Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Elena.dim.sk

Elena.dim.sk Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    106
    Fala ti milicka ti posakuvam se najdobro.

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Cestitki za bremenosta mila i so lesno da si iznosis do kraj :hug:
    Ne mu se sekiraj za simptomite voopsto, i kaj mene gradite omeknaa..a sega moze ke mi se smeat, ama jas duri i placev zosto ne povrakam..toa nekako mi bese "glaven" simbol za bremenost i ne se custvuvav kako "normalna" trudnica :lol: I se taka do 7-8 nedela..pa posle koga pocnav da zderam kako lamja, si go sakav da mi se vrati ona drugoto custvo, ama go nemase..ja guskav samo soljata :D Da te nasmeam malku ....
    Opusti se, se ke bide vo vistinsko vreme, i se e vo red... samo daj si malku vreme da se adaptiras na novata situacija. Sedi si na toplo, cuvaj se, odbegnuvaj guzvi, ne krevaj tesko, bez fizicki zamor..i cekaj si go denot za kontorola, Vo 5ta nedela ne ocekuvaj da vidis malecko covece :lol: ... toe mene poveke mi izgledase kako prsten :sun: Kaj nekoj, veke se slusa srcenceto pa mozno e da ti go pustat, da ja slusnes taa prekrasna melodija :l:
    Ke ti ostavam eden link ako do sega go nemas otvoreno, mene mnogu mi e pomogna za da imam pretstava vo sekoj moment sto se slucuva so bebusot, kako se razviva, kolku e golemo, kako izgleda... mislam deka ti se dopadne. Ima za sekoja nedela napisano, nas so soprugot ni stana ritual, cekame koga ke vlezam vo nova nedela, i togas otvarame da procitame zaedno 8) :sun:

http://acibademsistinababy.mk/index.php/bremenost-po-nedeli/131-5-ta-nedela

На vitamina, Elena.dim.sk и kukla21 им се допаѓа ова.
  3. Aneta92

Aneta92 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2016
    Пораки:
    557
    Допаѓања:
    2.841
    Здраво мамички
    Правев микробиолошки брисеви и испадна дека имам инфекција. Ми испадна позитивно на уреоплазма. Докторката ми препиша еритромицин да пијам и рече не е ништо страшно. Некое искуство?

4. BibiUp

BibiUp Активен член

Се зачлени на:
    28 декември 2016
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    17
    Jas denes vlegov vo 25ta I veke znam deka ke ide sporo, bidejki lezam poslednive 5 nedeli:( Ama toa e, mora da izdrzime:)

На Miami1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mikimaus123

mikimaus123 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2016
    Пораки:
    144
    Допаѓања:
    139
    Не се секирaј ништo стрaшнo.јaс јa имaв и истo пиев aпчињa и пoминa.не е стрaшнa тaкa дa не се секирaј и нa бебе немoже дa му нaштети.пoзз секoе дoбрo

На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    Честитки имај лесна бременост и уживај во неа!

На Elena.dim.sk му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Anetaoh

Anetaoh Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2013
    Пораки:
    1.031
    Допаѓања:
    2.701
    И јас ја имав се до 18 та недела, ја исчистив само со сумамед ама многу е досадно што на секоја контрола ми земаше брис. Не се секирај не е штетна. Поздрав и секое добро

На Aneta92 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Elena.dim.sk

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    106
    Mila fala ti na iscrpniot odgovor znam deka i ti pominuvase tezok pat, nekako te zapamtiv po forumot, ke te poslusam i nema da se opteretuvam so simptomi i gradite dali mi se neki ili ne. Inace toa e toa od sto sme napateni zatoa sme isplaseni germanci.te guskaaaaam

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Pomina duso.. se pomina, mozes da se opustis, ke bides mamicka :sun: I jas te guskam silno :hug:

На Elena.dim.sk и kavadar4anka им се допаѓа ова.
  10. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.386
    И јас денес влегувам во 25та недела. :D Мене па многу брзо ми поминува времето а мислам дека ќе забави кога ќе влезам во трето тромесечие. :inlove:

11. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Mila togash ke si 6ta-7ma nedela ;) ke rachunash nedeli od posledna menstruacija, isto se rachunaat nedelite i so ivf i prirodna bremenost.Od posledna menstruacija.Zdravje boze za Bozik ke si go slushnesh i srcenceto na bebuleto i ke si vo oblaci od sreka :* Simptomi mila ne baraj, nekoj gi imaat od pochetok do kraj, nekoj voopshto.Jas lichno ni za tie 2nedeli od transfer ni posle toa nemav nieden simptom osven gradite shto prknaa i venite na nic se poznavaa.Gadenje imav samo 3 nedeli od 9ta do 12ta nedela. I eveme teram 24nedela i pu pu da ne se urocham ;) nemam nikakov simptom da ne mi e stomakov i dvizenjeto na bebeto i kleksanov nemashe ni da znam deka sum trudna.Ti posakuvam lesna i shkolska bremenost :*

На Elena.dim.sk, kavadar4anka и izmislena им се допаѓа ова.
  12. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Функционира кај тебе? Јас изедов 1 кило у рок од два дена, ништо... само се подув :D :whew:
    Добро е што си го решила проблемот

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Stara

Stara Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2016
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    3.802
    Mamicki, jas sum vo 13 nedela I nekoj den. Imam strashni glavobolki. Pritisokot e pinizok no neznacitelno. Nastinata sum mnogu. Sto da se napijam za glavobolkata? Od narodni lekovi nisto ne mi pomaga.

14. sofi2107

sofi2107 Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2014
    Пораки:
    2.191
    Допаѓања:
    5.885
    Mila najubavo ke si se javish na svojot doktor koj ti ja vodi bremenosta, toj najubavo znae shto i kako da prevzemes.Sepak ne sekoj organizam i bremenost e ista (se mislam na lekarstva). Jas nekolku pati imav glavobolka i edini dve rab shto mi pomagaa bea : coca cola so limun vnatre i vo cashka voda sheker i sol izmeshano. Eve me do sega nikogas ne sum se napila nishto od lekarstva.Legnuvam otspivam ili pod tush ili na chist vozduh i sum kako nova ;) so lesno bremenosta i kolku mozesh izbegavaj lekovi.A za nastinkata: limuni,supi,chaevi, pregoren sheker so mleko itn. I konsultacija so doktor.Ti posakuvam pobrzo da ti pomine :*

На Stara му/ѝ се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.589
    Секој организам е различен нормално. Ноже на некого му помага едно за запек а на друг обратно и друго. Затоа ќе пробате од се што е природно и ќе видите што ви помага. @Natasa. P ако си видела еир од сливите продолжи си со нив да си јадеш стално, ем се здрави ем полезни и ако веќе ти помагаат нема потреба од дополнетелни работи. Така јас бев видов што ми одговара и продолжив со истото.
    Наташке ти посакувам убава и лесна временост мила, сега уживај само и радувај се на секој момент бидејки ти тоа го заслужи негативност ни под разно.
    Читај си бременост недела по недела и уживај на топло.
    Лека полека ќе биде се и се поинтересно и повозбудливо.
    Ќе видиш се е така благословено како што кој рекле не згрешиле дека тоа е така.

Труднички гледајте помалку стресови да си правите и пред се да верувате дека е се во ред. Самото тело ќе ви покаже што е во ред а што не е, искрено многу од симптомите и болките што не загрижуваат се нормални но нели мајка е мајка.

Имајте убави денови и празници.. радувајте се на поклончињата мали во мешето :sun:

На Natasa. P, sofi2107, kavadar4anka и 2 други им се допаѓа ова.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    36.386
    Прочитав дека од 24 до 28 за оди на некое испитување за скриен шеќер. Дали е тоа истото за гестациски дијабет и дали е морално и пожелно да се прави и поради која причина. Би го прашала гинекологот но немам негов број а и во друг град ми е па затоа прво прашувам тука. Јас сум 25та недела а на контрола планирав да одам 28-29 недела.

17. Elena.dim.sk

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    106
    Fala mila me ohrabruvas so tvoite komentari koi sekogas mi gi davas so posveteno vnimanie.te guskam i ti posakuvam se najdobro.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    2.208
    Да,тоа е истото испитување. Пожелно е да се направи затоа што зголеменото ниво на шеќер во крвта после одредено глукозно оптеретување може да влијае врз работата на панкреасот на мајката но и врз развојот на плодот. Индикации за да се направи вакво испитување може да има но и немора (затоа се вика и скриен шеќер) па затоа е препорачливо за сите трудници. Најчесто се јавува при генетски предиспозиции на мајката за дијабет,при зголемена тежина...
    Се врши со испитување на ниво на шеќер во крв на гладно,и после конзумација на одредена количина глукоза во одреден временски интервал (после два часа,некои мерат и после еден час)

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.651
    мислам дека е истото денес баш јас бев на контрола 20+5сум и док ми рече ќе ми даде упат за во 24 нед да одам да испитам скриен шеќер по нејзино мора да се направи секое испитување што постои :D ама ја не зедов упат за лаб ќе земам за недела и пол коа ќе одам на втор скрининг и затоа нз точно како пишува али мислам истото е тоа .. А не го има секоја испитано на некој не ни ги терат .

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Samk glicerinski cepcinja od galafarm. Potpolno bezbedni za tridnici i doilki. Od ranata posle poragaj cela nedela so niv se praznev. Mnogu se efikasni ako imas problem zemaj si. Na niv pisuva za deca

На Anetaoh, izmislena и Natasa. P им се допаѓа ова.