A zashto Vi e nezgodno da kazete deka ste so Ivf navistina ne razbiram. Medicinata e napred 2017g sme kaj sto surogat majki ima, od donirani j.k. i sperma se ragaat deca, se posvojuvaat, poklonuvaat kaj nekoj kulturi itn. Toa ne e za krienje ne e sramota navistina ne gi razbiram i sum protiv takvi malograganski mislenja. Sramota i nezgodno treba da mu e na chovek od kradenje, loshi misli, kolnenje, lazenje, zloba itn. A od bremenost na bilo koj nachin ostvarena i raganje na toa dete treba da e gordost na sekoja majka majka. Dosta te so toa ne e tabu tema 21vek sme sekoja treta zena e so Ivf i jas se gordeam i da mozam bi se derela na cel glas deka posle tolku godini i tolku ivf sum bremena konecno, toa e za mene deka sum hrabra, izdrzliva i so gordost kazuvam deka so teshka borba i maka ke rodam dete i toa e za "simnuvanje kapa" zashto znam kakva e makata sto sum dosla do ovaa bremenost i ova dete sto ke go rodam. Ne sum ostanala od plukni zalepi trudna, nit mi kasnelo pa sum se iznenadila deka sum trudna ( sto nikad nema da doziveam takvo nesto, nemam jajcevodi, a sve bi dala da go osetam toa chuvstvo nepricenlivo za sekoja zena ). Trudna ostanav posle 100000000 inekcii i 1000000000 apcinja. Gordejte se so toa na koj nacin ste trudni a ne da se kriete i sramite! Se izvinuvam na site ostanati sto sum off topic i nesakam nikoj da navredam, no sum protivnik i me iritiraat ligeto sto seushte se so tabu mislenja.
И јас тоа не можам да го разберам. Не ми е гајле кој што ќе каже. Божем па тие поминале лесно. За никој не можеме да знаеме. Па познати личности имаат проблеми и имале спонтани и поминувале низ ин-витро и отворено кажуваат за тоа, сум читала.
Preku ginekalix i kostase 750 eur ama imase nekoja promocija do 31 avgust so popust od 50 eur taka da mi izleze 700 eur na kraj.
Idni mamicki jas sum bremena petipol nedeli I denes me zabole zab. Dozvoleno li e da se pravat zabi I do koj meseci ?
Пожелно е до 12та недела да не се прима анестезија, после тоа слободно може да одиш на забар, јас правев во бременост два, три пати еден ист заб... па на крај и живците му ги извадија, трудна 7ми месец A ако ептен не се трпи болката и пред 12та недела, мора да се консултираш со матичен гинеколог...
Дали има некоја веќе мама на располагање или трудница во поодмината бременост. Ако да нека ми пише лп ја замолувам.
Zemi istushirajse i napij se coca cola so pola limun isceden (pomeshano) i neshto blago izedi. 2-3 pati imav glavobolka i toa mi pomogna. Padnat ti e pritisokot ili shekerot normalno e vo bremenost
Секој за себе, можеби ти така мислиш ако е така можеш да се дереш на цел глас дека си со инвитро но јас живеам во такво место што некој одвај чека да дознае за друг па да збори.Тоа е мој избор и ако би се мачела години за дете како што за жал има многу феминки можеби би било поинаку
Jas sum edna od tie mal broj feminki koja posle 13 god i 7ivf sum konecno bremena. I.... shto ako te zborat ne sfakam? Go ukrade deteto ili .... pa pobogu kaj sakaj ziveesh toa e tvoe dete bez razlika po koj pat e zachnato i toa dete koga ke porasne treba da znae pa i site, sepak e 21vek t.e. 2017g ne sme 1950g sekoj ziveeme vo okolina kaj sto ima shto zborat i? Ajde ako ne voopsto i da ne ragame zaso mozat da mislat deka e i od shvalerot i ako se ziveelo za shto ke kazat drugite ....togas ne e do drugite problemot.... I za kraj: imam minimum 40 prijatelki koj ne krijat deka rodile, deka se trudni ili vo procedura na Ivf i nema sto da krijat ideme so ispravena glava i javno zborime na taa tema ne se sramime ... naprotiv se gordeeme !
Ти не мора да кажуваш како си останала, но извини не ми оди тоа да го скриеш од докторот што се вика што ќе те пораѓа зашто во болницата би те збореле. Јас како да ги кријам двете неуспешни бремености пример. И те прашуваат се.
Не гледа причина зошто некој би требало да ме гледал поинаку доколку знае дали сум зачнала природно или со ИВФ. Тоа ќе биде мое дете без разлика на начинот на кој сум стигнала до целта. На крајот на краиштата се жртвуваме самите себе за да стигнеме до најпосакуваното нешто. Знаеме колку се штетни сите терапии на кој сме подложени за да ја постигнеме целта и колку е макотрпен патот што го поминуваме и тоа треба да е за восхит, а не за презир. Што е со оние луѓе што воопшто неможе да имаат деца или од други побуди посвојуваат. Зареми и тие се за осуда? Напротив, на таквите луѓе им симнувам капа затоа што не се откажале и решле да го посветат животот во издигнување на една здрава личност пружајќи му живот каков што секое дете заслужува. Па секој втор во моето окружување има дете добиено по пат а ИВФ или ја бие таа битка. Жално е што е така, ама тоа е суровата вистина. Полошо се луѓето што не виделе мака, незнаат да го ценат тоа што го имаат, отколку луѓето кои се жртвуваат за да ја постигнат целта и треба да се гордеат, а овие првите да се засрамат, а не уште згора на се да прават трач муабет од нешто што веќе преоѓа во нормала (повторно ќе кажам за жал) Сепак сме конзервативна земја и сеуште има средини каде многу работи се табу. Понекогаш неможеме да го смениме окружувањето и секој треба да прави како што се осеќа дека нему ќе му биде најлагодно.
Ne bi rekla deka vo denesno vreme nesto e tabu tema.Postoi internet i kablovska za posvojuvanje, surogatstvo i ivf javno se pisuva po portali, na tv, na youtube pa i apla se zbori na ulica itn.Se slozuvam so gore napishanoto, no nemoze na doktor i bilo koe medicinsko lice da ne se kaze po koj pat e bremenosta zashto....zashto ke me zborele. Pa nedaj boze da trgne nesto po losho i doktorot ne ja znae istorijata vistinska na zacnuvanje....pa lesno e ke udrime po doktorot kriv e on...sepak muabetot mi beshe deka Ivf ne e isto so prirodna bremenost pa da se krie od doktor.Organizmot e naklukan so hormonska terapija( kaj nekoj pomalku, kaj nekoj poveke zavisi kolku ivf ima zad nego) pa terapija od apchinja, pa clexani i vaginaleti itn.( toa sve vlijae na irganizmot na majkata kako i na poragajot. Koj dokolku doktorot ne gi znae tie raboti zasto i kako se primale i sve za istorijata nemoze da deluva ako nedaj boze trgne nesto na loso. A za okolinata (toa se onie stari generacii) ama ich netreba ni da se zamarame, toj shto zbori ke si zbori pa shto i da e dzabe, usta nemoze da mu se zatvori na nikoj.Zashto mladava generacija pa i nie po nad 35g imame bar po najmalce 2-5 para koj ni se vo drustvo so ovoj problem.Pobornik sum za javno i gordo da se zbori za ivf bremenost i bebe rodeno od cryo transfer. Batalete ja malograganshtinata na onie koj zborat...ne se krivi, tolku im e kapacitetot na intelegencija so lesno na site i da uzivame vo bremenosta bash e magicna
За докторот нема сомнеж дека мора да го извести. Медицинско лице е на крајот на краиштата и инфо не смее да излезе од нив. Ако не тужба. А за другите секој има избор дали ќе сподели или не.
Taka e izborot sekoj si go pravi, koj kako misli deka e najdobro za nego taka neka pravi.No, mora ednash da se sprotivstavi chovek i da pokaze zabi i deka nema sram i strav.Pa i da bide ako treba losh na jazik i bezobrazen sprema takvite luge.Zalno e shto seushte ima takvi koj zborat i osuduvaat parovi bez da ja znaat makata nivna. Zalno e, no veruvam ima Gospod gleda i vraka na onie sto zborat/ogovaraat i se smejat i sitat. @Ano kako si, kako se osekash
Koga se javiv popust ne spomna,tuku deka 750e e za osnovnite ispituvanja,a za dopolnotelni plus se doplakalo.
@Ano @sofi2107 само прашав дали мора да знае, а за друго во кој век живееме и колку е напредна медицината тоа ми е јасно, сепак кажав кој како што сака.. Доста работи кажавте надвор од темата, доволно е... Всушност секој има право на избор, и после некој ќе пише нема трудници на темава, па нема кога одма те напаѓаат, од ништо направивте нешто...Ви посакувам на сите успешна бременост