto znaci toa i +0 ili +3... ne mi e jasno) sleden termin za da si go vidam bebus mi e po 4 nedeli :inlove: mu go slusnav srcenceto :l::l::l: preubavo custvo bevme zaedno so mazot mi :hug::hug::hug:

На Pinky97, mal.ecka, kavadar4anka и 6 други им се допаѓа ова.
  3. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    21.582
    @orhideea , 8 е дека имаш полни 8 недели а плус ти покажува плус колку дена од следната недела.Докторот кај мене мислам дека не смета 0 , веднаш е 1. На пример ти утре би била 8 недели полни + еден ден од 9та недела.Се надевам дека ме разбра.

На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  4. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.384
    Си го слушнала најпрекрасниот звук :inlove: Неделите одат вака:
    7 цели, 7 цели +1 ден, 7+2, 7+3, 7+4, 7+5, 7+6, 7+7 е исто што и цели 8 недели и пак од ново 8+1, 8+2...:)

На Delfina15, Elena.dim.sk и orhideea им се допаѓа ова.
  5. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    @V.odolija @gjoker4e fala vi mnogu sega mi e jasno :inlove:
    :l: najubaviot zvuk za mene i mazot mi :l:
    A sto mislite deka me pregleda doktorot vaginalno mene mi bese strav deka sum mali nedeli ama toj mi veli mora za da se vidi poubavo bebeto bidejki e malo i mi zede bris ?

На Elena.dim.sk, Lolipop23 и esen16 им се допаѓа ова.
  6. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.384
    На почетокот така прегледуваат вагинално. Јас дознав во 12 недела па бев директно на абдоминално, не сум правела вагинално ехо. Вагиналното се прави во почетокот и после 38ма недела отприлика зависно од бременоста. Нема зошто страв кај сите првите прегледи се вагинално. Уживај во секој ден од бременоста и имај лесна бременост. :hug:
    А микробиолошки брисеви обично се земаат во 12та недела, не знам зошто толку рано прашај го, но сепак не се грижи бидејќи ти зел порано, само прашај го зошто.

7. orhideea

orhideea Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Fala ti premnogu na site da ni e so lesno :l::hug:

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LejdiD

LejdiD Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2011
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    171
    Зошто после 38ма недела ?

9. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    Мене секој преглед ми е вагинален, а последниот ме прегледа со прсти... Секое одење мери цервикс, а тоа е вагинално така да нема потреба од паника, само треба да биде внимателен нели и при односи не е истото? Со ехото не ни оди толку длабоко до бебето, без гајле

На irenadaniel, orhideea и Natasa. P им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.589
    Орхидеа, плодот е премал за да се види со ехо на стомак затоа и те прегледуваат вагинално. Уште некоја недела и ќе почнат со стомакот, немај гајле тоа е нормално ништо страшно нема.

11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.458
    Помина и мојата контрола денес.
    Друга докторка и сосема друг принцип на работа...божем ме смири малку.
    Нејзиниот коментар беше дека е долго и тешко бебе ама шланк. Потврди дека е мало мешето за неделата и дека нема голем напредок.
    Остана на тоа да се набјудува и по една недела пак на контрола .

Ми рече нема влијание обемот врз развитокот на внатрешните органи, што ми беше најважно, дека од таа страна си е ок, дека цтг е добро дека доплерот е супер и плацентата функционира одлично.
    Одговор оти е помало мешето немаше ни она. Следната недела мојот матичен гинеколог е назад на работа па повторно ќе мери и ќе ми даде повеќе информации се надевам.

Се надевам при наредниот прегелд ќе ми зедат и брис за стрептокока и таму некаде после нова година да отидам на разговор во болницата каде ќе се пораѓам.

Инаку денеска докупивме, нарачавме работите кои ни фалеа за бебушка, па се наполнив малку со позитивна енергија. Релаксатор уште сум во недоумица, ама со другава палавка која ја имам дома не нзнам дали ќе биде неговата употреба возможна.
    Здравје само.
    Убава вечер на сите :f:

На irenna, irenadaniel, Lolipop23 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.384
    Отприлика после 38ма а не знам зошто така имаа пишано многу членки дека на крајот ги прегледувале вагинално најверојатно за да се види подобро.

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.589
    Дани мило ми е што сте добро и се е во ред.
    Околу ова со стомакот баш моја пријателка ми раскажуваше за нејзе кога беше бремена, само што кај нејзе беше обратно премногу голем стомак а бебе нормално, па и установија дека всушност имала премногу плодова вода. Па може до тоа е што и да речам да не згрешам само искуство ти кажувам.
    Инаку кај нас го мерат стомакот од срамната коска до горе и јас ја прашав што како фунзционираат мерките докторката ми кажа дека всушност стомакот треба да биде ист или приближен со неделите, пример 35 недела 35 см. Тебе ти го мереа ли? Ако не измери си го ти дома или маж ти нека ти го измери, докторката рече дека неколку см минус не е проблем воопшто да така немој да се грижиш мислам дека е се во најдобар ред и дека мерките и см не можат да ни бидат секогаш по книга.
    Околу релаксатор земав и јас го има во соодветната тема со вибрации и играчки не многу скап бидејки нели беба користи се сосема малку но пак друго искуство од жени ми кажале дека поефтините се кршат. Ќе пробам па ќе видам разлика ако навистина е така натаму поскапи ќе земам.
    Мада што нашиов беше на попуст соема солидна нормална цена.
    Не би илјадници да давам за играчките мое мислење. За натаму ќе видиме.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.357
    Допаѓања:
    286.458
    Обемот на мешето кај бебето, не мојот стомак. Не се изразив најдобро изгледа.

Првен мислеа дека можеби причина е лоша снабденост преку плацента, па правеа доплер....но се е супер.
    Па не најдоа вистинска причина за истото и како одговор беше шланк ќе биде изгледа :^)

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  15. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.206
    Допаѓања:
    148.455
    Јас не стигнав до 38ма се породив 37+2 ама на крај ( ете по потреба и порано ) прегледуваат со прсти вагинално да видат како е грлото, да не е омекнато, да не си отворена и сл. Првиот таков преглед го имав во 28ма недела зашто имав болки големи и одма на цтг ме ставија и вагинално ме прегледаа.
    И вагинално ехо ми направија ама за да измери должина на грло на матката плус така. :)
    Ако си опуштена, тоа со прстите не боли. Ако не си не е баш пријатно. :D

На Anetaoh и pink95 им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.589
    Штом ти рекле дека е во ред значи е во ред. Најверојатно детето со е такво по организам и тоа е тоа. Не верувам дека има причина за паника ама сепак те разбирам и ти ја разбирам загриженоста.

На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    More mene i toa kako me bolese vagunalniot pregled. Bebe bese mnogu gore. Posebno onoj vaginalen na poragaj 6 prsti otvorena a bebe epten visoko. Placev so solzi kako malo dete

18. pink95

pink95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 мај 2016
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    1.352
    Zenski ako se plasite od nekolku prsta kako kje ragjate tolkavi bebuski?
    Sala nastrana ne boli samo opusteno.

На kavadar4anka, Grungie и LadyC им се допаѓа ова.
  19. mecolino

mecolino Активен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    233
    Здрао девојки како сте , нели имам проблем со високиот притисок па сега друга докторка ме праќа на нефрологија да носам холтер а матичнава воопшто не ми спомна ништо туку ме испаничи до толку да не можам да стабилизирам притисок , не ми даде ни да испитам соодветни маркери за прееклампсија , од што има премногу работа матичнава ко отсутна е , дали случајно има некоја со ваков проблем т.е висок притисок ? Имајте убав ден

20. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.006
    Јас пред малку се вратив од контрола, ме ставија на цтг само и притисок ми мереа. Ме праша докторката како се осеќам, и викам ја богами супер ништо не ме боли, праша кога е термин, и викам 3 јануари, вика „еееее откуд тооо? свака част„ и се насмеа дека толку сме издржале.
    Ми рече во сабота да дојдам пак на цтг и на вагинален преглед. Па ете изгледа моиве деца апла новогодишни ќе бидат.

На Kitten, Stasija, pink95 и 15 други им се допаѓа ова.