Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    2.208
    Проблемот е што овде сите многу субјективно ги сфаќаат репликите. Изнесените ставови се општи,не треба да се земаат лично.
    Пред извесно време напишав сопствен став за нарачан царски рез без индикации, и баш се почуствував нападнато затоа што сум ги "осудувала" оние што се решиле на тоа!?!

Но жени со експлозивни хормони во овој период.... Но не е причина ништо од ова за да се престане дискусијата на темава,многу од советите тука ми помогнале и се трудев колку можам да помогнам од сопствено искуство. Во моменти на паника заради одредена случка/симптом и те како е од значење поддршката и знаењето дека не сме сами во тоа...

Ве гушкам и ви посакувам лесна бременост на сите! Јас ситно бројам до финалето :inlove:

На sofi2107, Pinky97, BirMelek и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Natasa. P

Natasa. P Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2015
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    6.630
    Da, da definitivno... Treba da se obideme da ne gi zemame licno komentarite, i da imame vo predvid deka kako sto kaj nas besneat hormonite..taka e i kaj ostanatite. Na toj nacin ke imame pogolemo razbiranje i tolerancija :sun:
    A za korisna, poveke od korisna e temava, eve bas snosti vo moment na malaksanost i panika nemav kade da se obratam, nemozev da pretpostavam deka pritisokot mnogu mi padnal. Pisav ovde, i vednas se javija so sovet i svoe iskustvo zenicki.. toa mnogu mi pomogna, i od psiholoski aspekt, i sovetodavno.
    Vi blagodaram @manako1, @sofi2107 ... @alisijad .. i site ostanati koi ste tuka i pomagate koga na bilo koja od nas ke i bide potrebna pomos.
    A za mislenjata... nemora da imame gi imame isti, no treba da go pocituvame i ona na drugiot, bez pritoa da vozvrakame so repliki i da dokazuvame deka sepak naseto e ispravno. Znaci sekoj neka si go kaze svoeto, neka go procita i tugoto...a na kraj neka si odluci kako sto smeta deka e ispravno.
    Pozdrav do site, ostanete pozitivni i galete meskovci... :hug:

На sofi2107, Ano, podravka и 5 други им се допаѓа ова.
  3. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Јас имам преграда на матка - отстранета па пак зарасната како преграда, лузната така си зараснала. Исто и мене ми викаат дека е ок, има место кај да се развива бебо. Сега за сега немав проблем, уште е мистерија дали крварењето до 12 недела беше поврзано со таа лузна - преграда или не...ама еве сега сум 17 недела фала богу се е ок...

Последна измена: 4 јануари 2017
    На SophiaBella му/ѝ се допаѓа ова.
  4. SophiaBella

SophiaBella Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Дај боже да е се ок, не вервам докторот да речи дека е ок ако не е, ќе ми кажеше дека бременоста е ризична. Дури рече и дека можи односи да имам. Можи некоја поблага форма е не знам шо да мислам. Сепак јас пак ќе го препрашам за две недели сум на преглед за срце да слушнам. Фала ти :hug:

5. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Е за разлика од тебе мене ми ја рачунаат бременоста како ризична. Заради интервенцијата на матката и заради третманите за неплодност, иако после нив природно останав бремена. И односи ми се забранети до 9 месец - нешто што ми паѓа најтешко :( (знам дека за ова ќе бидам нападната ама ето, природа пуста, си го прави своето). Каде одиш на прегледи? Би ти препорачала кај некој поасален доктор, макар што ако си имаш доверба во твојот - неговото мислење може и доволно да ти биде...

6. SophiaBella

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Јас сум од Битола кај Славко Пејовски цело време одам, сепак планирав да одам на уште едно мислење во Плодност за ситуацијата. Сепак чоекот за многу спремен го сметаат, така да вервам многу, ама не е на одмет и второ мислење.

7. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.358
    Допаѓања:
    286.467
    Добар ден мешиња.
    Вчера на прегледот повторно мерења и доплер и Др. ми потврди дека се е во ред со малата.

Ги погледна внатрешните органи, измери и ги спореди мерките со предходната недела и повторно дојде до заклучок дека малата е шланк во мешето односно обемот на истото е прилично мал, но сеуште во некои дозволени граници, иако долни, но нема потреба од никаква загриженост.
    Стравот во кој бев последниве недели полека ме напушта и се смирив :whew:.

После првата бременост си реков нема да споредувам димензии, мерки...уствари не го ни правев тоа, он ме извади од памет, ама ете човек. Кога ќе чуеш такво нешто не можеш да си имун и да ти е сеедно дека може нешто не е ок со најмилото.
    Ми рече плацентата е прв степен и одлично функционира, доволно плодова вода и се е супер, дека според сите индикации ќе го надносам пак.
    Ах се насладив си помислив. Плус повторно големо бебче со големо главче

Брис од стрептокока, повторно хепатитис и сл. испитувања, мала крвна слика....

Вечерта бев и во болницата на разговор. Пополнив еден куп формулари, одговорив многу прашања за кога ќе додје големиот ден се да име спремно и да не губиме време со папирологија.
    Покукав малку за првиот пораѓај :tmi::rofl:.

Ме тешеа дека сега ќе биде полесно и побрзо:$. Повторно ќе зедам епидурал, па сега со господ напред.

Се на се задоволна од вчерашниот ден.
    Куферите спремни, уште малата да реши да не запознае.

Убав ден на сите :sun:
    :f:

На Lolipop23, kuc, Miami1 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. izmislena

izmislena Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2014
    Пораки:
    1.657
    Допаѓања:
    2.327
    Со среќа да ти е..Јас немам искуство со Таше, претпоставувам за него мислиш во Плодност? Но...Сум слушнала многу негативни коментари на темата Вештачко оплодување за него, те молам за твое добро размисли добро за него...можеби ти е побезбедно да се извозиш до Ск до Ремедика или Систина и да си земеш второ мислење. Јас би направила вака, сепак изборот си е твој секако :)

На Natasa. P му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SophiaBella

Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    1.538
    Допаѓања:
    4.885
    Фала ти, ти посакувам и тебе се најубо. Во Плодност не е само Таше, доктори има и други добри, Таше претежно се занимава со вештачкото оплодување. Ако и таму ми потврдат дека не е страшно, ќе вервам дека не е :)

На izmislena му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.065
    Допаѓања:
    40.416
    Изгледа грешно си разбрала. Напротив мојот коментр беше дека секој има право да одлучи дали ќе кажува или не.
    Претходно изнесеното беше во контекс на тоа дека треба да се гордееме што не сме се откажале и дека се бориме до крај. и дека треба да се срамат тие што не виделе мака, а не ние.
    Извини ако се најде нападната од мојот коментар. Воопшто не ми беше тоа намерата.
    Поздрав и имај убав ден и немој да се замараш за ништо. Трудничко си и треба да уживаш.

11. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2009
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.329
    Здраво женски,да ве прашам колку е нормално во 33 недела да имам болки односно како пририсок во левиот јајник:(

12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.065
    Допаѓања:
    40.416
    Па добро се осекам. Уште сум малку на шилци и неможам да поверувам. Утре ми закажа докторот прво ехо да видиме дали ќе слушнеме срцева акција. да помине тоа и мислам дека веќе повеќе ќе се опуштам.8-|

На manako1 и sofi2107 им се допаѓа ова.
  13. MiloMalo

MiloMalo Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2011
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.916
    Луѓе, од кога почнавте да правите ЦТГ? Мене ми кажаа, сега по ново дека немало да ми прават или дури таму на крај ако го надминам терминот :^)

14. alisijad

alisijad Популарен член

Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.764
    35 nedela prvoto ctg go napraviv.

На Natasa. P и MiloMalo им се допаѓа ова.
  15. kavadar4anka

kavadar4anka Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    мене некња во сонот ме фатија болки на десниот, како да ме пресече нож и жештина ме облеа во тој предел

16. kavadar4anka

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    ние ја тераме 34 недела, а за ЦТГ сеуште ми немаат спомнато.... последен пат кога бев кај матичната тоа беше на 20.12.2016 ми рече нареден преглед да правам кај што ќе се пораѓам... па одлучивме во Систина кај др. Снежана Адамоска и закажав кај неа на 10.01.2017 година и ќе видиме што ќе каже...

На MiloMalo му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kavadar4anka

Се зачлени на:
    18 ноември 2012
    Пораки:
    971
    Допаѓања:
    4.388
    На majavel1, Emana, Natasa. P и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Elena.dim.sk

Elena.dim.sk Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2016
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    106
    Sekoja cest za tekstot bas taka e za se si vo pravo.tolku mbogu imam pominato i ni na kraj pamet ne mi teknuva da se zamaram so rekli- kazali neka zbori koj sto saka.kako vikat starite kucinjata laat karavanot si odi.bidi mi pozdravena da si ziva i zdrava celosno te podrzuvam.

На sofi2107 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. TamaraSJ

TamaraSJ Истакнат член

Се зачлени на:
    29 ноември 2016
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    300
    Здраво женички како сте? :) јас сабајле бев на првото цтг, инаку сум 36та недела,бебето 2900гр и можело да кАчи уште 1кг до крајот. Ја сум се поправила 2кг за овие 3 недели(на тоа јадење....) ми дадоа упат за димери и за воспалената вена консултација со трансфузиолог и упат за да закажам породување во Чаир во понеделник.

На Elena.dim.sk, MiloMalo, kavadar4anka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.131
    Допаѓања:
    2.208
    За трудниците кои пишаа дека имаат остар бол во лев/десен јајник- мене ми се случи во неколку наврати во левиот,од 8ми месец навака,гинекологот ми кажа дека наверојатно е лигаментот на матката кој се оптегнува и нагло заболува како прободување со нож...

На kavadar4anka му/ѝ се допаѓа ова.